Ortega, Mas i Rigau, asseguts al banc dels acusats
ACN
Mas, Ortega i Rigau, durant el recorregut pels carrers de Barcelona camí del TSJC
ACN
Mas, Ortega i Rigau, durant el recorregut pels carrers de Barcelona camí del TSJC
ACN
L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha al·legat que quan el Tribunal Constitucional (TC) va enviar la providència el 4 de novembre que suspenia el procés participatiu del 9-N ja era “impossible materialment” aturar-lo perquè no estava en mans de l’administració de la Generalitat sinó de voluntaris. En resposta a preguntes del seu advocat en la primera jornada del judici, Mas ha explicat que durant el 15 dies anteriors es van prendre un munt de decisions per assegurar que els voluntaris tinguessin “l’aparell logístic” per assegurar que la jornada fos un èxit. A més, l’expresident ha recordat que, en la providència, el TC no avisava de les conseqüències legals de tirar endavant el procés participatiu, tal com havia demanat l’advocat de l’Estat. I que després que el Govern demanés una sèrie d’aclariments, l’alt tribunal no es va reunir per donar una resposta.
Rigau assegura que no va tenir consciència de desobeir el TC perquè la Fiscalia només li va demanar informació
L’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau ha assegurat que no va tenir consciència de desobeir el Tribunal Constitucional (TC) ni d’haver comès un delicte. “Vaig tenir tota tranquil·litat de consciència que quan hi havia un recurs s’havien tancat totes les maquinàries i que després s’havia iniciat una cosa nova”, ha afegit a preguntes del seu advocat en la primera jornada pel judici del 9-N. Rigau ha explicat que el 8 de novembre va rebre un correu electrònic de Fiscalia demanant-li informació però cap requeriment. “Entre referents, l’entorn polític i el tipus de documents que vaig rebre no vaig tenir cap consciència de desobeir el TC”, ha conclòs. A més, l’exconsellera ha negat coaccions a les persones que no volien participar de l’organització i ha posat en valor la tradició del voluntariat a Catalunya.
Rigau, responsable dels centres d’Ensenyament en l’època de la consulta del 9 de novembre del 2015, ha assegurat que mai va tenir la consciència d’estar cometent un delicte o desobeir l’alt tribunal. Un dels arguments que ha esgrimit és que l’entorn polític generava “molta confusió” perquè des del govern espanyol es deia que el procés participatiu no tindria efectes legals. A més, també ha explicat que va rebre la petició de la Fiscalia de diversa informació sobre si havia donat ordres i si s’havien produït reunions per l’organització del 9-N, però que no va rebre cap requeriment ni advertiment. Així mateix, ha recordat que diverses vegades el govern espanyol ha incomplert sentències del TC.
Milers de persones a la rebuda
L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han entrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a les 9.26h, gairebé trenta minuts més tard de l’hora que estaven citats. Més de 50.000 persones s’han aplegat davant les portes del tribunal, una concentració organitzada per les entitats sobiranistes, per expressar el seu suport. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el govern en ple i exconsellers de l’anterior executiu els han acompanyat des del Palau de la Generalitat i han recorregut els carrers del barri del Born enmig d’una gran expectació mediàtica. La comitiva ha fet una aturada al Fossar de les Moreres on han entonat ‘L’Estaca’. Mas, Ortega i Rigau declaren davant el tribunal acusats de desobediència i prevaricació per haver organitzat la consulta del 9-N.
La comitiva institucional ha sortit del Palau de la Generalitat a les 8.21h on s’aplegaven centenars de de persones. Puigdemont s’ha situat al costat de Mas, Ortega i Rigau i just darrere tots els consellers del Govern i exconsellers de l’executiu que va organitzar la consulta del 9 de novembre del 2015: l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Felip Puig, l’exconseller de Justícia Germà Gordó, l’exconseller de Cultura i actual delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, així com l’exconseller de la Presidència Francesc Homs, que també és jutjat pel 9-N al Tribunal Suprem.
Des de la plaça de Sant Jaume ha començat un recorregut que ha durat poc més d’una hora i que ha passat pel carrer Jaume I, Via Laietana, carrer Argenteria i que ha fet una aturada simbòlica al Fossar de les Moreres. Allà s’ha entonat la cançó ‘L’Estaca’ de Lluís Llach. Mas, Ortega i Rigau i el seguici han continuat el recorregut passant pel Born Centre Cultural, el carrer Comerç fins arribar al Passeig Lluís Companys.
Allà els han rebut els líders de les entitats sobiranistes que han organitzat la concentració davant del TSJC: el president de l’ANC, Jordi Sánchez; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; i la presidenta de l’AMI, Neus Lloberas. Al final del recorregut, uns 500 càrrecs electes s’han sumat a la comitiva. Finalment, el president Puigdemont els ha acompanyat fins a les portes del TSJC, en canvi els consellers de l’Interior, Jordi Jané, i el de Justícia, Carles Mundó, han abandonat una mica abans la comitiva.
Durant el recorregut, Mas ha declarat a TV3 que es tracta d’una causa que va més enllà de Catalunya i de les seves fronteres, perquè és una qüestió de democràcia. “Avui es jutja la voluntat d’un poble de decidir. No és un tema d’independència sí o no, sinó de l’arrel democràtica d’un país”, ha afegit.
Precisament el concepte ‘democràcia’ ha estat molt present a la concentració que ha omplert de gom a gom el Passeig Lluís Companys. Just davant de l’Arc del Triomf s’ha instal·lat una pancarta gegant on es llegeix el missatge ‘Love democracy’ i els manifestants porten pancartes amb el lema ‘votar és democràcia’. Just davant les portes del TSJC també s’han col·locat unes lletres gegants amb la paraula democràcia. Les desenes de milers de persones han rebut Mas, Ortega i Rigau amb crits de ‘no esteu sols’, ‘fora la justícia espanyola’ o ‘ni un pas enrere’.
Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert també han volgut donar suport als encausats així com diputats del Parlament de JxSí, CUP i CSQP. De l’àmbit dels ‘comuns’ hi han participat el president del grup parlamentari de CSQP al Parlament, Lluís Rabell, el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, i el tinent d’alcaldia de drets de la ciutadania, participació i transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens.
Des de dalt les escales del TSJC, Mas, Ortega i Rigau han saludat emocionats els milers de ciutadans. L’expresident s’ha acomiadat amb la mà al pit i aixecant el polze amunt enmig d’un llarg aplaudiment.
Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics
Comentaris
Alferez Provisional de Reus 06 de Febrer de 2017
Que es la manipulación...???
Si ojeamos el Diccionario de Lengua Castellana dice:
La manipulación mental está asociada a la toma de control del comportamiento de un individuo o de un grupo mediante técnicas de persuasión o de la presión psicológica. El manipulador intenta eliminar el juicio crítico de la persona, distorsionando su capacidad reflexiva.
A través de diversas técnicas, el manipulador logra influir en las acciones, el pensamiento y las emociones del sujeto. La manipulación puede desarrollarse en cualquier tipo de ámbito y relación. Existen relaciones de manipulación en el seno de las familias (padre-hijo, madre-hijo, marido-mujer, etc.), pero también en contextos muchos amplios (como la manipulación que ejerce un líder político sobre sus seguidores).
Queda esto a su criterio señor lector!!
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics