Diumenge, 03 de Març de 2024

El rastre de la riuada a la Conca de Barberà i les Garrigues, un any després a vista de dron

22 d'Octubre de 2020, per ACN/ Redacció
 • Imatge del pont vell de Montblanc

  ACN

 • Una altre imatge del pont vell

  ACN

 • El pont i la rotonda d'accés a l'Espluga

  ACN

 • Imatge de l'Albi, a les Garrigues

  ACN

 • Una altra imatge de l'Albi

  ACN

La Conca de Barberà es recupera del desbordament del riu Francolí d'ara fa un any. La natura s’ha obert pas, si bé encara s'aprecien cicatrius de la riuada que va arrasar aquest territori. Les imatges a vista de dron enregistrades per l’ACN mostren l’emblemàtic pont Vell de Montblanc, del segle XII, amb baranes provisionals. Hi poden passar vianants, amb cautela. Trigarà almenys un any més a refer-se.

A l’Espluga de Francolí continuen amuntegades les runes del celler i el restaurant engolits per la llevantada. Un escrit en una paret mig derruïda informa que el negoci ha canviat d’ubicació.

A la comarca veïna de les Garrigues, a l’Albi, el riu dels Gorgs ja torna a estar sec mentre s'eixamplen els marges amb fustes i els horts aporten color. D’un any ençà, l’estampa de la llera del Francolí ha canviat notòriament. D’estar completament plena de troncs, vegetació i runa a veure’s extremadament buida, quasi sense arbres. El verd, però, ja torna a rebrotar a l’entorn del riu, on un any enrere tot era en marró monocolor.

L’aigua discorre tranquil·lament per sota dels dos arcs més grans del pont Vell de Montblanc. L’estructura medieval va aguantar la força de l’aigua -altres ponts de la comarca no van resistir-, però es va quedar sense baranes. Continua exactament igual, amb unes tanques de ferro per permetre la circulació de vianants. De cotxes encara no n’hi poden passar. A extrem i extrem del pont, habitatges apuntalats i murs a mig fer demostren que encara hi ha feina per fer. El riu va agafar una gran amplada a la part baixa del municipi i en alguns baixos pròxims al pont, a la rotonda de la carretera d’Artesa de Segre, encara s’aprecien els danys per la força de l’aigua i l’acumulació de fang. Un bar ha abaixat la persiana.

Estava davant del col·legi, que funciona amb plena normalitat, tot i que falta per arreglar part del pati d’esbarjo i la tanca exterior.

A l’Espluga de Francolí, on neix el riu, el pont i rotonda d’accés al municipi presenten un aspecte molt millorat, amb els marges del Francolí completament nets. Encara s’hi veu maquinària treballant l’entorn, arranjant punts malmesos per l’erosió. Les runes de l’edifici del restaurant i celler apilades durant tots aquests mesos testimonien el que es va anomenar com a ‘zona zero’. L’espai s’ha convertit en un aparcament improvisat. Molts aprofiten l’esplanada existent al costat de les runes per aparcar-hi vehicles en un entorn qualificat com a inundable.

Alguns vells immobles destruïts per l’aigua ja no s’arranjaran. Uns metres riu amunt, l’edifici d’un centre d’activitats d’aventura segueix d’obres. A l’exterior, on hi tenien els circuits esportius, hi roman un solar inert. A les Garrigues un dels pobles més afectats va ser l’Albi, on el riu dels Gorgs, que sempre baixava sec, es va desbordar de forma molt virulenta i va arrasar tot el que trobava al seu pas. Els carrers més propers al riu estan nets i l’empresa tèxtil mig esfondrada, refeta. Els horts, que la llevantada havia desdibuixat, ja tornen a tenir presència al terreny i donen color a vista d’ocell.

Estudi encarregat per l'ACA

L'Agència catalana de l’Aigua (ACA) ha fet públics els resultats d'un estudi encarregat al Departament d'Enginyeria Civil i ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per analitzar la riuada del riu Francolí de l'octubre de 2019. Mitjançant diverses visites de camp entre el novembre de 2019 i el gener de 2020, l'entrevista a diferents testimonis i la captació de 1.300 imatges mitjançant un dron, s'han analitzat les principals causes dels danys provocats per l'avinguda.

Una de les principals causes dels danys d'aquesta riuada va ser l'arrencament de vegetació i arbres, estimat en 43.000 exemplars -14.000 m3 de fusta-, i en una superfície arrasada de terreny forestal de 160 hectàrees. Les zones ocupades per l'aigua durant l'episodi han coincidit amb els mapes d'inundabilitat elaborats per l'ACA, sent l'arrossegament de vegetació, sumat als elevats cabals d'aigua, el principal factor per explicar els importants danys provocats per la força de l'aigua.

Cabals de fins a 1.200 m3/s

Durant la nit del dia 22 d'octubre de 2019, a la zona dels barrancs de Viern i Peguera, i dels rius Milans i Sec, es van registrar fins a 300 mm de pluja. Al ser precipitacions intenses, concentrades en un període breu de temps i caigudes sobre la part alta de la conca del Francolí, amb forts pendents del terreny, la crescuda del cabal als rius i barrancs abans esmentats va ser molt ràpida, així com la pujada dels nivells de l'aigua. Les estimacions efectuades per la UPC apunten que a la zona del pont de la Palanca -l’Espluga de Francolí-, el cabal punta, provocat per retencions del cabals en algun punt aigües amunt, podria haver arribat, en el moment màxim, fins a 1.200 m3/s .

Segons informa l'ACA, es tracta d'un punt on habitualment el riu porta un cabal d'entre 0,5 i 1 m3/s. Altres rius de la seva capçalera, com el Milans, també van registrar cabals molt superiors als habituals, amb 351 m3/s al seu pas per Vimbodí i Poblet -habitualment el cabal no supera els 0,5 m3/s). Segons l'estudi, però, és improbable que torni a passar el mateix fenomen en la mateixa zona a curt i mig termini, ja que caldrien dècades per a restituir el bosc que fa un any va provocar els danys aigües avall. Mesures recomanades Una de les propostes de l'estudi de la UPC, que seran valorades per l'ACA en el marc del nou Pla de gestió dels riscos d'inundació a Catalunya, és la col·locació d'estructures a la llera del riu, consistents en una base de formigó enterrada amb unes pues -simulant la forma d’una pinta-, per retenir la vegetació.

Segons l'ACA, aquesta mesura ja s'aplica en rius torrencials d'alta muntanya i evitaria a la conca del riu Francolí el tap en ponts sensibles a les poblacions aigua avall, evitant importants danys. L'estudi desvetlla que la vinguda del Francolí va eixamplar de manera natural la llera del riu en alguns punts, un fet que no s'havia produït durant segles. En aquest sentit, i com una mesura estructural per adaptar-se i mitigar fenòmens extrems, es proposa eixamplar la llera aigües amunt del pont principal de l'Espluga, augmentar la capacitat de desguàs del pont de Can Cisquet a la Riba i el dels ferrocarrils a Montblanc per poder assumir el transport de vegetació, així com també enderrocar ponts inservibles i abandonats. La investigació també planteja assenyalar amb plaques els nivells d'aigua assolits durant la riuada en els llocs més significatius: Molins de Can Guasch i dels Frares i la Font Major a l'Espluga, el raval de Santa Anna a Montblanc, i el pont de Cal Cisquet a La Riba, a més de mantenir les plaques actuals de l'aiguat de 1994 en aquests punts.

Prop de 50 actuacions i 3,6 milions d'inversió

Arran dels danys provocats per la riuada del passat octubre, l'ACA va aprovar, per via d'emergència, prop de 50 actuacions a la conca del riu Francolí amb una inversió de 3,6 milions d'euros, pràcticament finalitzades.

Molts dels treballs duts a terme, més enllà de restituir els danys a la llera o a les infraestructures de defensa existents, han inclòs tipologies més perdurables en el temps, amb l'objectiu d'adaptar-se millor a fenòmens meteorològics extrems futurs.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

pont vell montblanc acn conca barberà reusdigital riuada 2020
l'Espluga de Francolí acn reusdigital pont rotonda accés riuada octubre 2020
l'albi les garrigues lleida acn vista aèria octubre 2020 aiguats riuada reusdigital
l'albi les garrigues lleida acn vista aèria octubre 2020 aiguats riuada reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics