Dijous, 09 de Maig de 2024

La tasca de Ramon Amigó persisteix

30 de Desembre de 2021, per
  •  

La Societat Onomàstica ha tingut l’encert de reeditar l’obra que Ramon Amigó i Anglès va enllestir a finals dels anys 50: Toponímia dels termes municipals i nuclis de població de Castellvell del Camp i Almoster (Edicions de la Rosa de Reus, 1968), ara –més de mig segle després– com a Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster amb revisions del mateix autor, una tasca que com a societat no ens podíem permetre deixar perdre i una bona manera de recordar-ne el desè aniversari del traspàs. D’aquesta manera, per tant, el seu llegat continua viu i a través d’ell se’ns fa present.

Aquesta nova versió compta amb el beneplàcit dels dos ajuntament implicats, així com un pròleg aprofundit d’Eugeni Perea Simón i l’aportació curadora de Rat Amigó, filla de l’autor, i de Pere Navarro, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Que s’hagi convertit en una realitat tangible, però, ha estat gràcies a l’ímpetu de Josep M. Martí i Martí, que és qui havia demanat l’actualització de l’obra al mateix Amigó i no volia permetre que el seu traspàs ens impedís l’accés a aquesta feina feta. 

La nova versió de l’estudi a part de l’actualització de les dades, en contempla una nova ordenació a mode de diccionari per facilitar-ne la consulta, així com transcripcions fonètiques rellevants. Es tracta, per tant, d’un bon exemple d’una dedicació, la de Ramon Amigó, esfilagarsada en el temps, de trepitjar i conèixer el terreny, de cerques constants i contrastades (per damunt de tot, la feina calia –i cal, és clar, encara ara!– fer-la ben feta), i de xerrades aprofundides amb la gent dels pobles. Esdevé una gran mostra de la seva voluntat d’apropar-nos els noms de lloc i de persona de les nostres contrades, la identitat de la terra que ens agombola i de la gent que hi ha viscut; de fer-nos-en comprendre l’origen i l’ús, i amb aquesta nova publicació l’evolució –perquè el llenguatge i la gent que se’l fa seu, així com el territori, continua viu i el seu batec implica canvis en molts sentits, també el lingüístic. Resta la terra i la gent ens anem passant el testimoni per continuar-nos-en servint, per continuar fent-nos-la nostra, per continuar donant nom a cada cosa. 

Amigó ens mostra, doncs, que rere cada terme hi ha una història, més particular o més general en cada cas –però tenint clar que sempre tot suma i que només es pot comprendre una realitat concreta tenint en compte la globalitat de la qual forma part–; una història que comporta, a més, si es vol, una reflexió de cara al futur que volem per a aquesta terra, per a nosaltres mateixos. Només sabent d’on venim, entenem realment on ens trobem i podem projectar millor el nostre esdevenidor. L’obra reeditada ara n’és només una mostra, tot un privilegi per a Castellvell i Almoster. És clar que la trajectòria de Ramon Amigó  va abastar altres àmbits, cal no oblidar-ho i no encasellar-lo o, si més no, tenir en compte que altres àmbits –com el de l’excursionisme– van donar sentit al seu treball tenaç i persistent. Les noves generacions no només n’hem de recollir el fruit, també cal que continuem el camí que ell va anar desbrossant.  

 
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges