Dijous, 18 d'Abril de 2024

El 46,7% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent mentre que el 44,9% hi està en contra, segons el CEO

20 de Juliol de 2018, per ACN
  • Imatge d'arxiu d'una marxa republicana

    ACN

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del mes de juny xifra en un 46,7% el percentatge de catalans que vol que Catalunya esdevingui un estat independent, una dada un 1,3% més baixa que la de la darrera enquesta. Mentre, el mateix sondeig posa en el 44,9% la quantitat de ciutadans de Catalunya que estaria en contra d’aquesta independència, una xifra un 1,2% més elevada que la que donava al mes d’abril.

Amb aquestes dades, el suport a la independència es manté per davant per tercer cop consecutiu, però la petita baixada de suports col·loca la resposta a la pregunta dels sondeig en un “empat consolidat”, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet. De la mateixa manera, el baròmetre revela que un 38,8% dels catalans creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, un 25,5% prefereix que sigui una comunitat autònoma d’Espanya, un 22,4 voldria que fos un estat dins una Espanya federal, i un 7,8 apostaria perquè fos una regió d’Espanya.

En aquest sentit, el mateix baròmetre diu que un majoritari 34,9% de ciutadans assegura sentir-se tant espanyol com català, mentre un 25,3% diu que se sent només català, i un 25,2 més català que espanyol. Per últim, un 6,6% diu que se sent més espanyol que català i un 4,4% que només se sent espanyol. Igualment, el sondeig explica que un 62,3% dels enquestats considera que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia, mentre que un 24,4% creu que ja en té prou i un 5,8% entén que en té massa.

D’altra banda, per primer cop el CEO ha volgut conèixer el grau d’identificació de la ciutadania amb la democràcia, i ha preguntat per la seva opinió sobre, precisament, el sistema democràtic. Un amplíssim 83,3% dels catalans assegura que la democràcia “és preferible a qualsevol altra forma de govern”. Però un 5,9% diu que “li és igual un règim democràtic o un no democràtic” i un 4,1% afirma que “en algunes circumstàncies, un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic”.

En el desglossament per votants de cada partit, sorprèn com un 20% dels que voten al PPC creuen que “en algunes circumstàncies, un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic”, i un 14,4% dels mateixos electors diuen que els és igual una que altra forma de govern.

Per últim, el baròmetre del CEO manté encara les relacions entre Catalunya i Espanya com el principal problema que els catalans asseguren que existeix actualment. Tot i això, ha passat d’estar assenyalat per un 48,5% en l’anterior enquesta de l’abril, a ser-ho per un 39,3%. Tot seguit, la insatisfacció amb la política (34,6%), l’atur i la precarietat laboral (25,9%) i el funcionament de l’economia (13,2), són els següents problemes més greus que els catalans assenyalen al sondeig.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pedro  20 de Juliol de 2018

vaya independencia

lo primero que hay que hacer y no se ha conseguido es que los establecimientos hablen en catalan, en Barcelona este concepto da pena, casi siempre te hablan en castellano, así no se hace un país, esto es lo primero que hay que arreglar, menos lacitos y mas argumentación en catalán sobre todo en la Casa Gran