Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Tarraco Viva enfila l'últim cap de setmana d'activitats centrades en el mar Mediterrani i la divulgació històrica

La 26a edició del festival es reivindica com un referent internacional del coneixement de les civilitzacions antigues

25 de Maig de 2024, per ACN
  • Membres del projecte Phoenix, durant la recreació històrica a Tarraco Viva sobre pràctiques i estratègies militars de les legions romanes altimperials

    ACN

El festival romà de Tarragona, Tarraco Viva, enfila l'últim cap de setmana d'activitats amb els jardins del Camp de Mart com a escenari principal del programa. El Mediterrani ha centrat la 26a edició amb el mar com a punt de trobada per a cultures, però també conflictes. El festival es reivindica com un referent internacional de divulgació històrica i científica entre el gran públic. "Com més coneixes un patrimoni, més te l'estimes. La divulgació deriva en més bona conservació i gestió del patrimoni, i si intervé la ciutadania, millor que millor", ha afirmat el director del festival, Magí Seritjol. Pendents del balanç d'aquesta edició, l'organització reconeix bones sensacions després de rebre més de 6.000 persones el cap de setmana passat.

El mar Mediterrani ha vertebrat el programa del 26è Tarraco Viva, en una edició en què s'ha posat en relleu el seu paper clau per al desenvolupament de les civilitzacions i la prosperitat de la ciutat. En aquest context, enguany s'ha sumat el port de Tarragona com a escenari on explicar el transcurs de la història a partir d'aspectes com el comerç, el transport o els conflictes bèl·lics. Segons l'organització del festival, es tracta d'una temàtica que seguiran tractant en el futur des de diferents vessants, donada la diversitat de qüestions històriques que se'n desprenen.

Entre les novetats d'enguany destaca l'espai d'arqueogastronomia, on s'han fet degustacions de diferents àpats de civilitzacions antigues. És el cas de l'activitat 'Cave Garum', centrada en la salsa de peix que els romans utilitzaven com a condiment a diferents plats. La proposta, dirigida pel grup de recerca d'enginyeria i tecnologia d'aliments de la Universitat de Cadis, ha ofert un tast sensorial des del rigor científic a tots els públics. L'agrupació fa més d'una dècada que participa activament en el festival, el qual veu com una eina per transferir els coneixements propis de la recerca al conjunt de la ciutadania.

El gruix d'activitats s'ha centrat en tallers, recreacions històriques, conferències, visites o monòlegs, que han compartit programa amb propostes que s'han ampliat enguany, com ara 'Ager Tarraconensis'. La iniciativa té com a objectiu escampar l'estela de Tarraco Viva més enllà de Tarragona. D'aquesta manera, municipis amb presència de patrimoni històric romà o de l'antiguitat com Cambrils, Salou, Reus, Constantí, els Pallaresos i Vila-rodona han tornat a acollir activitats durant el primer cap de setmana del festival.

Amb la divulgació per bandera

La divulgació científica i històrica és un dels pals de paller de Tarraco Viva, que es planteja com un festival pensat no només per a experts en la matèria, sinó per a tots els públics. Així, el director del festival, Magí Seritjol, ha insistit en la importància de donar a conèixer el patrimoni a la ciutadania per afavorir que s'impliquin en la seva conservació i de retruc, en la seva gestió. Alhora, el festival proposa la participació d'agents culturals, entitats i grups de recreació que mobilitzen un miler de persones que fan possible el seu desenvolupament.

Pel que fa al públic, Seritjol ha destacat que després de 26 edicions, el festival manté el perfil de persones a qui li agrada la història i el patrimoni. "És gent molt tranquil·la, que fa torn i cues, que escolten i interroguen. És un públic que ve d'un munt de llocs i que no passa volant, sinó que es queda", ha assenyalat. De fet, als jardins del camp de Mart de Tarragona ha estat senzill trobar famílies senceres d'altres indrets de la península.

En Paco Sempere, veí de Gandia, fa dotze anys que no falla a la cita per venir a Tarragona expressament amb la seva parella i els fills a conèixer més detalls sobre l'imperi romà. "S'ha convertit en una tradició, cada any reservem el cap de setmana en el nostre calendari per poder venir", ha afirmat.

Més pes en la qualitat que en la quantitat

Malgrat que encara és d'hora per fer balanç sobre aquesta edició, l'organització es mostra contenta per la resposta rebuda per part dels assistents. Tot i posar més èmfasi en la qualitat a la quantitat, l'anterior cap de setmana va tancar amb més de 6.000 participants.

El punt final a Tarraco Viva es posarà aquest diumenge amb l'acte de cloenda 'El Mediterrani a l'antiguitat' a càrrec de l'Aula de teatre de la URV, Zona Zàlata, Ludi Scaenici i la companyia La Im.perfecta. L'espectacle es basa en un treball de recerca històrica, arqueològica i artística que dona a conèixer el llegat cultural que ha representat el teatre en la tradició cultural occidental.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics