Dilluns, 11 de Desembre de 2023

El Castell monestir d'Escornalbou reobre un cop finalitzades les obres

Fins al moment, s'hi han invertit 5,7 milions d'euros durant 6 anys de treballs per millorar l'entorn natural i el conjunt arquitectònic

29 de Juliol de 2023, per Redacció
  • Aquest divendres s'ha dut a terme l'acte d'inauguració

    Cedida

El Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou torna a estar obert, després de les obres de restauració i millores de serveis que durant 3 anys han mantingut aquest equipament tancat al públic. Els treballs formen part de l'operació "Escornalbou reneix", un ambiciós projecte que va començar ara fa 6 anys i que té com a objectiu impulsar aquest important recurs patrimonial i natural, de titularitat de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, i convertir-lo en un actiu turístic de primer ordre, tant per als municipis de la Baronia (l'Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d'Escornalbou), com per al conjunt de la Costa Daurada.
 
Coincidint amb aquesta reobertura, aquest divendre s'ha celebrat un acte institucional que ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; el subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà i els alcaldes i alcaldesses dels set municipis de la Baronia d'Escornalbou. En l'acte de reobertura, un actor que interpretava Eduard Toda, ha guiat els assistents en un recorregut per les noves instal·lacions.
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat que "amb aquesta iniciativa recuperem espais, els dignifiquem i els posem a l'abast de la ciutadania i dels visitants amb un objectiu clar: el progrés dels nostres municipis i del conjunt del territori i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Volem dinamitzar la Baronia a través d'un turisme basat en la cultura i el patrimoni arquitectònic i natural i plenament respectuós amb l'entorn".
 
Per la seva part, el subdelegat del Govern Central a Tarragona, Santi Castellà, ''Les obres de restauració al castell monestir d'Escornalbou són un exemple de la necessària col·laboració entre administracions en benefici del nostre patrimoni històric. La inversió de l'1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana és un mostra més del compromís del govern d'Espanya en participar activament en totes aquelles intervencions que preserven aquells béns culturals que mantenen viu el llegat del nostre passat.''
 
La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha destacat l'aposta "clara i decidida" del Departament de Cultura per "revisar i rellegir la nostra història, i per apropar-la a tots aquells que ens visiten i que viuen i gaudeixen el patrimoni". Garriga ha explicat que cal afrontar la darrera fase de recuperació del monument, "la més complexa a nivell conceptual, la de més impacte social", que consisteix en "traduir tota la recerca i coneixement que tenim del conjunt a un llenguatge inclusiu, amb els relats que s'hi desenvolupen i atractiu per a la visita", ha afegit. 
 
En concret, en aquesta segona fase de restauració del monument, els treballs s'han centrat en la restauració de l'església i les torres així com de la resta del conjunt monumental i el seu entorn. Pel que fa a l'església, s'ha treballat en la restauració de la coberta i en la consolidació estructural i restauració dels murs i la volta sota la coberta de l'església i les torres. Pel que fa a la resta del conjunt patrimonial, s'ha dut a terme la consolidació estructural de la planta noble i les cobertes, la millora de l'accessibilitat i la connectivitat, la creació d'una oficina de gestió i d'un espai d'acollida de visitants i s'han efectuat les pertinents excavacions arqueològiques. També s'ha actuat a l'exterior de l'equipament amb la restauració de l'ermita de les tres verges i l'ermita de Santa Bàrbara, la rehabilitació de l'edifici de serveis i la cafeteria i la renovació de l'espai d'aparcament, entre altres accions.
 
La primera fase es va centrar en la recuperació de l'entorn natural amb l'abastament d'aigua potable, la restauració de les corralines i l'entorn, la consolidació del mur del camí dels frares i de la font del sarraí, el sanejament  i tractament d'aigües residuals amb la instal·lació d'una depuradora i la recuperació i millora dels camins i senders dels pobles de la Baronia d'Escornalbou fins al castell monestir.
 
La segona fase del projecte de restauració ha comptat amb el finançament de l'1,5 per cent cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. L'anterior fase va comptar amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). En total, les obres de millora al castell monestir i a les seves immediacions han comportat, fins al moment, una inversió global de 5,7 milions d'euros.
 
La darrera fase del projecte global de restauració incideix en la millora de la museografia i en altres serveis turístics complementaris com a culminació de tot aquest procés. Està previst que aquesta última fase inclogui la recerca històrica, la restauració del mobiliari, la museografia, la millora de la instal·lació elèctrica i el sistema de comunicacions, i l'habilitació d'un restaurant entre altres serveis.
 
La darrera fase del projecte global incidirà en la millora de la museografia i en altres serveis turístics complementaris com a culminació de tot aquest procés. Està previst que aquesta tercera fase inclogui la nova museografia, la museïtzació de la cuina, l'adequació del claustre a les restes arqueològiques trobades, la restauració de béns mobles i de llibres antics de la biblioteca d'Eduard Toda i la publicació de la recerca històrica realitzada.
 
Per tal que la ciutadania i el turisme de la zona puguin visitar les novetats del monument i gaudir de tot el conjunt patrimonial, l'entrada serà gratuïta durant el mes d'agost.
 
Cap de setmana de portes obertes i Santa Teca
 
A partir d'aquest dissabte, el Castell Monestir ja es pot tornar a visitar. Per celebrar la reobertura s'hi han organitzat unes jornades de portes obertes que coincideixen amb la fira Santa Teca. S'han programat diverses visites al monument amb els següents horaris: dissabte 29 de juliol i diumenge 30 de juliol a dos quarts d'11 del matí, a tres quarts de 12 del matí, a la 1 del migdia, a les 4 de la tarda, a un quart de 6 de la tarda i a dos quarts de 7 de la tarda. .
 
Respecte als horaris de Santa Teca, està previst que les activitats comencin el dissabte sobre dos quarts d'1 i s'allarguin fins a ben entrada la nit . Diumenge, els actes també s'iniciaran sobre dos quarts d'1 del migdia però finalitzaran sobre les 11 de la nit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges