Divendres, 03 de Maig de 2024

‘Arrhash’ és un gran exercici de memòria històrica

El documental es va projectar dilluns al Centre de Lectura

24 de Març de 2009, per Marià Arbonès
  • Tarik El Idrissi i Javier Rada

    Josep Gallofré

Javier Rada, un dels directors del documental diu que "el film té una condició més humana que política, de denúncia però sobretot de voler recuperar la memòria d’aquell episodi". Situem-nos: l’any 1919 el poble del Rif es va revoltar contra l’ocupació espanyola i francesa. Un temps abans França havia deixat el territori a Espanya perquè hi fes un protectorat, el qual va esdevenir una colònia. L’any 1921 l’exèrcit espanyol va patir a Annual una important derrota davant els rifenys portats per Abdelkrim. Espanya governada en aquells temps per Alfons XIII va respondre amb l’atac de gas mostassa i iperita, un material construït a La Marañosa (Madrid), en una fàbrica que encara existeix en l’actualitat. Aquell conflicte va servir, entre moltes coses, a l’exèrcit espanyol d’escola per la guerra civil que vindria després.

'Arrhash' és un viatge de Tarik El Idrissi com a rifeny i hereu de gent que va patir les matances, i que mostra els testimonis de gent gran que va patir directament o indirectament l’atac en la joventut. El film està enriquit per les aportacions dels historiadors Sebastian Balfour i Maria Rosa Madariaga, i per representants d’organitzacions civils del Marroc. Javier Rada explica que “a la gent li va costar posar-se davant la càmera per la mateixa problemàtica del Rif, i pels traumes personals i familiars que els ha quedat”.

L’atac amb armes químiques al Rif s’ha silenciat tant a Espanya com al Marroc. El Idrissi posa l’exemple del Marroc: “els llibres de text d’aquest país no han inclòs aquest episodi perquè no es té en compte la realitat del Rif, un territori amb llengües diferents i castigat pel seu caràcter sobiranista”. El rifeny afegeix que “el líder Abdelkrim va crear una república independent i el Marroc l’ha presentat sempre com un heroi nacional, però Abdelkrim va ser un heroi contra els espanyols, els francesos i el mateix sultà que va permetre l’entrada dels ocupants”. El Rif és un poble també oblidat per Espanya. Un altre exemple: el rebuig del PP i del PSOE l'any 2007 a una proposta no de llei d’ERC que demanava el reconeixement a les víctimes de l’atac. Però Javier Rada puntualitza que “aquell atac segueix tractant-se d’un crim a la humanitat i que per tant no prescriu, i els rifenys tenen dret a que se’ls correspongui com es mereixen, és un deute històric”.

El film explica els desastres que va ocasionar l’atac de l’exèrcit espanyol, amb casos de contaminació de les aigües, ceguera, tos i càncer que després conduirien a la mort de la gent. Tarik El Idrissi respon que “hi ha dades que indiquen que al Rif hi ha un percentatge alt de casos de càncer que poden relacionar-se amb l’atac, però no es pot demostrar del tot perquè falta una investigació seriosa”.

Hi ha una dita popular al Rif. Diu que si et pica un escorpit, has d'usar el verí com antídot. Els directors volen reflectir el seu treball en aquesta dita, en mirar el verí i usar-lo d'antídot.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges