Dissabte, 23 de Novembre de 2024

El Bravium no pensa deixar el Centre Catòlic fins a tenir el compromís per escrit de l'Església de poder-hi tornar

L'entitat vol que un arquitecte de la seva confiança tingui accés a l'informe encarregat per l'Arquebisbat i que serveix d'argument per tancar l'espai

29 de Març de 2021, per Marc Busquets
  •  

El Bravium Teatre ha anunciat aquesta tarda de dilluns que no té la intenció de treure "ni un bolígraf" de la seva seu, al Centre Catòlic, fins que no hi hagi un compromís per escrit de l'Església que hi podrà tornar un cop s'acabin les obres de reforma. El president, Ferran Figuerola, ha apuntat a més que vol que un arquitecte de la seva confiança i els responsables de l'informe encarregat per l'Arquebisbat (en què s'hi apunta al tancament de l'espai pel seu mal estat) en puguin abordar i debatre el contingut. Des del col·lectiu s'han agraït els suports de la ciutadania i s'ha carregat contra la "mala fe" dels titulars de l'immoble, "que mai ens han tingut en compte, tot i que els hem anat darrere anys per prorrogar el contracte o tenir-ne un de nou". Aquest va vèncer el gener de 2020 després de tres dècades de vigència. 

Inversions fetes a l'edifici

La junta del Bravium ha convocat els mitjans per rebatre moltes de les afirmacions fetes pel prior, Joan Anton Cedó, i per mossèn Josep Mateu, el passat dijous. Tots dos van explicar que el resultat d'un informe tècnic aposta per una "actuació integral" al Centre Catòlic, quelcom que Figuerola vol poder posar en coneixement d'un arquitecte de confiança de l'entitat. Aquell mateix vespre, el president i els seus col·laboradors es van trobar amb els religiosos per tractar el futur del grup cultural. "Els vam demanar tenir accés a l'informe i ens l'han negat", ha assegurat. De fet, ha criticat durament que l'Església "s'adrecés abans als mitjans que a nosaltres per explicar-nos la situació" i ha subratllat que el col·lectiu teatral ha fet "inversions diverses" en l'espai al llarg dels últims 30 anys, període del contracte expirat. Una de les últimes, s'ha indicat, va ser per reparar les humitats de la teulada, ja que queia aigua al teatre. "Vam haver de pagar la meitat nosaltres", ha dit Figuerola. També s'ha esmentat que les obres per poder fer el bar van ascendir a una quantitat entre "40.000 i 45.000 euros".

En la seva intervenció, Figuerola ha volgut recordar totes les gestions fetes amb l'Església amb la voluntat de prorrogar o renovar la seva estada al Centre Catòlic. Un cop va assolir la presidència, sis anys enrere, es va presentar a l'Arquebisbat i va demanar poder fer una sèrie d'inversions al teatre, quelcom que segons ha dit se'ls va negar. Igualment, ha subratllat que el Bravium va presentar un pressupost de 45.000 euros per remodelar la part superior de l'edifici (on s'hi havien impartit cursets religiosos) i que està en desús de fa anys. "La resposta també va ser que no", ha lamentat el president. "En 30 anys no s'han gastat ni un cèntim en el manteniment de la finca", ha disparat. 

De cara al futur immediat del Bravium, amb espectacles programats de l'abril al juny, i amb cursos de teatre per impartir, Figuerola ha avançat que se n'han pogut reubicar alguns a la sala Santa Llúcia. De passada, ha destacat el suport rebut de l'alcalde, Carles Pellicer, i del regidor del ram, Daniel Recasens. Segons el president de l'entitat, des del consistori s'ha ofert un servei de transport per dur tot el material cap a una nau, que també seria cedida per l'Ajuntament de manera temporal. En aquesta línia, ha revelat una reunió, el passat divendres, precisament amb el batlle, el prior i Tomàs Barberà en funcions de mediador. De la trobada, ha manifestat, en va sortir el compromís de l'Església de deixar per escrit que el Bravium podrà tornar al Centre Catòlic un cop s'acabin les obres de rehabilitació. "Però i en quines condicions? Van dir que volen una altra gestió. I si no complim els requisits que ens imposen?", s'ha preguntat Figuerola. 

La 'mala fe' de l'Arquebisbat

I és que la "mala fe" de l'Arquebisbat fa que el Bravium receli d'aquest nou compromís. En aquesta línia, Figuerola ha revelat una anterior trobada, l'estiu de 2020, en què aquest cop l'Església s'hauria compromès a prorrogar el contracte de l'entitat per romandre al carrer de la Presó. "I no han complert", ha denunciat. No tenir-lo vigent, ha argumentat el president, ha tancat les portes al col·lectiu per poder optar a les línies d'ajut que s'han impulsat des de l'administració per combatre les conseqüències de la covid. Per tot plegat, ha conclòs, "potser és que hi ha terceres persones interessades en el nostre edifici". 

En l'acte d'aquest dilluns hi han intervingut altres components del col·lectiu. És el cas de la intèrpret Lourdes Domènech, per a qui l'entitat, "tal i com la coneixíem, es va morir el passat dijous". Per part seva, Carles Pitarch ha destacat que "el Bravium és el teatre del poble" i no ha descartat mobilitzacions si no es compleixen els compromisos adquirits pel prior. També ha volgut posar en valor el rol del Bravium més enllà de l'activitat al teatre, tot citant iniciatives com el Mercadal a l'antiga, o les Varietés de Sant Perico. Representants de grups i associacions que també tenen la seva seu al Centre Catòlic hi han dit la seva. Des de l'Associació de mags i il·lusionistes de Reus, Ángel Sanmartín ha assenyalat que "no som pas morts; continuarem". I des de la Cobla Reus Jove, Eduard Sendra ha recordat que diverses generacions de reusencs "ens hem fet grans" a l'edifici del carrer de la Presó. "Això és casa nostra. Aquí, posem per cas, hi guardem més de 70.000 partitures. On les guardarem ara?", s'ha preguntat. 

Finalment, s'ha explicat que el 9 d'abril és prevista una trobada (a la qual Figuerola ha assegurat no haver estat convocat encara) en què, entre altres, es decidirà si els arquitectes autors de l'informe encarregat per l'Arquebisbat i el proposat pel Bravium n'analitzen el contingut. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  30 de Març de 2021

No cal arribar a aquest punt!

En aquest cas no puc entendre la resposta de l'arquebisbat! Els interessos econòmics no poden oblidar el pensament dels habitants!
Què diu el vaticà? On és la sensibilitat humana?

J. A. Carricondo  30 de Març de 2021

Sembla molt normal!

No es pot estar gens d'acord amb una decisió parcial i particular d'un estament que no contempla la voluntat dels reusencs. Què diu l'arquebisbat per escrit, de forma ferma i executiva? Què diu el vaticà? Que diuen els últims responsables de la ciutat? El pensament de molts reusencs, seguidors o no, no tenen cap pes? V olen captar nous seguidors d'aquesta 'secta' o carregar-se la.

Reusenc  30 de Març de 2021

Teu?

Es teu? Tens contracte en vigor? Doncs és marxa, es busca un altre local i tant amics. Allí es ideal per a fer-hi pisos.

Pepito de l'arena  29 de Març de 2021

Si senyor !

Amb la quantitat d'edificis, ermites, esglèsies i tutti quanti (Mesquita de Còrdova inclosa) que han immatriculat al seu nom gràcies a la llei del fatxa Aznar (i beneida pel nacional-catolicisme) ara venen aquests a desnonar?