El Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus aposta per la seva projecció internacional i reforça el seu compromís amb el sector del documentalisme i l’arxivística aliant-se amb el Festival UnArchive de Roma, dedicat a la reutilització creativa de material d’arxiu audiovisual, i amb Associació de Documentalistes Audiovisuals d'Espanya (ADAE) per la seva 19 edició, que se celebrarà del 6 al 9 de novembre.
Sessió especial d’UnArchive i taula rodona amb ADAE
En la sessió especial Carta Blanca a UnArchive, el festival italià portarà a Reus quatre curtmetratges realitzats per joves cineastes que mostren diversos enfocaments creatius sobre la reutilització d’imatges d’arxius: des de la reelaboració d'un trauma personal amb pel·lícules familiars en 'Supereroi senza Superpoteri', de Beatrice Baldacci, fins a la reinterpretació del documental militant a través del western en 'Lo chiamavano Cargo', de Marco Signoretti, passant per la inversió de documents fílmics en el what if feminista en 'In Her Shoes' de Maria Iovine, i l'al·legoria distòpica de revolucions fallides en 'Blue Screen', d’Alessandro Arfuso i Riccardo Bolo. Amb aquesta col·laboració, el Memorimage viatjarà a Itàlia per participar a la propera edició del Festival UnArchive (26-31 de maig de 2025), on projectarà una de les pel·lícules guanyadores d’aquesta edició.
D’altra banda, el Memorimage dedicarà una jornada professional coorganitzada amb l’Associació de Documentalistes d’Espanya (ADAE) a l’accés a imatges domèstiques i cine amateur. En aquesta taula rodona, L'ardu procés de cercar, localitzar i llicenciar imatges inèdites de particulars per a una producció audiovisual, professionals que intervenen en tot aquest procés compartiran la seva experiència i quins avantatges i dificultats presenta. Hi participaran Mar Llanas, presidenta d’ADAE; Patricia Wert, Documentalista Audiovisual i membre d’ADAE; Àlex Cervelló, Doctor en Història i coordinador del Centre de la Imatge de Reus; Lisa Berger, Documentalista Audiovisual i membre fundadora d’ADAE; i Pedro Nogales, Doctor en Història del Cinema.
Per a la directora artística del festival, Anna Petrus, "el Memorimage fa una gran passa endavant en aquesta edició concretant dues aliances estratègiques per tal que pugui créixer en els propers anys i seguir esdevenint cita imprescindible del cinema fet amb imatges d'arxiu del sud d'Europa".
Una inauguració i cloenda molt especials i obertes al públic
Com és habitual, el festival torna a obrir les portes del Teatre Bartrina al públic de Reus per la gala inaugural i de cloenda, amb l’objectiu de convertir-les en dues grans celebracions col·lectives de la cultura, l’audiovisual i el cinema d’arxiu.
La inauguració se celebrarà el dimecres 6 de novembre a les 9 del vespre amb la projecció de 'Anita. La miliciana tenia nom' de Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Plàcid Garcia-Planas, amb col·loqui posterior amb els directors i actuació musical de la cantant Almudena Rubio i el guitarrista Marcel Bagés. El festival s’acomiadarà el dissabte 9 de novembre a les 9 del vespre amb el documental biogràfic sobre el pintor reusenc Marià Fortuny, 'Fortuny', de Jordi Vall, Rafel Saludes i Jordi Llaberia, seguit de l’entrega dels premis als guanyadors de l’edició i de l'actuació musical del cantautor Joan Rovira.
Completen el programa les seccions habituals del festival: la Secció Oficial, una selecció de les millors pel·lícules del panorama nacional i internacional, MemoriReus, amb films produïts al Camp de Tarragona, i MemoriJove, amb sessions matinals per estudiants destinades al debat i reflexió.
El Festival Memorimage, especialitzat en cinema amb imatges d’arxiu, tornarà a omplir la ciutat de Reus de les millors estrenes de cinema amb imatges d’arxiu del 6 al 9 de novembre, amb totes les sessions gratuïtes fins a omplir aforament i un programa amb moltes novetats, més sessions especials i convidats destacats que revelarà pròximament.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics