Dijous, 03 d'Octubre de 2024

Rere els passos de la mort a Reus

Ans Educació organitza una ruta guiada per descobrir les 'tombes i mòmies' amagades al nucli antic

14 de Desembre de 2019, per Redacció/ M.B.
  • Imatge d'arxiu d'una de les sessions de la ruta

    Ans Educació

El món de la mort ha estat molt lligat amb els ciutadans de Reus. Almenys, aquest és el parer dels integrants d'Ans Educació, encarregats de descobrir alguns dels secrets relacionats amb el més enllà a través d'una ruta en què es descobreixen "tombes i mòmies" ocultes als carrers del nucli antic de la ciutat. El recorregut ha seduït 600 persones des de la seva estrena, segons s'apunta des del col·lectiu. Tot just s'allarga una hora, a 3 euros per cap (en el cas dels adults, perquè la canalla el pot fer de franc) i es pot reservar sota demanda al web (podeu demanar informació personalitzada al 676 896 409). 

Un enterramorts, el protagonista

La ruta, batejada com 'Els carrers de la mort: tombes i mòmies als Reus amagat', té com a protagonista un enterramorts. És qui condueix els assistents tot revelant, de passada, alguns dels indrets de caràcter funerari que passen desapercebuts quan anem amunt i avall. "El que proposem és una mena de viatge en el temps per entendre l'estret vincle entre la vida i la mort", subratlla Víctor Garcia. D'aquesta manera, es recorren antics cementiris i els camins "per on circulava el carro de l'enterrador", precisa. 

Aquest apunta que la idea d'engegar aquesta ruta (Ans en té unes quantes més, d'actives) va sorgir a partir de la recerca de material històric. La troballa de documentació en què hi constaven els fossars de la ciutat va ser el detonant per engegar l'activitat. "Abordem curiositats dels primers pobladors de la ciutat fins que arribem gairebé als nostres dies", afegeix tot seguit, per conduir els visitants cap al llocs on "el record de la mort és present", assenyala Garcia. 

Anècdotes dels visitants

Igualment, "l'arquitectura de la mort", com s'hi refereix Garcia, és un altre dels elements a tractar durant la ruta. "Poc ens hi fixem, quan passegem, però hi ha molt símbols que hi tenen relació", segueix. L'activitat busca, finalment, "tractar el nostre passat i superar el tabú que ara hi ha al voltant de la mort", revela. I doncs? "No tothom en vol parlar, d'aquestes coses. Hauria de ser quelcom habitual que es tractés de forma natural, però genera certa controvèrsia", assegura. 

Potser és per això, que la ruta ha tingut fins ara una "molt bona" acollida entre els visitants. "Especialment agrada a la gent més gran. N'hi ha que, a més, ens han explicat anècdotes que han enriquit" l'itinerari, i que han acabat per incorporar-se al relat dels membres d'Ans educació. Si sou de misteris, el col·lectiu també organitza una ruta dedicada a les bruixes; si voleu saber d'on ve la rivalitat entre ganxets i pelacanyes, ho sabreu en una altra activitat; a més, treballen conjuntament amb els escolars. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges