Divendres, 03 de Maig de 2024

Una investigació gastronòmica

15 de Desembre de 2023, per Jordi Cervera Nogués
  • Hisashi Kashiwai és l'autor de 'Los misterios de la taberna Kamogawa'

     

Un dels misteris de la literatura és que hi ha llibres que, sense saber ben bé perquè s'acaben convertint en un singular fenomen de sensibilitat i d'originalitat que atrapen el lector sense cap concessió. Aquest seria el cas de 'Los misterios de la taberna Kamogawa', d'Hisashi Kashiwai que ha publicat Salamandra.
 
Es tracta d'una autèntica, singular i original delícia que atrapa al moment. De fet, el seu autor (Kioto, 1952) és odontòleg i ha escrit diferents llibres sobre Kioto. En aquest cas, el llibre s'ha traduït a més de vint idiomes i s'ha convertit en tot un èxit al Japó, on ja hi ha una sèrie de vuit llibres i una adaptació televisiva.
 
El punt de partida és força original. Un expolicia, Nagare Kamogawa i la seva filla Koishi tenen una taberna discreta i amagada que, a més és una agència de detectius especialitzada en localitzar i reproduir plats que, per una raó o altra van significar alguna cosa especial en la vida i en el passat dels seus clients tot escoltant confidències i mirant de poder reviure moments únics.
Segur que a tots ens ha passat alguna vegada, recordar un plat concret de la nostra infantesa i comprovar que, per molt que ens entestem a fer-lo igual no acaba sent ben bé el mateix. Doncs Nagare i Koishi remenen el passat, analitzen totes les possibilitats amb unes grans dosis de saviesa i de sensibilitat i acaben, d'una manera o altra, aconseguint la satisfacció dels clients.
 
En certa manera, 'Los misterios de la taberna Kamogawa', podria funcionar com una novel·la de detectius però és molt més que això. Hisashi Kashiwai demostra en tot moment un coneixement profund de la tradició gastronòmica japonesa, productes, preparacions, temporades, costums, llocs i els va introduint d'una manera original, gens pedant i quasi màgica, reivindicant la cuina d'arrel, la tradició i el respecte pel producte de proximitat i per la manera de preparar-lo. I de fons, una psicologia especial a l'hora de dibuixar els personatges, els protagonistes i també els clients, creant un mosaic perfecte, ple de maneres de fer, d'idees i de pensaments.
 
És una petita meravella, una delícia que es devora en tots els sentits i, de fet, mentre la llegeixes i quan l'acabes l'únic que lamentes es no poder anar a la taberna dels Kamogawa i deixar-te fascinar per la seva manera de fer, per la seva educació, per la seva tendresa, pel seu gust per les coses perfectes, delicades i subtils, per aquest culte màxim als sentits, a les sensibilitats, als gustos i als plaers del cos i de l'ànima. 
 
Desitjar només que aquí també sigui un èxit i que es publiquin els altres set volums perquè, la veritat sigui dita, la lectura es fa curta, curta i et queden ganes de seguir amb més investigacions gastronòmiques.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges