Des d'aquest mes de març, Reus disposarà de 227 plànols originals, grafiats manualment, de l'obra de rehabilitació i restauració del Teatre Fortuny, un projecte desenvolupat en dues fases, la redacció del qual va ser encarregada pel llavors president del Círcol, Pepe Grau, que es va allargar des de l'any 1981 al 1988. Aquest matí s'ha procedit a la signatura del contracte de donació dels documents per part de la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, i tres dels quatre arquitectes encarregats de l'obra, Carles Epsinós, Josep Huguet i Antoni Pinyol, amb l'abscència de Lluís Maria Serra. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Reus i presidenta del Consorci del Teatre Fortuny, Sandra Guaita.
Es tracta d'una cessió dels plànols d'una obra en una "joia de la ciutat", en paraules de Montserrat Flores, un dels motius pels quals la signatura, que s'acostuma a fer a l'Arxiu Municipal, ha tingut lloc al mateix teatre: "Això és una petita excepció". Fins ara, l'arxiu ja conservava l'expedient dels treballs de reforma, amb la documentació administrativa i de control de l'ajuntament, ja hi havia un versió dels plànols, però amb aquesta cessió es disposarà del "testimoni de la feina", de la tasca de les persones implicades en la restauració. Els documents es guardaran i conservaran a l'Arxiu Municipal, alguns dels quals s'hauran de restaurar pel risc de manipulació, i es digitalizaran per tal que estiguin a l'abast de tota la ciutadania.
La rehabilitació del Teatre Fortuny va ser, tal com apunta Sandra Guaita, un "projecte de ciutat", que tant la societat civil com les entitats i teixit empresarial i professional, i fins i tot, les forces polítiques, hi estaven d'acord. Per la seva banda, els arquitectes assistents aquest matí, coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, han posat en valor la "comunió" entre tècnics i gent de l'ofici, i el significat arquitectònic que tenen els plànols en suport de paper vegetal cedits, grafiats a mà, més "personals" que els actuals, i també han volgut agrair que es confiés en ells, quan eren joves, en un projecte de tal envergadura.
El 15 de novembre de 1988, després de la seva rehabilitació i restauració, el Teatre Fortuny va reobrir les portes amb un concert de la soprano Montserrat Caballé, coordinat pel director teatral reusenc Lluís Pascual. Per un acord de Govern del 9 de juliol de 1988, es va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de monument històric, el Teatre Fortuny "El Círcol2, a Reus, i es delimita el seu entorn de protecció.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics