Aquest dimarts ha tingut lloc a Reus un acte, sota el nom 'La ràdio local. Bressol del periodisme', "per retre homenatge a la ràdio l'any del seu centenari i, sobretot, a la ràdio local", tal com expliquen els seus promotors. Per començar, s'ha projectat un documental sobre el paper de la ràdio local i, posteriorment, s'ha celebrat un debat amb la presència d'una "nodrida representació de mitjans locals de la ciutat de Reus, per reivindicar la importància de la comunicació local, com a servei públic i com a eina per garantir una democràcia més forta".
Resulta si més no curiós, per qualificar-ho d'alguna manera, que un debat públic motivat pel centenari de la ràdio a Catalunya que, com diuen, vol homenatjar la ràdio local, ignori els 42 anys d'història de l'única ràdio local reusenca que existeix a la ciutat i l'única que, des de sempre, s'ha gestionat íntegrament des de Reus. Una emissora que, a més, al costat de la televisió que organitza l'acte, és l'altre mitjà de la ciutat que forma part de La Xarxa de ràdios i televisions locals, que és qui ha coproduït l'esmentat documental.
No tenir en compte LANOVA Ràdio de Reus és menystenir, per un costat, la feina de les centenars de persones que durant aquestes més de quatre dècades han tirat endavant Ràdio Music Club (1982-1993), Punt 6 Ràdio (1993-2013) i LANOVA Ràdio de Reus (2014-…) i, per un altre, l'ampli teixit social reusenc que hi ha estat al costat i hi dona suport dia rere dia.
Un mitjà que, veritablement, a Reus, ha esdevingut un autèntic "bressol del periodisme". I, si no, només cal repassar l'extensa llista de professionals que hi ha escampats per les redaccions de mitjans locals, nacionals i estatals, que s'han estrenat en el món de la comunicació davant els micròfons d'alguna de les etapes de LANOVA Ràdio de Reus. Sense anar més lluny, la persona que aquest dimarts ha moderat el debat en qüestió, o un gran nombre dels periodistes que formen o han format part de la televisió local, fins i tot, amb càrrecs de responsabilitat.
Bé, potser tot plegat no resulta tan curiós si tenim en compte alguns precedents que val la pena recordar. I és que alguns dels impulsors de la televisió que organitza el debat, vinculats a cadenes radiofòniques privades, són els responsables que actualment LANOVA Ràdio de Reus no disposi d'una freqüència a l'FM, ni d'un acord amb l'Ajuntament de Reus per poder utilitzar la freqüència municipal de la ciutat. De les quinze ciutats més grans de Catalunya, només dues no han tingut mai ràdio municipal, Reus i Lleida. I no és pas casualitat.
Quina contradicció més gran que un acte que vol reivindicar la comunicació local, "per garantir una democràcia més forta", estigui promogut per un mitjà encapçalat per determinats professionals que, per interessos purament empresarials, no s'han estat de silenciar i boicotejar reiteradament altres mitjans amb pràctiques del tot antidemocràtiques. No es pot qualificar de cap altra manera presentar diversos requeriments judicials falsos, replets de calúmnies i d'acusacions malintencionades, a administracions locals, nacionals i estatals, per evitar l'obertura de LANOVA Ràdio de Reus l'any 2014, i fer-ho utilitzant la patronal de les principals ràdios privades del país.
Una democràcia plena és aquella que dona veu a diferents sensibilitats comunicatives. No pas aquella que es dedica a moure fils, a l'ombra, per sabotejar, amb pràctiques deplorables i del tot condemnables, una experiència associativa de la teva mateixa ciutat, sense ànim de lucre i sense motivacions empresarials.
Aquesta és el tipus de comunicació local que volem?
Mentrestant, més de quatre dècades després, LANOVA Ràdio de Reus segueix exercint de ràdio local a la ciutat, explicant què passa a Reus als seus veïns i veïnes, i a oients d'arreu del país a través de La Xarxa. I ho fa omplint cada dia els estudis de la plaça de Prim amb les inquietuds de la gent de la nostra ciutat, a través d'una programació formada per prop d'una trentena d'espais informatius, culturals, esportius i de temàtica social, conduïts per més d'una vintena de col·laboradors. Un model comunicatiu gestionat des del vessant associatiu que, passi el que passi, seguirà treballant des d'una veritable vocació de servei a la comunitat.
Visca la ràdio! Visca la ràdio local i democràtica!
LANOVA RÀDIO DE REUS
Associació per a la Comunicació i la Cooperació (ACOMCO)
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics