El periodisme polític i parlamentari té des d’aquesta setmana una nova eina per defensar els seus interessos. El Col·lectiu Ciutadella-Associació de Periodistes Parlamentaris de Catalunya ha començat a caminar amb l’objectiu de “dignificar el sector” des de tots els punts de vista. Formada per professionals de la informació política i parlamentària i amb vocació de ser “un referent” i un “'obby' del sector, l’associació pretén “impulsar les bones pràctiques periodístiques” i “dignificar el periodisme polític”.
Apareixen al panorama comunicatiu com una organització sense ànim de lucre i una associació professional a la que poden pertànyer tots aquells periodistes de Catalunya que treballin en aquest camp i rebin l’aval de dos socis més. L’objectiu passa per ser “el màxim nombre de periodistes polítics i parlamentaris possibles” per poder actuar com un grup de pressió, tant de cara als partits i les institucions com de cara als mitjans de comunicació. És per això que han començat a “sumar efectius” amb la intenció de convertir-se en l’entitat cabdal dels professionals del sector a Catalunya. “Si som una entitat forta, podrem fer-nos forts quan una institució no ens permeti fer bé la nostra feina”, ha explicat el seu president, el periodista de l''ACN' Rafa Garrido durant la reunió que ha donat el tret de sortida a l’activitat de l’entitat, celebrada aquest passat dilluns.
L’associació pretén treballar, d’una banda, en la millora de les condicions en les que treballen els professionals d’aquesta àrea del periodisme, actuant com a “interlocutor” davant institucions, partits i entitats que acostumen a convocar actes i rodes de premsa de caire polític. Per fixar les “prioritats” en les seves reivindicacions, el Col·lectiu Ciutadella farà una gran enquesta entre els seus associats que els permeti fer propostes constructives. De l’altra, intenta que el periodisme polític i parlamentari aconsegueixi millorar la seva imatge a base de fomentar bones pràctiques i erigir-se com a referent del sector. Per fer-ho, organitzarà cursos formatius, xerrades públiques, trobades amb polítics, i esdeveniments que promoguin l’exercici del periodisme polític i parlamentari de la millor qualitat.
El Col·lectiu Ciutadella neix sense cap adscripció política i sense ànim de posicionar-se en aquest sentit. Però sí té la intenció de prendre partit i liderar determinats debats que poden beneficiar el sector. En aquest sentit, l’associació ha volgut començar a caminar fent públics tres manifestos que posicionen l’entitat en tres qüestions claus. D’una banda, el primer document aposta per reivindicar el paper dels professionals i insta els mitjans a no cobrir les rodes de premsa i les compareixences sense preguntes. “Quan es fa individualment, el periodista no té cap força. Com a col·lectiu som més forts i es podrà forçar els mitjans i els convocants”, ha dit Garrido en presentar aquest document.
Així mateix, s’insta als partits i institucions a prendre’s seriosament la feina dels periodistes i respondre les preguntes de la premsa. El segon dels manifestos és un clam en favor de la reforma horària i la conciliació entre la vida professional i la personal en el periodisme polític i parlamentari, i aposta per evitar al màxim tots aquells actes i esdeveniments que es convoquin tard.
Per últim, un últim document mostra la seva solidaritat amb aquells mitjans que han patit ERO darrerament i convida els periodistes a parlar-ne i publicar notícies al respecte, denunciant el silenci habitual entre els mitjans quan els processos de retallades de personal afecten al món de la comunicació. L’associació pretén ser “molt horitzontal” i s’ha organitzat en grups de treball on els socis col·laboraran.
Però el projecte està capitanejat per set professionals del periodisme polític a Catalunya que han estat els que han iniciat el projecte. Així, a més de Rafa Garrido ('ACN'), al capdavant del Col·lectiu Ciutadella hi ha Neus Tomàs ('elDiario.es'), Francesca Campoi ('TVE'), Marc Martínez Amat ('Rac1'), Odei Etxearte ('El Punt Avui'), Pablo Tallón ('Cadena SER') i Àlex Tort ('La Vanguardia').
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics