Divendres, 16 d'Agost de 2024

La Cucafera de Reus celebra els seus 10 anys de vida amb una festa aquest dissabte

Enguany, s'ha creat un llibre sobre la seva figura i s'ha afegit a la col·lecció de mones de xocolata del forn Huguet

14 de Juny de 2024, per Raúl Rodríguez
  • La Cucafera de Reus a la segona trobada d'elements festius de la xarxa d'escoles públiques de la ciutat

    Cedida

La Cucafera, un dels elements del seguici festiu petit més estimats per la canalla a Reus, està de celebració, i és que ja fa una dècada que balla i és portada per l'alumnat de l'Escola Els Ganxets durant els dies de Festa Major de Sant Pere i Misericòrdia. Aquest dissabte, a partir de dos quarts de 6 de la tarda i des de la plaça de Prim, tindrà lloc una cercavila amb ballades, encapçalada per la bèstia de color marró, que se suma a un 2024 ple d'actes i reconeixements al voltant seu.

El 15 de juny a la tarda, els carrers del centre de Reus seran l'escenari d'una cercavila en què la Mulasseta de Reus, l'Àliga petita de Reus, el Basilisc petit de Reus, el Lleó petit de Reus, la Somera de Reus, el Superadrac, el Basilisc petit de Valls i la Cucafera petita de Tarragona acompanyaran a la Cucafera de Reus en el seu 10è aniversari. El recorregut s'enceta a la plaça de Prim i clourà al vespre amb un sopar amb les colles convidades a la Palma de Reus.

A banda de sortir, com sempre, a la cercavila del Seguici Petit el 27 de juny, amb motiu de la Festa Major de Sant Pere, la Cucafera serà la protagonista de dues sessions de contacontes que se celebren el 19 de juny, a dos quarts de 6 de la tarda, a la plaça Àngels Ollé, al passeig de la Boca de la Mina, i el 20 de juny, a la mateixa hora, a la Biblioteca Pere Anguera. En aquestes activitats es relatarà el conte que s'ha publicat aquest any sobre l'element festiu, sota el títol 'La Cucafera, un dia bestial!'.

El llibre, que va veure la llum dins el marc de la Diada de Sant Jordi d'aquest 2024, explica la història de la Cucafera, el seu lligam amb Reus, i plasma valors com l'empatia o el treball en equip. Es va posar a la venda per Sant Jordi, però actualment només disposen d'exemplars les escoles públiques de la ciutat i les Biblioteques Municipals. No obstant això, tal com assegura la directora del centre educatiu Els Ganxets, Íngrid Camplà, "arribarà a les llibreries".

Camplà assegura que el procés de creació del llibre els ha portat "hores i hores de feina". Darrere del projecte hi ha els alumnes de l'escola i la comissió de la Cucafera de l'AFA Els Ganxets, formada per la directora Íngrid Camplà, Ester Martínez, Carles Mas, Begoña Mulet (fotografies) i Marina Queralt (il·lustracions).

Aquest mes de juny, el passat dia 6, va tenir lloc la segona trobada d'elements festius de la xarxa d'escoles públiques de Reus, una iniciativa que reuneix a diversos centres educatius que tenen els seus propis elements festius i així, l'alumnat comença a endinsar-se de ple en la Festa Major. L'any passat es va produir a l'Escola Montsant, ja que la seva geganta feia 5 anys i, enguany, com no podia ser d'una altra manera, els nens i nenes es van trobar a l'Escola Els Ganxets.

Aquest 2024 fa 10 anys que un grup de mares i pares dels alumnes del col·legi es van dirigir a l'IMAC (actual IMRC o Institut Municipal Reus Cultura) per traslladar la petició d'impulsar un nou element del seguici. Des del consistori es van proposar diverses opcions i la Cucafera va ser l'escollida. Ho tenien clar: volien portar una bèstia. Així, i amb la posada en marxa d'una campanya de micromecenatge, fa una dècada que la bèstia tomba per Reus quan els tocs de festa repiquen amb força.

És obra de l'escultor reusenc Manel Llauradó i es va presentar en societat l'any 2014, amb la Mulasseta i el Drac petit de Reus com a padrins. Ara ja camina sola i és una més dins de la col·lecció de mones de xocolata que realitza el forn de pa i pastisseria Huguet de Reus, una tradició que va començar l'any 2009 amb una reproducció de la Mulassa i que ha anat afegint l'Àliga de Reus, l'Indi i l'Índia, un 3 de 9 dels Xiquets de Reus, el Carrasclet, els Vitxets, els Japonesos, el Drac de Reus, el Basilisc, el Lleó de Reus, el Bou, el Campanar i la Víbria.

Des de llavors, any rere any, desenes de nens i nenes de 5è i 6è de Primària de l'Escola Els Ganxets han estat portadors i portadores de la Cucafera de Reus, la qual fa l'intent de mossegar els més petits i treu aigua pel nas per remullar-los. Els de 5è se sumen als assajos després de Setmana Santa i els de 6è porten per última vegada a la bèstia per Misericòrdia, al setembre, quan fa uns dies que han començat l'institut i potser ja no comparteixen aula amb tothom qui sí ho han fet en els darrers anys.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges