Dimecres, 25 de Desembre de 2024

El «Rigoletto tarragoní» ultima els preparatius a dies de l'estrena

30 de Juny de 2021, per
  • Sabina Puértolas i Àngel Òdena, durant un assaig de Rigoletto al Camp de Mart

    ACN

Falten  dies perquè la primera òpera professional produïda a la ciutat de Tarragona amb artistes i tècnics majoritàriament del Camp de Tarragona aixequi el teló. Rigoletto, de Giuseppe Verdi, es representarà el proper 9 de juliol al Teatre Auditori del Camp de Mart i tot apunta que serà amb entrades exhaurides. El muntatge l'ha impulsat l'Ajuntament de Tarragona i s'ha creat un cor, una orquestra i un cos de figurants especialment per a l'ocasió, tot i que s'espera que tingui continuïtat.

Els artistes assagen intensament l'espectacle que donarà el tret de sortida al Festival d'Estiu de Tarragona. El Rigoletto 'tarragoní' oferirà una versió contemporània del clàssic i aprofitarà l'entorn del Camp de Mart per integrar l'escenografia. El cor, els figurants i els principals responsables de l'òpera ja fa dies que treballen, però ara ha arribat l'hora d'encaixar totes les peces a l'escenari.

Una tasca ingent tenint en compte que hi haurà 130 artistes, a banda d'escenògrafs, coreògrafs, tècnics d'il·luminació, vestuari, maquillatge... Aquest passat dimarts ha estat el primer dia en el qual l'orquestra s'ha trobat. Són 44 músics principalment del territori dirigits pel prestigiós Oliver Díaz. "El lloc és impressionant, de somni, i ha estat una sorpresa majúscula sentir com sona", ha destacat el director. Díaz ha agraït que "s'han respectat els temps que calen per treballar" i s'ha mostrat "molt optimista" amb la capacitat interpretativa d'uns músics que espera que tinguin "molta energia".

Fins el dia 9 faran sis sessions conjuntes de treball. Primer tres lectures de la partitura, després dos assajos conjunts i finalment l'assaig general, previst pel dia 7. Un dels responsables i principals reclams d'aquesta òpera és el baríton tarragoní Àngel Òdena, que té una llarga i reputada trajectòria com a solista i que interpretarà el protagonista: Rigoletto. Ell també ha destacat l'acústica del Teatre Auditori, així com la qualitat dels músics del territori. "Tenim gent jove molt preparada, que ha estudiat en conservatoris d'aquí o de l'estranger", ha valorat. Alhora, ha expressat la voluntat que l'aposta tingui continuïtat en el futur. "Seria bo que fos una cosa ordinària i que ho poguéssim repetir cada any".

Com a solistes l'acompanyaran el tenor Antonio Gandía; Sabina Puértolas o Carolina Fajardo. Tot plegat estarà dirigit escènicament per Montse Colomé, amb experiència al grup Comediants. Colomé ha indicat que durant el càsting de figurants van trobar persones que "ballen molt bé" i que això els va fer replantejar el seu paper fins al punt que els han donat més protagonisme del previst inicialment.

Llorenç Corbella, l'escenògraf de l'espectacle, ha valorat que aquesta és de les òperes que més es representen i que per la versió tarragonina ha volgut ser "realista". "Rigoletto passa a la casa del duc. No crec que haguéssim de fer un gran palau perquè ja tenim el Camp de Mart. La casa del duc és la muralla i fem passar la història al jardí, aprofitant els que hi ha i hi hem afegit alguns elements que ens ajuden a definir els espais escènics", ha explicat. Alhora, ha apuntat que l'han ambientat en l'actualitat, aprofitant que la peça "parla de poder, abusos de poder i corrupteles", qüestions força habituals avui en dia. L'adaptació als temps actuals també serà evident gràcies al vestuari.

La figurinista Meritxell Muñoz ha comentat que ha organitzat els diversos personatges cromàticament. "Els del món del duc tenen una gamma de colors; i els del Rigoletto, una altra", ha dit. "No fem peces de roba, dissenyem personatges", ha reivindicat.

Impuls a la cultura

La producció té la voluntat de "donar impuls a la cultura en moments complicats", ha dit l'alcalde de la ciutat Pau Ricomà. "Volem que el potencial artístic floreixi. L'òpera és la mostra artística més completa perquè hi ha escenografia, il·luminació, so, interpretació, orquestra, cors o dansa", ha assenyalat.

En aquest sentit, el director de l'àrea de Cultura del consistori, Carles Figuerola, ha manifestat que l'aposta és per "revitalitzar la indústria cultural del territori". "No s'ha pogut fer tot amb gent d'aquí perquè hi ha elements que no hem tingut, però s'hi ha comptat al màxim. Volem posar Tarragona al mapa de la producció cultural de Catalunya", ha subratllat. A més, ha posat en valor que l'espectacle ha donat feina a tècnics i artistes en moments complicats.

L'òpera té l'impuls de l'Ajuntament de Tarragona i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i diverses empreses que han fet aportacions econòmiques per cobrir un pressupost d'uns 200.000 euros. Els promotors han descartat que es faci més d'una únic representació a la ciutat o que giri per altres ciutats del país.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics