Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

Aquells meravellosos anys empresarials a Reus

La Cambra de Comerç de Reus acull la presentació del nou llibre del periodista Joan Antoni Domènech

20 de Setembre de 2024, per Jordi Garcia Arnau
  • Imatge de la presentació del nou llibre de Joan Antoni Domènech a la Cambra de Comerç

    Jordi Garcia Arnau

La Cambra de Comerç de Reus ha acollit aquest dijous la presentació del llibre 'Noves històries empresarials de Reus', del periodista Joan Antoni Domènech. L'èxit del primer, titulat 'Històries empresarials de Reus', ha animat a l'autor a fer aquest segon volum, tan interessant com el primer.

L'obra ha significat un ingent treball de recerca en arxius, registres mercantils i entrevistes personals que han donat com a resultat 51 capítols de fàcil i àgil lectura on apareixen 400 empreses de la nostra ciutat dels segles XIX i XX. En el llibre podem trobar gran quantitat d'anècdotes que ressalten la importància empresarial de Reus, entre les quals hi ha la primera exportació de Reus datada el 1504 i feta des del port de Salou.

En el seu llibre, Domènech destaca figures empresarials com els germans Recasens i les famílies Vilella i Rodríguez, nissagues a les quals s'han d'afegir les de les indústries farmacèutiques nascudes a Reus com els Serra Pàmies, que va aconseguir l'exclusivitat de Bayer i fabricar durant molts anys totes les "Aspirines" d'Espanya. L'autor també es refereix a empresaris, que tot i no ser genuinament reusencs, han apostat per la nostra ciutat per fer negocis com els urgellencs de Valira o els Banús, creadors d'un imperi immobiliari del qual us en parlàvem en un article recent al Reusdigital. Tota aquesta gent ha fet que la ciutat fos un important motor econòmic en l'àmbit estatal.

El llibre també reflexiona les raons d'aquest important teixit empresarial i arriba a la conclusió que les dificultats d'una ciutat sense port i sense els beneficis d'una capitalitat administrativa van fer que la societat reusenca s'espavilés per superar les adversitats i acabés sent un model d'èxit. Un model amb capacitat per reinventar-se cada vegada que hi havia una crisi obrint la porta a un altre sector. En aquest sentit, ha resultat siginicatiu l'emplaçament on hi ha el viver d'empreses de REDESSA de la carretera de Constantí, ja que anteriorment hi havia la fàbrica de rentadores Crolls i abans la refineria de petrolis La Pensilvània.

Domènech ha subratllat la necessitat de fer valdre tot el patrimoni empresarial local, rescatant aquests noms perquè "potser no eren artistes o escriptors, però alguna cosa important van fer". Una proposta que ha recollit de bon grat el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges, present en l'acte. També ha comptat amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, que ha destacat el bagatge de Domènech en el teixit empresarial reusenc, i del catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Terceño.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges