Dimecres, 16 d'Octubre de 2024

Mussart 2021: un «homenatge» a les dones

05 d'Agost de 2021, per Alba Cartanyà
  • Imatge d'arxiu d'una edició del Mussart

    Festival Mussart

Aquest dissabte, 7 d'agost, arriba el Festival Mussart 2021, una proposta de música i poesia en un entorn natural tan especial com la Mussara. Tot i la situació actual de la pandèmia, l'organització ha volgut tirar endavant l'esdeveniment prioritzant "la seguretat i el confort" dels assistents. En total, s'han venut 350 entrades, en una edició dedicada a l'empoderament de les dones.

El director artístic del festival, Francesc Cerro, recorda que el 2019 van assistir-hi fins a 2.500 persones: "Vam tocar un sostre que mai hauríem pensat", admet. Recorda que l'any passat la crisi sanitària els va obligar a posar un topall de 200 persones, i que enguany han optat per ser prudents. Continua amb un format més breu, ja que la proposta durarà unes tres hores: "Que sigui concentrat no vol dir que perdi la seva essència", reivindica.

Cerro reconeix que les localitats s'han venut bé, però que s'ha notat "una certa por": "Potser es va obrir tot massa aviat, van deixar fer grans festivals que han portat problemes i, comprensiblement, ara la gent té un punt de respecte a l'hora d'assistir a festivals", comenta Cerro. A això se li suma el fet que "molta gent es troba confinada", lamenta.

Un "homenatge" a les dones

La temàtica d'aquesta edició 12+1 (com l'anomena Cerro per evitar la "mala sort" del número 13), és l'empoderament de la dona i el seu paper actiu en tots els àmbits. "Penso que és fer justícia a tot un munt d'anys", relata, ja que "la presència femenina dins del festival sempre ha estat del 70 o del 80%". D'aquesta manera, Cerro assegura que es tracta d'un "homenatge": "No d'una manera oportunista sinó de justícia; no per estètica sinó per ètica". En aquest sentit, el festival compta amb les actrius Montse Guallar i Mar Ulldemolins, la música de Sara Sambola, Aleix Bové i Gerard Marsal i el talent de la Poetry Company.

Un grup de Vilaplana

La Poetry Company és un grup de gent de Vilaplana i d'altres indrets que des de ja fa uns anys es reuneix per assajar espectacles de lectura en veu alta sota la direcció del mateix Francesc Cerro. Una de les seves integrants, la Soraya, comenta que són persones de diverses professions, relacionades "d'una manera diferent" amb el teatre o la lectura. Remarca que aquest any és "especialment bonic" perquè s'hi apleguen grups de dones "de totes les edats, des de l'adolescència fins a la jubilació" i que això "dota al grup d'un ampli ventall de veus, matisos i energies", fent que cadascuna "aporti una llum pròpia a l'espectacle".

La Soraya explica que "el Mussart d'aquest any va en la línia de sempre, de tractar temes universals com l'amor, la mort, la violència o la injustícia", i que la diferència recau en el fet que en aquesta ocasió es fa a través d'una mirada "exclusivament femenina, gràcies a una generació de poetesses contemporànies molt potents". En aquest sentit, una altra de les integrants del grup, l'Antònia, comenta que els textos són "punyents, irònics, i reflexius" i que manifesten "que la dona no és 'subjecte de' sinó que ella mateixa 'és'". Per tant, d'alguna manera animen a "fugir dels clixés, a desempallegar-nos del paper que ens ha donat la societat i a entomar el nostre futur", ressalta l'Antònia.

L'Íngrid, per part seva, afegeix que sempre marca la data del Mussart al calendari perquè és una cita "d'il·lusió, màgia i nervis on la paraula i el paisatge són els protagonistes".

Un entorn privilegiat 

Per al director del festival, la Mussara és "un entorn de pau, de reflexió, gairebé espiritual". Es tracta, doncs, d'un espai desert que durant unes hores "es pobla de veus i de saviesa". L'Antònia admet que l'escenari de la Mussara l'emociona, perquè ja predisposa l'espectador a l'escolta tranquil·la i pausada de la paraula: "No cal cap artifici, l'entorn permet centrar-se en el text i en la música". Considera que "trobar aquests espais de reflexió, fins i tot íntims, va molt bé perquè són el contrapunt a la immediatesa i a la rapidesa" dels nostres dies.

Cerro agraeix la implicació de l'Ajuntament de Vilaplana i la seva aposta per la cultura. "Estem molt contents, perquè fer una festa de la cultura ja és difícil en el món on vivim, però en ple mes d'agost quan la gent està de vacances encara ho és més", admet. Tot i els (possibles) impediments, el festival ha exhaurit totes les entrades quatre dies abans de la cita. D'aquesta manera, Cerro ressalta entusiasmat: "Que vinguin persones expressament per celebrar la cultura i el coneixement té molt de mèrit, i la Mussara és l'escenografia natural perfecta per a fer-ho". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges