Dimecres, 26 de Juny de 2024

Néstor Marqués, el clar exemple de la passió per Tarraco Viva

Natural de Segòvia, és un amant de la cultura romana i del certamen tarragoní des de ben petit i enguany hi participarà també com a ponent

19 de Maig de 2024, per Josep Gallofré
  • Néstor Marqués

    Cedida

Néstor Marqués, figura destacada en l'estudi i la divulgació de l'Antiga Roma, ens captiva amb la seva profunda passió per la història, Tàrraco i el seu compromís amb la preservació del llegat romà. Des de la seva infància a la pintoresca ciutat de Segòvia, Marqués va ser seduït pel fascinant món dels romans, amb el majestuós Aqüeducte de Segòvia com a testimoni silenciós del poder i la grandesa de l'antiga civilització.

"Passar per sota de l'Aqüeducte de Segòvia per anar a l'escola ja em va despertar l'interès", revela Marqués, recordant els seus primers passos cap a la seva passió per l'Antiga Roma. A cada pas, va absorbir la riquesa de la història romana i va cultivar una passió innata per descobrir els secrets enterrats sota les pedres antigues.

 

Un estret vincle amb Tarraco Viva

 

La seva relació amb Tarraco Viva, el reconegut festival que celebra la vida i la cultura romana a la ciutat de Tarragona, va néixer de la seva pròpia infantesa. Recorda la seva primera experiència l'any 2.000, quan només tenia 10 anys: "Tinc fotos de quan era al Camp de Mart amb els legionaris i veient les activitats". "Des de llavors, la meva connexió amb Tarraco Viva no ha fet sinó créixer", diu, asssintint-hi i sent convidat en reiterades ocasions.

Curiosament, els representants de Tarraco Viva van estar presents a Segòvia en una experiència romana que s'hi va desenvolupar i que Néstor Marqués no es va voler perdre. Fruit de la seva estima pel certamen, el van convidar fins i tot a participar amb ells i a desfilar vestit de legionari per sota de l'Aqüeducte de Segòvia quan només tenia 13 anys. Aquest fet "em va marcar molt" va ser el punt culminant perquè es decidís a estudiar Arqueologia a Barcelona.

Enguany, Marqués abraça un nou capítol de la seva relació amb Tarraco Viva, no només com a espectador, sinó com a participant actiu i ponent destacat. "És una oportunitat increïble per compartir la meva saviesa i la meva passió amb una audiència àvida de coneixements", declara Marqués. Amb la seva xerrada sobre 'Moments de l'Antiga Roma que van canviar el món', Marqués promet oferir una visió reveladora sobre els esdeveniments crucials que han deixat una empremta indeleble en la història de la humanitat.

A més, ofereix una xerrada conjunta amb l'historiador Iván Martín, on compartiran les seves reflexions sobre els moments decisius de l'Antiga Roma que van canviar el curs de la història. A través d'una conversa enriquidora, els dos experts exploraran els esdeveniments clau i el seu impacte en el món modern. Marqués donarà algunes pinzellades del seu nou llibre, oferint als assistents una visió única del llegat romà i les seves implicacions en la societat actual, amb l'emperador Constantí com a protagonista. També, juntament amb Iván Martín, participarà al pòdcast 'Roma Eterna', que s'enregistrarà durant el festival.

Més enllà de les seves activitats a Tarraco Viva, Marqués és un líder reconegut en el món de la divulgació històrica, amb projectes com 'Antiga Roma al Dia' que arriben a milers de seguidors a les diverses xarxes socials. "La meva innovadora aproximació a la divulgació combina la investigació rigorosa amb la tecnologia moderna", explica Marqués. "Així obre noves portes per a l'aprenentatge i la comprensió de l'Antiga Roma en la nostra època digital", comenta l'arqueòleg.

 

Què destaca Néstor Marqués de Tarraco?

 

És evident la importància dels romans a Tarragona, però que en destacaria Néstor Marqués? "Tarraco és una d'aquelles ciutats que ha estat fonamental en la història de l'antiga roma. La província de Tarraconensis va tenir molta importància en l'Imperi Romà i monumentalment és espectacular", respon. A més, fa valdre que en els darrers anys "s'ha recuperat el patrimoni romà i com arqueòleg ho valoro molt, ja una de les coses més important són les restes que hi ha i que ens permeten veure més del que és l'antiga roma, no com un abstracte sinó com a quelcom tangible".

Néstor Marqués esplaia que "tenim molt herència directa de la societat romana". De fet, a ell com entusiasta i amant de la cultura romana, li encantaria assistir a un banquet de l'alta societat. "S'ho passaven molt bé", comenta. Així mateix, també li agradaria trobar-se entre els esclaus d'una família noble i "plasmar l'altra realitat".

L'arqueòleg opina que "per fer divulgació es necessita una investigació prèvia, i més en el camp de la història". En aquest sentit, valora que "una persona que vol fer divulgació no té per què tenir un títol, només li fa falta una metodologia i investigació". "Un divulgador necessita difondre rigor i que sigui una persona apassionada, capaç d'investigar profundament, que ofereixi un contingut atractiu en diversos formats".

Marqués destaca la importància de la tecnologia aplicada al patrimoni. Amb el suport de la virtualització i les recreacions en 3D, Marqués i el seu equip poden donar vida als llocs i esdeveniments de l'Antiga Roma d'una manera innovadora i immersiva. Aquesta aproximació moderna a l'estudi del passat ofereix noves perspectives i possibilitats per a la divulgació i l'educació.

A través de la seva incansable dedicació i el seu fervent compromís, Néstor Marqués continua inspirant i educant públics de tot el món sobre la importància i la bellesa del nostre patrimoni històric. "El meu llegat és compartir la passió que tinc per la història romana. Espero que el meu treball inspiri a altres a explorar i apreciar el ric patrimoni que ens han deixat els romans", conclou Marqués.

 

Aquest article va ser publicat al TGNBlog.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges