Dimecres, 17 de Juliol de 2024

La música antiga impregna el convent de Sant Francesc de Montblanc en l'inici del tercer Festival Jordi Savall

El certamen, amb catorze concerts i tres conferències, se centra enguany en la vida i les dones que lluiten

29 de Juliol de 2023, per ACN
  • El músic Jordi Savall ha encetat la tercera edició del festival que duu el seu nom al convent de Sant Francesc a Montblanc

    ACN

La tercera edició del Festival Jordi Savall ha arrencat aquest divendres al convent de Sant Francesc de Montblanc amb el concert "Diàlegs de música i l'esperit", dirigit pel mestre i interpretat per Hespèrion XXI. El certamen se centra enguany en la vida i les dones que lluiten. Segons Savall, cal donar veu a dones de països com l'Afganistan, Síria, Palestina o l'Iran que viuen circumstàncies "molt difícils". Fins el 15 d'agost, s'han previst tres conferències i catorze concerts de música antiga a Montblanc, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i Santes Creus. L'organització busca "democratitzar" el festival amb entrades assequibles i assajos oberts. Fins ara, se n'han venut unes 4.000 i la previsió és assolir els 5.000 espectadors.

El primer dels concerts que enceten el Festival Jordi Savall ha penjat el cartell de complet al convent de Sant Francesc de Montblanc després d'exhaurir entrades. 'Diàlegs de la memòria i l'esperit' ha encetat el certamen, a càrrec dels músics Hakan Güngor, Dimitri Psonis i Jordi Savall. Músiques cristianes, jueves i musulmanes han impregnat el temple durant més d'una hora, en una actuació on s'han pogut escoltar melodies que comparteixen les tradicions del Mediterrani. De fet, la reivindicació del patrimoni musical és un dels pilars del certamen, que enguany gira al voltant de la vida i les dones que lluiten.

En aquesta línia, s'ha preparat una actuació especial el pròxim 11 d'agost al Reial Monestir de Santes Creus, sota el títol "Músiques per la vida i la llibertat". Es tracta d'un homenatge a les dones perseguides per la seva condició femenina en països com l'Afganistan, l'Iran, Palestina o Síria. D'aquesta manera, l'interpretaran l'afganesa Jasmin Behnawa, la iraniana Nazanin Saveh, la palestina Nai Barghouti i la siriana Waed Bpuhassoun, qui estaran acompanyades pel conjunt Orpheus 21 i sota la direcció del mestre Jordi Savall.

L'ecologisme, també present en el programa

Més enllà del feminisme, la natura és un dels altres temes centrals d'aquesta edició del festival. El primer dels concerts d'aquesta temàtica arribarà el 13 d'agost amb la interpretació de 'Les quatre estacions de Vivaldi'. L'obra anirà a càrrec de l’orquestra Le Concert des Nations que, en aquesta ocasió única, estarà integrada per les seves intèrprets femenines. Dos dies més tard, i com a clausura del certamen, serà el torn de 'Cants sobre la natura' de Fèlix i Fanny Mendelssohn per part de La Capella Reial de Catalunya.

D'altra banda, el programa inclou tres conferències que tractaran sobre història i feminismes, així com catorze concerts que es repartiran entre Montblanc, el Reial Monestir de Poblet i Santes Creus. Amb la voluntat d'ampliar i diversificar el públic, l'organització ha adoptat mesures per "democratitzar" el certamen i acostar-lo al territori. Entre altres accions, s'ha apostat per reduir el preu de les entrades, estendre els horaris de les actuacions o facilitar un transport en autobús des de localitats com Tarragona, Reus o Barcelona.

Unes 4.000 entrades venudes

Ara per ara, ja s'han venut unes 4.000 entrades i l'organització preveu superar els 5.000 espectadors. Una xifra amb la qual el coordinador del festival, Martí Sanclimen, espera que enguany no es tanqui una edició en números vermells. Després de dues edicions deficitàries, en aquesta ocasió confia que es neutralitzaran costos o com a mínim s'hi aproximaran "moltíssim".

"Hi ha molt pocs festivals musicals a Catalunya que no siguin deficitaris, i encara menys aquells que no busquen una comercialització de la música, sinó justament aprofundir en l'experiència musical, a més de donar a conèixer nous repertoris i patrimoni", ha subratllat. Actualment, el festival compta amb ingressos provinents de l'administració pública, aportacions privades i diners de la venda d'entrades.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges