Diumenge, 19 de Maig de 2024

'El Covid-19 és l’últim avís i si no prenen decisions, tindrem el col·lapse d’espècie'

22 de Març de 2020, per Eudald Carbonell
  • L'arqueòleg Eudald Carbonell, confinat i teletreballant

    IPHES

L’any 2008 acaba el meu llibre 'La consciència que crema' amb aquestes paraules: “Penso, seriosament, que la pròxima gran revolució ja no serà cientificotècnica. La pròxima revolució serà l’èxit de l’espècie gràcies al desplegament de la consciència crítica d’espècie i operativa, i si no, ens espera el col·lapse d’espècie i l’extinció”. Ho deia perquè ja hem viscut fets com la crisi dels míssils o la guerra d’Iraq que ens han posat entre les cordes i han estat tocs d’alerta sobre la necessitat de preservar el que jo anomeno consciència crítica d'espècie.

En aquells moments, la humanitat va ser conscient dels riscos globals i es va expressar una consciència universal que va portar persones d’arreu del món al carrer. Aquella reacció no era la causa d'un país o d'una classe social: era consciència d’espècie. Ara, amb la pandèmia del coronavirus ens trobem davant d’una crisi que serà definitòria sobre com encarem el futur. En aquest procés, la consciència crítica d'espècie ha d’estar per damunt de qualsevol altre interès. Això significa que ens hem de comportar de manera conscient, sabent que tots els humans del planeta Terra som 'Homo sapiens' i, conseqüentment, formem part d'una mateixa espècie, d'una cultura i d'un moment històric. Som els únics animals que tenim aquesta possibilitat i ho hem de fer de forma crítica, és a dir, no dogmàtica. A més, hem d’integrar la diversitat i cooperar, i no competir.

També he comentat des de fa algunes dècades que ens enfrontàvem a molts reptes que, si no els resolíem, ens durien al col·lapse del sistema: el creixement demogràfic, els problemes de la distribució de l'energia, la necessitat d'organitzar i socialitzar la revolució cientificotècnica, i ara el coronavirus.

La Unió Europea

En la meva opinió, per superar aquest moment i evitar altres situacions similars en el futur, cal establir uns mecanismes de col·laboració i d'interdependència al planeta. Per exemple, a Europa s'ha demostrat que els estats-nació que la constitueixen són febles. Hem vist que Alemanya no passava material sanitari a Itàlia, quan el primer que s'ha de fer és transferir informació. La Unió Europea (UE) ha estat una unificació econòmica, però no social. Ara, dins de l’Estat espanyol, està passant una cosa similar entre Catalunya i el govern de Pedro Sánchez, retenint material sanitari que no arriba als llocs on anaven inicialment destinats, per exemple.

Per tant, aquesta no és només una crisi sanitària. És una crisi social i universal que ens posa davant el mirall. És el col·lapse del sistema per no haver afrontat canvis estructurals quan fa uns anys vam tenir ja els primers advertiments, però hem actuat de manera deslleial amb l’espècie i amb nosaltres mateixos.

Avenços tècnics i científics

Aquesta vegada tindrem un daltabaix sanitari que, gràcies als avenços tècnics i científics, es podrà superar. Ara, el desgavell econòmic que vindrà, fruit d'una manca de cohesió social, serà tan gran que haurem de prendre moltes decisions. Si no ho fem, la propera vegada ja no serà un avís: serà el col·lapse d’espècie.

Eudald Carbonell, arqueòleg, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i vicepresident de la Fundación Atapuerca.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  23 de Març de 2020

Escoltem a l'Eudald!

Eudald Carbonell és una gran persona entesa, preparada i amb grans coneixements: escoltem-lo, si us plau. Cal que aquests 'cervells' que ens manen des de l'estat escoltin veus i cervells brillants, tot i no ser epidemiòlegs. El futur serà molt cru per a tots amb especial incidència en les persones més joves. Aquells imbècils, molt imbècils, extraordinàriament idiotes i imbècils que volen aprofitar per captar voluntats febles i portar l'aigua podrida als seus molins podrien pensar de forma humana i no aixecar polsegueres feixistes i dretanes. Que callin!

Reportatges