Dimecres, 26 de Juny de 2024

L'activitat cultural a Reus durant el 2021

29 de Desembre de 2021, per Alba Cartanyà
  • Una imatge de la Festa Major de Sant Pere

    Reus.cat

Aquest ha estat un any amb certs moments de miratge, on semblava que a poc a poc tornava la normalitat, i d'altres en què les xifres ens feien recular i tornar a les restriccions. Sembla que el sector cultural ha pogut agafar una mica d'aire, amb la represa de moltes activitats i la posada en marxa de noves iniciatives.

Hem viscut unes festes majors diferents, però més "normals" que l'any anterior; s'han celebrat diversos festivals com el Psicurt, el Memorimage o l'Accents; i s'ha constituit el Consell Local de la Cultura, entre d'altres novetats. Des de Reusdigital.cat hem volgut repassar l'activitat cultural de la ciutat al llarg d'aquest 2021 que ja estem a punt de deixar enrere. 

Les festes majors, un "quasi, però no"


La Festa Major de Sant Pere va recuperar certa presencialitat respecte del 2020, tot i que tampoc va comptar amb la tradicional Tronada. Recasens lamentava que un Sant Pere "com el de sempre" era "impossible", i per això el consistori va apostar per la descentralització de la festa, la reserva d'entrades i l'aforament limitat; tot preservant la major quantitat d'actes possibles. Es va instal·lar una carpa amb graderies al Parc de la Festa, on va desfilar el Seguici Festiu, i els Gegants van ballar a La Palma per a la canalla de les escoles reusenques.


Aquest model va repetir-se per les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia. La celebració va tornar al passeig, amb unes grades habilitades per presenciar el seguici sense aglomeracions. Recordem que va haver-hi certa polèmica, ja que particulars i entitats es queixaven de la dificultat per poder adquirir les entrades a través de la pàgina web corresponent. A més, es va recuperar l'espectacle Misericòrdia de Reus al Cel (després de l'aturada de l'any passat), que es va poder veure des de la Prioral de Sant Pere.

Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio vam fer un especial de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia, que podeu recuperar aquí:


Pròleg Any Gabriel Ferrater


L'Ajuntament de Reus va engegar un programa d'activitats a principis d'any, de març fins al juny aproximadament, a tall d'introducció i d'anticipació al centenari del naixement del poeta, que se celebra l'any 2022. "És una celebració de país, i crèiem que abans havia de tenir un reflex a la seva ciutat natal", comentava el regidor de Cultura, Daniel Recasens.

El programa d'actes comptava amb la participació i implicació de diverses entitats, com el CNL, la Diputació, la Fundació Reddis, les Biblioteques Municipals, Gosar Poder, la Gata Borda o El Centre de Lectura, que van unir esforços per donar a conèixer la figura i l'obra de Gabriel i Ferrater.


Festivals


L'any 2021 també ens ha permès gaudir de diferents festivals que han tingut lloc a la ciutat. A l'octubre, la 6a edició del Psicurt consolidava Reus com a seu del festival (juntament amb Tarragona) i escollia el Bartrina com a escenari per a l'acte d'inauguració.


El Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2021 va tenir un "èxit de públic", amb més d'un miler de persones que van assistir als espectacles programats.


Del 9 al 12 de novembre es va celebrar la 16a edició del Memorimage, en un format híbrid presencial i digital. El documental sobre Jaume Sisa encetava el festival, amb altres propostes engrescadores com les memòries d'El Toubab o la lluita dels obrers de la petroquímica de Tarragona, entre d'altres.


Un total de 25 concerts han configurat l'Accents d'enguany, oferint propostes musicals de qualitat a Reus i a sis poblacions més del Camp de Tarragona. Artistes com Xavi Sarrià, Ginestà, Queralt Lahoz o Maria Arnal i Marcel Bages han protagonitzat la vuitena edició d'un certamen que ha tingut molt bona acollida, registrant més de 4.000 espectadors. L'organització valorava positivament el "retorn a la normalitat", ja que les actuacions es van poder realitzar sense problemes, més enllà d'algunes "limitacions pel que fa a l'aforament", explicava el director artístic, Isaac Albesa.


Constitució del Consell de la Cultura


Poques setmanes abans de tancar l'any, es va acabar de donar forma a un nou organisme previst al Pla d'Acció Municipal: el Consell de la Cultura. El regidor del ram, Daniel Recasens, es mostrava "content" després de la jornada de composició dels membres: "L'objectiu s'ha complert després de reunir un gran grup de l'àmbit de la cultura, i crear un grup més reduït i disposat a treballar per a la cultura". Les principals funcions del Consell seran: assessorar el govern, participar de les actuacions i donar suport a la creació artística. Veurem, doncs, com avança i quina dinàmica adquireix aquest grup per millorar la realitat cultural de la ciutat de cara al pròxim any que encarem.


El Bravium s'instal·la a l'Orfeó


Al mes de març, coneixíem la notícia que l'Arxiprestat tancava el Centre Catòlic de Reus, que era la seu del Bravium Teatre, al·legant un mal estat de l'edifici. Després de diversos estira-i-arronsa, l'entitat va arribar a un acord amb l'Església, pel qual tindria un lloc reservat al nou Centre Catòlic, un cop finalitzin les obres. La gent del Bravium va haver de buidar l'espai, i traslladar tot el material a una nau propietat d'un dels socis, fins que finalment l'entitat va ser acollida per l'Orfeó Reusenc. Així, al setembre, van poder tornar a programar nova temporada i classes de teatre.




Nou espai de creació al Bartrina


Aquest any també hem de celebrar l'aposta per la creació artística que s'ha fet des del Teatre Bartrina, amb la incorporació de Bartrina Territori Creatiu. Es tracta d'un "projecte de ciutat", que busca proporcionar espais de creació, experimentació i formació de les diferents disciplines dins de l'art en viu. El regidor Recasens avançava que s'havien realitzat els primers contactes, i que hi havia una vintena de persones interessades.


A més a més, en el marc del Projecte Bartrina. Cultura de Proximitat 2021 es va obrir una convocatòria per potenciar la creació escènica local. Finalment, la proposta guanyadora va ser 37 Horitzons i es va estrenar dalt de l'escenari el dissabte 18 de setembre.


En col·laboració amb la Fundació Privada Reddis, aquest setembre també ha vist la llum la iniciativa Prosceni Reddis Bartrina, un cicle de converses amb persones relacionades amb les arts escèniques i vinculades a la ciutat. Sota el títol de Trajectòries, aquesta primera edició s'estendrà fins a l'abril del 2022.


Inauguració del centre artístic aldTU


L'espai artístic aldTU_a l'alçada dels teus ulls obria la seva seu a Reus, amb voluntat de ser un referent al territori de les comarques del sud de Catalunya. Es va estrenar amb l'exposició Territoris commutables, que reunia les obres dels artistes Ester Ferrando, Albert Macaya, Aureli Ruiz i Josep Salmeron.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges