Dimecres, 14 d'Agost de 2024

El Gepec engega una campanya per preservar les oliveres monumentals de l'Ebre

Volen recaptar fons per comprar finques i cultivar-les amb tècniques ecològiques

07 de Desembre de 2019, per Redacció
  • Els donatius es poden fer al llarg del mes de desembre

    Cedida

Amb el lema 'Que no ens robin la memòria', el Gepec ha iniciat una campanya amb la qual "pretenem seguir contribuint a salvar les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre". El conegut 'mar d’oliveres', que s’alça al sud de Catalunya, "es veu amenaçat des de fa anys per espoliadors que arrenquen exemplars, molts d’ells monumentals, de centenars i fins i tot milers d’anys d’antiguitat", s'ha subratllat a través d'un comunicat del col·lectiu ecologista. Es tracta "d’empreses especialitzades que compren i revenen les oliveres com a producte de luxe", s'ha denunciat.

A l'espera de la llei

"L'espoli provoca la pèrdua de les oliveres monumentals, un patrimoni mundial únic i la degradació del paisatge" lligat a aquests arbres, de rellevància per la seva riquesa etnològica. El Gepec ha alertat que "l’espoli s’ha accentuat aquests darrers anys, en especial intensitat aquest 2019, i ho ha fet, paradoxalment, a causa de l’inici de la tramitació, per part del Parlament de Catalunya, d’una llei per protegir una part d’aquestes oliveres". Al seu parer, "molts espoliadors estan aprofitat la lentitud d’aquesta tramitació per arrancar tantes oliveres monumentals, com sigui possible, abans que aquest patrimoni estigui legalment protegit".

Per tot plegat, el Gepec i la plataforma Salvem lo Montsià han demanat a la Generalitat que es decreti una moratòria que "paralitzi aquest espoli" fins que la llei sigui aprovada, "demanda que no ha estat escoltada". Amb la voluntat de protegir les oliveres, s'ha engegat  una campanya que té com a primer objectiu la compra de finques "significatives" per la protecció d’aquests arbres. Aquestes, s'ha exposat, "esdevindran reserves d’oliveres monumentals". La voluntat de l’entitat, a mig termini, és engegar un "projecte sostenible" que doni un valor afegit al patrimoni dels oliverars monumentals, a partir del reconeixement dels productes que generen, en especial l’oli. A les finques, que seran cultivades a través de l’agricultura ecològica, a més, s’hi desenvoluparan projectes de millora ambiental, de protecció de la fauna, de restauració i valorització del patrimoni de pedra seca, i activitats de sensibilització, tal i com s'ha avançat.

S'inspiren en una iniciativa de les Garrigues

La campanya en qüestió s’inspira en el projecte que l’associació Trenca, de les comarques de Lleida, desenvolupa "amb èxit" des de fa anys a la comarca de les Garrigues. Allà s'hi han recuperat finques d’oliveres velles elaborant un oli "molt valorat", batejat com 'Salvatge'. Les finques "han esdevingut reserves on s’hi fan treballs de conservació de fauna, restauració de marges i barraques, i activitats d’educació ambiental", s'ha precisat. 

En el marc del projecte, el Gepec ha impulsat "algunes iniciatives per tal de recaptar donacions" que seran destinades a la compra de les finques d’oliveres monumentals. Els donatius es poden fer al web www.migranodearena.org durant tot el mes de desembre. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges