Sota l’honorífic número 150 de les Edicions del Centre de Lectura, l’entitat reusenca ha presentat, aquest divendres a la tarda, la reedició facsímil del volum ‘El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana’, obra de Pere Anguera publicada el 1977 gràcies al mecenatge de Josep Andreu Abelló. Una reedició a la qual s’ha afegit un epíleg “descriptiu” de la ma de l’historiador Joan Navais que abasta el període 1975-2019 de la història de l’entitat. Segons ha explicat Navais, “l’epíleg és útil, una eina que ajuda a conèixer” en un estil “amè” i “simple” els principals fets del Centre de Lectura al llarg d’aquesta etapa. ”Qualsevol èxit pel Centre de Lectura és un èxit per la ciutat” ha destacat l’historiador respecte l’empremta que aquesta entitat ha deixat en el transcurs dels més de 160 anys d’existència tant a la ciutat com al país. “Vivim temps difícils” ha assenyalat Navais respecte a les conseqüències de la pandèmia i també “a les llibertats”, un motiu pel qual ha considerat que “el Centre de Lectura s’ha de mullar per reivindicar-les un cop més”. En aquest sentit, ha repassat episodis que s’aborden en l’epíleg redactat com el de La Torna de 1976, la detenció de tres reusencs entre ells el mateix Pere Anguera acusats de terroristes el 1981, el boicot a un acte del PP el 2003 per part de manifestants contra la guerra d’Iraq o la vaga del 3 d’octubre de 2017. Respecte a l’estudi historiogràfic que encara mereix el Centre de Lectura, Navais ha aprofitat l’acte per avançar que, realitzada aquesta reedició, hi ha la intenció de publicar “una història crítica i ideològica” de l’entitat.
De la seva banda, el president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez, ha qualificat “d’institucional” l’acte en remarcar-ne “la significança” i la presència d’autoritats com l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la vicealcaldessa i presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i la presidenta de la Fundació Privada Reddis, Carme Buxeda. Precisament aquesta darrera entitat ha col·laborat en l’edició del volum presentat.
“Quan al Pere Anguera se li posava una cosa entre cella i cella ho aconseguia”, ha volgut destacar la responsable de les Edicions del Centre de Lectura, Fina Masdéu, sobre el fet que l’historiador fos l’impulsor d’aquestes edicions que ara arriben al número 150 amb aquesta reedició. Unes edicions que es van encetar sota la presidència de Jordi Escoda i compleixen 42 anys enguany.
Publicada el 1977 per Edicions 62, l’obra original d’Anguera abastava la història de l’entitat des de la seva fundació, 1859 fins l’any 1975. El nou epíleg porta com a títol ‘El Centre de Lectura de Reus, una universitat popular del segle XXI’. Amb la reedició de l’emblemàtic títol d’Anguera, el Centre de Lectura vol commemorar el desè aniversari de la mort de Pere Anguera qui, a banda de la seva faceta com a historiador, va presidir l’entitat entre els anys 2001 i 2009.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics