Divendres, 29 de Març de 2024

Qui la dirà més grossa?

El Bartrina acull l'àcida comèdia 'Mala broma', que reflexiona sobre els límits de l'humor

02 de Desembre de 2018, per Marc Busquets
  • Muñoz (al fons) i Sahun, en una imatge promocional de 'Mala broma'

    David Ruano/ Sala Muntaner

On són els límits de l'humor? Tot s'hi val, per fer broma? Es pot dir qualsevol cosa, per fer-se el graciós? 'Mala broma' reflexiona sobre aquestes qüestions i ho fa, òbviament, en clau de comèdia. Una comèdia àcida, això sí, de vegades negra, d'aquelles que més que rialles provoquen certa hilaritat i incomoditat. Ernest Villegas, Òscar Muñoz i Anna Sahun són els tres protagonistes d'un text de Jordi Casanovas que dirigeix amb ritme i encert Marc Angelet, representat aquest passat dissabte al vespre al Teatre Bartrina

Dues classes de persones

És també 'Mala broma' un mirall que ens mostra la hipocresia amb la qual hem après a viure i conviure. De fet, és una arma per fer-se mal. A l'obra s'hi retroben un parell d'antics amics de la universitat. Van fer un programa de ràdio en què van disparar contra tot i tothom, fins que un dels dos va fugir a Madrid tot buscant-hi l'èxit. Dues dècades després, aquest és una estrella amb un 'late show' que rep amenaces d'un piulador anònim. L'altre és un periodista amargat de la seva feina. 

Un joc. Una juguesca, millor dit. Els dos companys es desafien tot posant a prova la seva capacitat per fer una broma al personatge interpretat per Sahun, muller del periodista. El seu marit anirà lluny, molt lluny, tot fent que ens preguntem sovint qui la dirà més grossa. Tots tres en escena, amunt i avall a la sala d'estar, aconsegueixen imprimir una gran velocitat a l'escena, sovint fins i tot a crits. Més enllà dels girs inesperats (que no es revelaran en aquesta crònica), el més rellevant de 'Mala broma' és la reflexió final de Sahun. 

I és que hi ha dos tipus de persones, diu. Les que comencen per riure's d'elles mateixes per veure el món i les que es riuen dels altres tot usant els defectes, les discapacitats i el passat traumàtic de l'objectiu de les burles. A 'Mala broma' s'hi troben l'enveja, l'amor, la rutina, l'adolescència perenne, les pors, la pederàstia, el terrotisme i la crisi dels 40. I el millor del cas és que mai descarrila, ben al contrari. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics