Aquest proper dissabte, Reus tornarà a ballar tot coincidint amb Sant Sebastià. La plaça del Castell acollirà per cinquè any consecutiu el recuperat ball d'hivern. El 2014, diverses entitats de la ciutat, principalment Carrutxa, van tornar a celebrar el que fins a meitat del segle XVIII havia estat una de les dues festes majors de Reus. No s'ha recuperat ni l'ofici religiós ni la professó.
Cercavila, sopar i ball
Prové del model de festa hivernal, amb cercavila, ball al carrer i una mica de foc per escalfar-se, o per coure derivats del porc i torrar pa. Festes semblants se'n celebren aquest cap de setmana en diversos pobles del Priorat i algunes comarques de l'Ebre, tot coincidint amb Sant Sebastià o amb Sant Antoni. Una de les integrantss de Carrutxa, Helena Sardà, explica que van "voler recuperar un model de festa antic que es basa en l'autogestió i tot el veïnat per fer-la possible".
Aquest dissabte, la festa començarà a les 6 de la tarda amb una cercavila de capta pels establiments del nucli antic de Reus que comptarà, també, amb cançó improvisada. Després, a dos quarts de 9 del vespre, hi haurà el sopar popular a la plaça del Castell i vora el foc, a les 10 de la nit, es donarà el tret de sortida al ball folk i la rifa de coques i de la cistella amb els productes que s'han recollit a la tarda.
Volen crear una entitat de gestió
"És una festa participativa, no hi ha públic i balladors, tothom hi pren part", subratlla Sardà. Fins al primer terç del segle XX, fins i tot, el 20 de gener marcava l'inici del Carnaval a la ciutat. La gent es disfressava, es feien fogueres, ball i gresca, però aquesta tradició també es va perdre. Sant Sebastià era el patró de Reus, juntament amb Sant Pere, i al segle XVIII va començar a aparèixer el culte a Misericòrdia.
Cinc anys des de la recuperació, diu Sardà, "ara la gent ja pregunta quan es farà" la festa. Enguany, compleix el cinquè aniversari des de la seva recuperació. Ara s'està reformulant, i és per això que els seus impulsors volen crear una entitat que la gestioni directament per no haver de dependre de Carrutxa. "A partir d'aquí haurem de veure cap a on podem créixer", avança Sardà.
Dies enrere, Sardà va passar pels estudis de LANOVA Ràdio per presentar el ball d'hivern d'enguany al programa 'Carrer Major'. Recupereu la seva intervenció:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics