“A vegades penso: de què serveix explicar-ho? Si la gent ja ho veu, ja sap el que passa... i ningú hi fa res”. A través del seu compte personal a les xarxes i de l’aparició en una gran quantitat de mitjans, Amina Hussein s’ha convertit en la veu que s’alça per denunciar la situació que viu el poble kurd des de l’inici de la invasió turca. La periodista i traductora nascuda a la ciutat de Qamixli, al kurdistan sirià, admet que li fa mal parlar d’això però, tot i els dubtes, està decidida a continuar: “Un amic em va dir que no podia deixar d’explicar-ho, perquè si no, el tema s’oblidarà i llavors les conseqüències seran més greus”, exposa a Reusdigital.cat.
Hussein, que va venir a Catalunya per instal·lar-se a Barcelona l’any 2006, recorda amb impotència la diferència abismal de quan va visitar casa seva al març i quan va fer-ho aquest octubre, un cop iniciada l’ofensiva de les tropes d’Erdogan. El president turc pretén controlar el nord-est de Síria, expulsant la població autòctona que és majoritàriament kurda, i utilitzar la zona per a reubicar-hi refugiats sirians que actualment resideixen a Turquia.
Hussein lamenta que el “projecte polític de Rojava s’ha esfondrat” i que ara la població de la zona només vol que s’aturin les bombes: “La prioritat és sobreviure”, manifesta. En una conversa amb aquest mitjà, Hussein parla del tractament que n’han fet els mitjans, del silenci amb què ho viu la població, de l’esquinçament de la revolució feminista, del paper de la comunitat internacional i del passat, del present i de tots els futurs possibles d’un conflicte que destrossa vides a tan sols quatre hores d’avió de casa nostra.
Mireu l'entrevista:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics