Dimecres, 02 d'Octubre de 2024

Els elements naturals de Tarragona, a través de la fotografia

L'exposició d’Irene Margalef i Marina López a la sala del Sarcòfag del Pretori de Tarragona està oberta fins el 26 de setembre

03 de Setembre de 2019, per Alba Cartanyà
  • La Marina López (esquerra) i la Irene Margalef (dreta), autores de les fotografies.

    Alba Cartanyà

  • Ambient del dia de la inauguració

    Alba Cartanyà

  • Una assistent contemplant les fotografies

    Alba Cartanyà

  • Les fotografies s'exposen a la sala del Sarcòfag del Pretori, dins del Museu d'Història de Tarragona

    Alba Cartanyà

  • El cartell de l'exposició

    Alba Cartanyà

Dues fotografies, una damunt de l'altra. La de baix, una enxaneta que s'enfila; la de dalt, un ocell que planeja. "El castell que vol volar", hi posa. Com atrapar l'aire en dues imatges, en un sol clic. "La idea és mostrar com l'humà ha treballat amb els elements naturals, s'hi ha fusionat, els ha transformat i els ha acabat corrompent", explica Irene Margalef, una de les fotògrafes creadores de la mostra 'Tarraco elemental'. Un viatge per l'aire, la terra, el foc i l'aigua que integren la quotidianitat de la ciutat de Tarragona.

Bandera negra

A la sala del Sarcòfag del Pretori s'hi troben les 16 fotografies, ordenades en vuit parelles però "desordenades" entre elles, que segueixen una "seqüència cromàtica" i expliquen una història. O no només una; tantes com mirades les observin. "Mentre l'espectador tregui una interpretació tenint de base la nostra idea, ja estem contentes", indica Marina López, l'altra autora de l'exposició. Explica que cada bloc conté un títol "purament interpretatiu" per a cadascuna de les dues imatges i una frase que conceptualitza el missatge visual.

Aquest projecte va néixer d'unes pràctiques. Des de l'entitat tarragonina Bandera negra se'ls va proposar a les dues estudiants de comunicació audiovisual diverses opcions i elles van escollir aquesta. 'Tarraco elemental' "és una exposició abstracta però això és la seva part bona", afirma Margalef.

Família i amics van assistir a la inauguració, el passat divendres, amb la companyia casual d'alguns turistes. Enmig d'una calor ben estiuenca contrarestada per una copa freda de cava, els assistents recorrien l'espai tot seguint l'ordre recomanat. "Agraïments, motivació per seguir endavant i ànims per créixer" són les respostes que López assegura haver rebut més. Margalef confessa: "El que més por em feia era que la gent no ho entengués", i destaca que ha passat totalment al contrari, que algunes persones fins i tot han lloat la seva "visió crítica".

La 'importància' dels recursos naturals

Abans de dirigir-se cap enfora, el missatge que volien donar ha pres forma dins seu. Elles havien de portar una fotografia cada setmana durant aquests gairebé tres mesos de producció i, al final, seleccionar les afortunades. Remarquen que des del visor de la càmera s’han adonat (encara més) de la importància dels recursos naturals, de la gran presència que tenen en el nostre dia a dia.

Margalef relata que l'element més complicat de definir va ser l'aire, perquè "és a tot arreu", però que després va ser del que més fotografies tenien. Fins que s’acabi la mostra, el dia 26 de setembre, 'El castell que vol volar' serà la pista de les dues primeres imatges que demostren, des de l’inici del recorregut, que totes les presències poden prendre forma amb un sol clic.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reus diari digital, exposició, Tarraco Elemental
reus diari digital, exposició, Tarraco Elemental
reus diari digital, exposició, Tarraco Elemental, sala del Sarcòfag del Pretori
reus diari digital, exposició, Tarraco Elemental, sala del Sarcòfag del Pretori

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges