Dimarts, 16 de Juliol de 2024

De Muller, tota una vida dedicada als vins

30 de Juny de 2010, per Georgina Giné
  • Façana de la bodega 'De Muller'

    Georgina Giné

  • Pere Martorell

    demuller.es

  • Interior de la bodega 'De Muller'

    Georgina Giné

De Muller va ser fundat l'any 1851 per August De Muller i Ruinart de Brimont, que procedia d'una família de vinicultors molt coneguda. El celler va pertànyer, durant quatre generacions, a la família De Muller fins el 1995 quan va passar a mans de la família Martorell. Al cap d'un any, l'empresa es va traslladar a les noves instal·lacions de la finca 'Mas de Valls', un terreny considerat com a favorable al cultiu de varietats nobles de raïm. No va ser fins a l'any 1999 quan De Muller va agafar el relleu de l'empresa Cochs S.A, fabricant del tradicional Vermut de Reus.

Els cellers De Muller es troben equipats amb equips moderns, dipòsits d'acer inoxidable, foudres i bocois de roure americà i francès, així com bótes de roure de diferents procedències. Un dels trets distintius de la producció De Muller està en l'elaboració de soleres, un vi que prové bàsicament de les varietats de moscatell, garnatxa blanca i garnatxa negra envellides en diferents nivells. Els preliminars es fan en criaderes, unes bótes de roure, i van passant d'unes a altres fins a arribar a les bótes soleres, on es traurà el vi per ser envellit. La més antiga, data del 1851.

El celler de Reus té una capacitat de quatre milions de litres, procedents de 150 hectàrees de vinyes pròpies, de diverses varietats blanques, com el Macabeu, el Muscat d'Alexandria, Sauvignon Blanc, Garnatxa Blanca i Chardonnay; i varietats negres, entre elles, el Merlot, Cabernet Sauvignon, Ull de llebre, Garnatxa i Pinot Noir. En canvi, el celler de la finca 'Mas de les Pusses', compta amb una capacitat de cinc-cents mil litres i una extensió de vinya de 34 hectàrees. Entre les varietats de la finca del Priorat, destaquen la Garnatxa, Garnatxa Peluda, Syrah, Merlot i Carinyena.

Les varietats i la Denominació d'Origen són els trets principals que diferencien una zona de l'altra. A aquests dos factors hi cal afegir "el terra, el clima i l'alçada", segons explica Pere Martorell, el director gerent. A més, afegeix que els vins de la DOQ Priorat "ajuden a entrar comercialment, és com una targeta de visita, però un cop has entrat venem més vins de la DO Tarragona perquè són més assequibles".

De Muller dedica la major part de la producció a l'exportació. El 60% s'exporta a "quasi tot el món", a Àfrica, Àsia, Rússia, Estats Units, Canadà, Europa, comenta Martorell. Les distribuïdores són les encarregades de portar el vi als clients, tot i que a la província de Tarragona ho fan directament els treballadors del celler, ja siguin restaurants o botigues.

Pel que fa a dades econòmiques dels últims anys, De Muller va tenir l'any 2007 i 2008 una facturació al voltant de 4 milions d'euros. El 2009 però, va pujar la facturació un 10%. Tot i això, el director gerent assegura que "des de fa quatre anys els preus estan estables". Malgrat aquesta pujada, el celler ha notat la crisi, com la majoria de les empreses. "Ho hem notat en les vendes i ara ho comencem a notar amb els cobraments, a la gent li costa bastant pagar".

Martorell creu que el 60% de les bodegues de l'Estat "ho estan passant malament amb la crisi, ja que fer una bodega és molt bonic però el difícil és la comercialització". Per aquest motiu, pensa que la clau està en tenir una bona xarxa comercial i una relació qualitat-preu "molt bona".

A més, segons comenta Martorell, "avui en dia la gent no mira tant la qualitat, sinó que primer miren el preu". El director gerent ho atribueix a que el sistema de producció d'aquí és més car que als altres països, per això aquí s'encareix la producció i la mà d'obra també és més cara.

Actualment, s'està fent una ampliació de la zona de treball, "no per dur a terme més producció, sinó per treballar més còmodament, amb més qualitat", assegura Pere Martorell.

(Aquest reportatge s'ha fet amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus)

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat muller
reusdigital.cat muller

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

juan carlos  24 d'Octubre de 2010

vermut iris

 Muy sres.mios, soy de MADRID, estoy acostumbrado a tomar el buen vermut de vds.la bodega que me lo vendia cerro, y les agradeceria me indicaran una direccion en madrid, donde yo pueda adquirir las botellas de vermut IRIS de vds.les quedaria muy agradecido, les envio mi email. gracias

Lo gaiter  01 de Juliol de 2010

Ep!

 El "tempranillo" en català se'n diu ull de llebre. Gràcies

Reportatges