Divendres, 19 d'Abril de 2024

L'alimentació saludable, un factor clau per reduir la incidència del càncer de còlon

Entrevistem la doctora Sara Serrano de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus

31 de Març de 2020, per Redacció
  • La doctora Sara Serrano

    Cedida

Coincidint amb el Dia mundial del càncer de còlon, hem volgut parlar amb la doctora del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Sara Serrano.

Quina incidència té el càncer de còlon avui dia?
En els últims anys, el càncer de còlon és el més freqüent en incidències si parlem en el conjunt d'homes i dones. La mitjana d'edat de diagnòstic se situa als 60 anys i a partir d'aquesta edat augmenta exponencialment. Per aquest motiu el cribratge per a fer un diagnòstic precoç s'inicia als 50 anys.

Hi ha algun motiu pel qual se situa entre un dels càncers més freqüents?
Com bé deia, es tracta d'un càncer que té major incidència a partir dels 60 anys. Disposar d'un alt índex de població envellida fa que les dades se situïn ara mateix en aquest punt. L'estil de vida i d'alimentació d'abans no són els mateixos que tenim ara i això és un factor que cal tenir en compte. Això fa pensar que en els pròxims anys veurem una disminució en aquestes estadístiques i la incidència canviarà. Els hàbits de vida que ara té la gent jove són més saludables en comparació amb els que tenia la gent que ara es troba en llindar dels 70-80 anys.

És doncs determinant el factor de l'alimentació en el càncer de còlon? Quin paper hi juga la genètica?
Hem de tenir en compte que en el càncer colorectal la influència de la genètica és menys d'un 10%, un percentatge molt petit. De fet, fem estudis genètics i molt pocs resultats són positius. L'Alimentació, l'obesitat i l'estat del metabolisme, en canvi, sí que hi tenen un pes fonamental. Com en tots els tipus de càncer, també influeixen factors ambientals que encara no coneixem 100% del tot i no podem controlar. El que està clar és que l'estil de vida saludable sí que el podem controlar i aquest està demostrat que hi té una gran influència.

Seguir una dieta mediterrània adequada és suficient per mantenir aquest estil de vida saludable i disminuir aquesta incidència?
No ens podem quedar només amb això. No és suficient. Està demostrat que l'obesitat és un factor de risc per a tots els tipus de càncer però, en el càncer de còlon concretament, s'ha demostrat que la carn vermella augmenta aquest risc, de la mateixa manera que també ho fa la carn massa cuinada (massa cremada). Cal apostar per una dieta rica en vegetals i fruita i, evitar en la mesura del possible els embotits processats. Amb tot això, cal no oblidar els factors que són comuns en tots els tipus de càncer com per exemple el tabac.

Com funcionen els programes de cribratge en el càncer de còlon?
Aquest programa es va començar a fer a la zona de Tortosa i ara ja fa uns anys que també es fa a Reus. Consisteix en l'anàlisi automatitzada de la sang en excrements. Quan un dels tests surt positiu es realitza una colonoscòpia i si surt negatiu es torna a repetir el test cada dos anys.

La sang en excrements és doncs el símptoma més comú d'aquest tipus de càncer?
No exactament. La persona pot tenir un sagnat microscòpic i això només s'aprecia amb la sensibilitat d'aquesta prova, que és de més d'un 95%. No tothom té un sagnat tan evident que es pugui veure a simple vista. Els símptomes més freqüents acostumen a ser el dolor abdominal o l'anèmia.

Parlem sobre tractaments. Últimament es parla molt del futur de la immunoteràpia en l'oncologia...
La immunoteràpia està clar que ha canviat el paradigma de l'oncologia però també s'ha de tenir en compte que aquest tipus de tractament no té una resposta igual de positiva en tots els tipus de tumors. Malauradament no podem generalitzar perquè els fàrmacs són completament diferents quan es tracta d'un càncer o un altre. En el de còlon funciona però el percentatge encara és molt petit. Jo avui dia encara no tinc cap pacient que hagi pogut realitzar-li immunoteràpia perquè el tumor ha de tenir unes característiques molt concretes que no són habituals en aquests tumors.

Als mitjans de comunicació s'hi poden trobar moltes notícies falses que vinculen l'alimentació o determinats productes amb el càncer. Com ho viviu això des de l'oncologia?
Sí. Hi ha mil notícies d'aquestes que corren per les xarxes i això és perillós. Hi ha notícies sense cap base científica com per exemple que el sucre és cancerigen. Jo sempre explico el mateix: el sucre són calories buides que no van bé ni pel càncer ni per a res en general perquè no aporta cap nutrient. Això no vol dir que no ens puguem posar una cullerada de sucre al cafè. És important no portar les coses a l'extrem i fer ús del sentit comú.

Com veus el futur del tractament del càncer? Cap a on anem?
Jo d'ençà que vaig començar hi ha hagut un canvi espectacular. Cada cop avancem més, es fan més assajos, coneixem millor la història del càncer, l'evolució... Jo en aquest sentit sóc optimista perquè veig que s'està avançant molt dia rere dia i l'oncologia es mou a passos de gegant. Per exemple, tumors com els de pulmó on la taxa de mortalitat era molt elevada ara mateix hi ha un llindar de tractament molt ampli.

Amb què et quedes de la teva professió?
Amb l'agraïment de moltes persones i famílies. És inevitable l'afecte amb els pacients i es creen vincles molt bonics que compensen la part més dura de la professió. Sense cap mena de dubte això és el que més m'omple i el que em fa estimar cada dia més la meva feina.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics