Divendres, 14 de Maig de 2021

L'Església tanca el Centre Catòlic, la seu del Bravium

L'Arquebisbat argumenta la decisió pel 'mal estat' de l'edifici i anuncia una reforma 'integral'

25 de Març de 2021, per Marc Busquets
  • Una imatge de l'exterior del Centre Catòlic, la seu del Bravium

    Marc Busquets

L'Arquebisbat de Tarragona ha anunciat aquest dijous que tanca el Centre Catòlic de Reus, la seu del Bravium Teatre. La causa, segons s'ha apuntat, és el mal estat de l'edifici, quelcom que suposa un risc per a la integritat de les persones que hi fan activitats. "És un espai de la ciutat que tothom coneix i que se sent seu, però necessita una actuació integral urgent", ha dit el delegat diocesà per als béns de l'Església, mossèn Josep Mateu, qui ha subratllat que en endavant es faran una sèrie de proves a l'estructura de l'immoble per determinar l'abast real de les afectacions, pressupostar les obres i executar-les. De cara al futur, no s'ha descartat que l'entitat cultural presidida per Ferran Figuerola (i que enguany celebra 70 anys) hi pugui tornar. Cal recordar que va ser el gener de 2020 quan va vèncer el contracte (de 30 anys) que l'ens tenia per fer ús de l'equipament.

'Greus problemes estructurals'

Mateu ha indicat que després d'una sèrie de feines prèvies encarregades a un arquitecte i a una enginyeria, s'han trobat que "l'estat de l'edifici és molt pitjor del que ens pensàvem". D'aquesta manera, ha apuntat que s'han detectat "greus problemes estructurals" i que, en conseqüència, "no són intervencions puntuals, les que cal fer; cal una reforma integral". Per tot plegat, ha afegit, "ens veiem obligats a tancar de manera imminent", ha sentenciat. Segons ha precisat, l'Arquebisbat ja ha informat l'administració pública de la decisió presa, i al llarg de la jornada mantindrà una reunió amb els components del Bravium Teatre. 

Un cop es tanqui l'immoble, s'acabaran de fer les proves pertinents i, a posteriori, es buscarà finançament per tirar endavant les obres. En aquest sentit, Mateu ha exposat que l'Església "no té prou recursos propis" per costejar els treballs, quelcom que implica igualment que no se sàpiga, per ara, els terminis d'execució de totes les actuacions necessàries. "La situació és d'emergència, i cal que el Bravium buidi l'espai del seu material. Si és en 15 dies, millor que en tres setmanes", ha demanat el mossèn. No obstant això, no s'ha tancat la porta a la tornada de l'entitat un cop el bloc estigués reformat. "Volem que el Bravium Teatre tingui continuïtat. Creiem, però, que la programació prevista no s'hauria de fer a l'edifici per responsabilitat", ha assenyalat, tot afegint que "a Reus hi ha espais alternatius on poder-la dur a terme". 

Encara en clau de futur, mossèn Mateu ha avançat que "volem que el Centre Catòlic sigui obert" i que "optem per una gestió responsable" de l'equipament, amb una "oferta cultural rica". El president del Bravium Teatre, Ferran Figuerola, ha assenyalat a Reusdigital.cat que la directiva de l'entitat s'esperarà a poder consultar l'informe tècnic encarregat per l'Església abans de pronunciar-se sobre la situació, si bé s'ha mostrat partidari de poder demanar "una segona opinió" a altres experts per esclarir quin és l'estat de l'immoble. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  25 de Març de 2021

Es pot decidir sense cap documentació o sentència?

El fet ens mostra un quart poder! A qui no li agradi: 'agua y ajo', o sigui pagant els altres sant Pere canta.

Reusenc  25 de Març de 2021

Església

Que l'església no té prou recursos? Com poden dir això? Si l'església és l'empresa més gran i rica del món. Cara dura es poc

Carme  25 de Març de 2021

Quina manera més "bruta" de

Quina manera més "bruta" de fer les coses senyors de l'arquebisbat. El Bravium fa molts anys que està dins del Centre Catòlic. Durant tots aquests anys s'ha convertit en un referent per a la nostra ciutat... El Jaume Amenós va lluitar molt durament per aconseguir-ho i vostès pretenen tirar per terra tot l'esforç realitzat. El Bravium és molt m´`es que un espai, és fer ciutat, és donar cabuda a moltes persones que tenen ganes de cultura, etc... però vostès no ho entenen això i simplement van a trepitjar tot el que s'ha aconseguit. Han preferit utilitzar el "bombo i platillo" per difondre una notícia d'aquesta magnitud abans de parlar-ho amb la part implicada. Una notícia així no ha d'arribar via premsa. Així no es va, no és la manera que les persones honestes van.

Beni Fonts  25 de Març de 2021

quina sorpresa

Si no fos perquè asseguren que volen "que el Braviumtingui continuïtat" qualsevol diria que aquest tancament té a veure amb les pressions d'una escola d'actors que s'hi vol instal·lar. Ho sé del cert, de muy buena fuente, vaja

Reportatges