Dimarts, 20 d'Abril de 2021

Les instàncies de Gaudí en record dels seus pares (1925)

07 de Setembre de 2020, per Jaume Massó Carballido
  • Gaudí, la sortida de la processó de Corpus de la Catedral de Barcelona, el 1924

    Arxiu

  • Anvers de la instància d'A. Gaudí referent al seu pare

    Arxiu de la Cúria, Tarragona

  • Revers de la instància d'A. Gaudí referent al seu pare

    Arxiu de la Cúria, Tarragona

Els gaudinistes més erudits saben que entre els últims documents signats per l’arquitecte de la Sagrada Família hi ha les dues instàncies adreçades a l’arquebisbe de Tarragona, el 23 de gener de 1925, en què Antoni Gaudí i Cornet va demanar la creació de sengles fundacions pietoses en record del seu pare (a Riudoms) i de la seva mare (a Reus). Els textos han estat transcrits, amb major o menor fidelitat, en diferents llibres i articles, però em sembla que paga la pena de tornar a recordar-los. Els originals d’ambdós documents es conserven a l’Arxiu de la Cúria Eclesiàstica, de l’Arquebisbat de Tarragona.

Transcric primer la instància referent al pare, sense corregir cap errada ortogràfica o de picatge, tot indicant la part manuscrita amb cursives i senyalant els punts i a part amb una barra inclinada. A la part superior dreta del foli hi ha l’empremta en vermell del segell de l’Arquebisbat de Tarragona:

«EMINENTISSIM SENYOR / Antoni Gaudí Cornet, Arquitecte, natural de Reus, veí de Barcelona, a V.E. amb tota veneració exposa: / Que per herencia del seu pare D. Francesc Gaudí i Serra i sa neboda Dª Rosa Egea Gaudí posseix a Riudoms: / I-La casa de nº 11 del carrer de Arrabal del poble de Riudoms composta de baixos, entresol, pis i guardilla. / II-Una pessa de terra del terme municipal del mateix poble de Riudoms, partida anomenada “La Clota”, d’uns dos jornals del pais; hi ha olivers, arbres fruiters, vinya i horta. / III-Altra pessa de terra del mateix terme municipal de Riudoms, partida anomenada “Vall de Vilá”, d’uns dos jornals del pais; hi ha garrofers i vinya, i / IV-Ademés Sis accions nominatives de 50 ptes. de l’estany de Riudecanyes de nº 3137 al 3142, quines finques i accions desitja formin la dotació d’una fundació pietosa a dita parroquia, a bona memoria i sufragi del seu Pare i demés de sa obligació i devoció per tal de que’s fassi a la esglesia parroquial o a la ermita de S. Antoni la visita espiritual a la Verge de Montserrat del Dr. Torres i Bages, o aquella altra practica de devoció a la Verge sots advocació tan preuada que’l Prelat diocessá cregui ha de resultar de mes honor a la Verge i profit espiritual pels fidels. / Desd’ara cedeix l’infrascrit a Sa Emcia. com a Cardenal Arquebisbe d’aquesta Metrópoli dites finques i accions, i per a que aquesta cessió tingui també tota l’eficacia civilment, es proposa l’infrascrit, si es del beneplácit de V.E. fer la venta de les finques i endós de les accions a favor de V.E. i del Senyor Rector de Riudoms, sens que’s fassi constar cap obligació ni gravamen a l’escriptura, dons n’hi ha prou amb la formalitat d’aquesta fundació. / Cal advertir que en cas de portar-se a terme per la Mancomunitat de Catalunya la construcció del projectat ferrocarril de Reus a Montroig, es desitj del exponent i prega a V.E. i als seus successors sigui cedida gratuitament, si bé’ls semblés, tota aquella porció de la pessa de terra “Vall de Vilá” que fós necessaria per a la construcció del mentat ferrocarril. / Es també desitj del sotscrit fundador la perpetuitat de la fundació i a tal fí l’encomana a V.E. i successors en la Diocessí, facultant-los per a resoldre cualque dubte o dificultat que sobrevingués i determinar sempre i en tot segons entenguin mes conforme a la voluntat pietosa del exposant. Així humilment a V.E. / Prega’s digni aprovar aquesta fundació interposant en la mateixa son decret i autoritat, com ho espera de la benignitat de V.E. L’afegit: – i sa neboda Dª Rosa Egea Gaudí – val. / Barcelona 23 Janer 1925 / Antoni Gaudí y Cornet / EMINENTISSIM SR. CARDENAL ARQUEBISBE DE TARRAGONA.»

Com podeu veure, quan es descriu succintament el tros de terra de la Clota, ara anomenat “mas de la Calderera”, no s'hi indica que hi hagués cap masia edificada.

Transcric tot seguit textualment el text de la instància referent a la mare, tot indicant la part manuscrita amb cursives, senyalant els punts i a part amb una barra inclinada i afegint les meves observacions entre claudàtors:

«EMINENTISSIM SENYOR / [empremta en vermell del segell de l’Arquebisbat] / Antoni Gaudí Cornet, Arquitecte, natural de Reus, veí de Barcelona, a V.E. amb tota veneració exposa: / Que a bona memoria de sa mare Dª Antonia Cornet i Bertrán i demés de sa obligació i devoció desitja deixá establerta a Reus una fundació pietosa per tal de que’s fassi a la ermita de Misericordia o a una altra esglesia de la mentada ciutat de Reus la visita espiritual a la Verge de Montserrat del Dr. Torres i Bages, o aquella altra práctica de devoció a la Verge sots advocació tan preuada que’l Prelat diocessá cregui ha de resultar de més honor a la Verge i profit espiritual als fidels. / Per al sosteniment de la fundació s’acompanyen 35 títols-obligacions dels F.C. d’Almansa a Valencia i Tarragona adheridas 3 %, nº 791 a 800, 15561 a 70, 33131 a 35, 36211 a 15 i 36236 a 40 amb cupó. / Es resreva [sic] el sotscrit fundador, mentres visqui, cobrar l’interés del expresat capital com fassi’ls pagaments la Caixa Diocessana, entregant-se després de sa mort, que será cuan començará’l cumpliment de la fundació, al Rector o sacerdot que cuidi del mateix. / Es desitj també del sotscrit fundador la perpetuitat de la fundació i a tal fí l’encomana a V.E. i successors en la Diócessis, facultant-los per a resoldre cualque dupte o dificultat que sobrevingués i determinar sempre i en tot segons entenguin mes conforme a la voluntat pietosa del exposant. Així humilment a V.E. / PREGA / es digni aprovar aquesta fundació interposant en la mateixa son decret i autoritat, com ho espera de la benignitat de V.E. / Barcelona 23 Janer 1925 / Antoni Gaudí y Cornet / EMINENTISSIM SR. CARDENAL ARQUEBISBE DE TARRAGONA.»

Val a dir que hi ha uns quants errors mecanogràfics corregits directament picant una lletra sobre l’altra, però va quedar sense retocar el mot “resreva” –en lloc del correcte “reserva”.

Em consta que la fundació reusenca de Gaudí es va fer efectiva l’any 1927 a l’església prioral de Sant Pere, tot i que només es va mantenir vigent –que jo sàpiga– fins al 1936, però desconec si va passar el mateix o una cosa més o menys semblant en la fundació establerta per a Riudoms. Això sí: els béns i propietats cedits per Gaudí van ser ben aviat venuts i fets efectius per l’Arquebisbat, després de la mort de Gaudí (10 de juny de 1926).

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Antoni Gaudí diari Reus Digital
Antoni Gaudí Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics