Diumenge, 19 de Maig de 2024

Valoració de la situació de la llengua catalana a Reus

12 d'Abril de 2024, per Òmnium Baix Camp
  • Imatge de la seu d'Òmnium Cultural Baix Camp a Reus

    Reusdigital.cat

Tal com va comprometre's, l'Òmnium Baix Camp es va reunir amb diferents representants de l'Ajuntament de Reus (el Sr. Josep Baiges, en representació del PSC, i el Sr. Daniel Recasens, en representació d'ERC; Ara Reus va excusar la seva presència) per tal de valorar la situació del català a la ciutat i el decàleg que van signar cadascun dels partits representats a l'ens municipal abans de les eleccions.

Es va valorar que cal vetllar especialment en el cas de les licitacions per assegurar sempre que el català hi és present. A més, es va indicar que, en cas que es vulguin presentar queixes en matèria lingüística, com passava en el cas de l'atenció telefònica de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), es poden adreçar a la mateixa OAC dirigint-les a la regidoria de Política Lingüística, que hi donarà resposta i intentarà resoldre la situació plantejada.

Quant a l'anàlisi sociolingüística, s'ha fet un estudi sobre la llengua catalana a l'Ajuntament, que permetrà dur a terme accions per revertir les situacions més problemàtiques. Encara cal, però, un estudi que permeti obtenir dades objectives en aquest àmbit relatives a tota la ciutat per tal de conèixer els casos en què s'ha d'incidir més especialment.

També es va informar que des del febrer es compta amb una nova tècnica de Política Lingüística, a causa de la jubilació de l'anterior. En aquesta legislatura, d'altra banda, es disposa d'un pressupost més ampli que permetrà poder fer realitat certs projectes que anteriorment no s'havien pogut dur a terme. S'està valorant si cal una actualització del Reglament per a l'ús de la llengua catalana.

El compromís de l'Ajuntament és el de continuar treballant tant en matèria de sensibilització lingüística com de cohesió social i en diferents àmbits, ja que la llengua és un element transversal, per tal d'intentar incidir en la millora de l'ús i de la presència del català a la ciutat. En aquest sentit, per exemple, ja s'està vetllant per la millora del català tant en sanitat com en les empreses.

Malgrat que s'estigui anant per bon camí, l'aportació de les queixes ciutadanes és important per tenir en compte aquells punts en què hi hagi buits als quals donar resposta. Òmnium Baix Camp seguirà vetllant per garantir que s'avança adequadament en matèria lingüística a la ciutat de Reus i, per aquest motiu, continuarà reunint-se amb els representants del govern.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Àngels   14 d'Abril de 2024

Parleu en català

A l'Ajuntament de Reus es parla més castellà que català....les administratives que atenen al públic es dirigeixen a la majoria de gent en castellà....fins i tot els que estan a la porta controlant que tinguis hora....no es fa res per la nostra llegua...es va perdent....una pena?

Reportatges