Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Benvinguts creueristes

El sector del taxi és el que ha augmentat més el negoci, mentre que el comerç encara es mostra prudent

22 d'Agost de 2017, per Carina Filella/ El Punt Avui
  • Vaixell de Costa Cruceros

    Carina Filella

Només una mitjana de 400 persones embarquen cada divendres des del port de Tarragona al vaixell de creuer NeoRiviera, de la companyia Costa Cruceros, la primera línia de creuers estable que aquest estiu, per primer cop, té en aquesta ciutat el port base. El circuit de Costa Cruceros, però, és circular, i tot i que el de Tarragona s’hagi pres com el port d’origen i fi de trajecte, la realitat és que quan arriba a Tarragona, els divendres, ja ve carregat: els 400 passatgers que hi pugen s’afegeixen a uns 1.200 creueristes més, que ja han embarcat a Itàlia o que ho faran a Palma de Mallorca i que, en arribar a Tarragona, disposen de diverses propostes d’excursions per fer al territori. I aquí hi ha la clau. Comerciants, restauradors, empreses turístiques i taxistes són alguns sectors de la ciutat que es freguen les mans amb l’arribada del total de 40.000 creueristes que, fins a la tardor –el 22 de setembre sortirà de Tarragona l’últim vaixell de creuer de Costa Cruceros–, acabaran passant per la ciutat.

L’impacte en cada sector, però, és desigual. Els taxistes en són els més satisfets, ja que sobretot el dia d’arribada del vaixell els augmenta un 35% l’activitat: “Per nosaltres, ha estat una bona notícia l’arribada de creueristes, sobretot després del tancament de l’hotel Imperial Tàrraco; un revulsiu important, perquè ha augmentat molt la feina”, explica Sergi Marquès, president de l’Agrupació Radio Taxi Tarragona, que abasta la majoria de taxistes de la ciutat. “Tarragona, al final, s’ha despertat en aquest tema”, hi afegeix Marquès, esperançat amb l’anunci recent del port de Tarragona que, per a l’any que ve, Costa Cruceros no només mantindrà la ciutat com a port base sinó que hi operarà amb un vaixell més gros, el Costa Victoria, que permetrà guanyar 10.000 creueristes. “És molt positiu i estem expectants per a l’any vinent, també amb la previsió de noves companyies”, explica. L’únic que els taxistes temen és que la terminal de vaixells de creuers s’acabi traslladant a la Pineda, cosa que bandejaria l’activitat creuerista de Tarragona.

Comerç a mig gas

En el sector comercial, però, encara no fan tants salts d’alegria. “Poca cosa hem notat”, assegura Josep Maria Juan, president de la Unió d’Empresaris del Mercat Central, que assegura que la proposta municipal d’ampliar els horaris dels comerços inclosos en la zona d’acolliment de creueristes (ZAC) “no ha tingut massa èxit” i són pocs els que obren als migdies o els diumenges. De fet, en el mateix Ajuntament i el port de Tarragona –que enguany han dissenyat conjuntament un programa integral per a la recepció de creuers (PIRC), amb nombroses accions–, ja van reconèixer que aquest any hi ha pocs vaixells de creuer que facin escala a la ciutat els diumenges i, per tant, no té tant de sentit l’obertura comercial.

Juan es mostra molt crític: “Mentre posin els creueristes en un bus i els portin a Port Aventura, a la ciutat no notarem res; volem que Tarragona tingui turistes però se’ls emporten a fora.” I hi afegeix que encara queda molta feina per fer: “Per exemple, hem demanat que el trenet turístic passi per la zona i no hi ha manera”, lamenta.

Més positiu ho veu una altra associació de comerciants, la de la Via T. El president, Salvador Minguella, reconeix que l’augment de vendes pels creueristes “encara no és important”, però està satisfet del s’ha començat a traçar a la ciutat: “Les coses es fan bé; cada any venen més creueristes i aquesta és una labor important, però és un treball a mitjan termini. El port està fent les coses molt bé i turisme i comerç sembla que ja van més junts.” I en posa un exemple: “Si un divendres passen 1.000 creueristes i es gasten una mitjana de 40 euros, són 40.000 euros que es queden a Tarragona.” Minguella anima els comerciants a obrir els migdies: “Durant la temporada d’estiu tots els comerços haurien d’obrir els migdies”, diu, tot i que reconeix que fer-ho els diumenges “és un pas que costarà més de fer; encara ho veig una mica fred”.

La regidora de Turisme, Inma Rodríguez, també conscient que “els comerços no ho notaran tots de cop perquè és una aposta a mitjan termini”, els demana “que s’adaptin i flexibilitzin els horaris”: “Perquè a poc a poc es veu que és positiu per a la ciutat; és evident que Tarragona ha fet un salt important com a port base de creuers”, afirma la també presidenta del Patronat Municipal de Turisme. Per ella, també és important l’augment del mercat turístic italià registrat aquest estiu: “La novetat d’enguany ha estat veure tants italians per la ciutat, perquè fins ara no era un dels nostres mercats cabdals; tenim una altra oportunitat al davant amb aquest nou mercat.”

Juntament amb el port de Tarragona, el consistori “ha treballat intensament per poder donar el millor servei, posant en marxa el PIRC”, explica la regidora, convençuda dels avantatges del moviment creuerista. “Costa Cruceros estan molt satisfets amb Tarragona i nosaltres també; val molt la pena l’aposta perquè situa Tarragona en el mapa”, diu Rodríguez.

El 37% de creueristes escullen visitar Tarragona

Entre totes les excursions i propostes culturals i d’oci per fer al territori que els ofereixen quan desembarquen a Tarragona, la visita a la ciutat s’emporta la palma. De tots els creueristes que han arribat fins al 21 de juliol, i en percentatges majoritaris, el 37% han escollit visitar la ciutat, i la resta s’han desplaçat fins al monestir de Poblet i rodals (15%), Reus i Cambrils (14%) i Port Aventura i Ferrari Land (12%), segons dades del Port de Tarragona. “La major part dels creueristes escullen visitar Tarragona i això és molt bo per a la ciutat”, destaca Inma Rodríguez, regidora de Turisme. Segons les dades de què disposa, recollides en bona part pels enquestadors i informadors que hi ha a peu dels vaixells, entre els creueristes que van pel seu compte –que no adquireixen les ofertes al vaixell–, encara és més alt el percentatge dels que trien visitar la ciutat.

Pel que fa a les excursions programades, Costa Cruceros ofereix als clients dues possibilitats: la visita al patrimoni de Tàrraco o a les platges. L’Ajuntament ha començat converses amb la companyia perquè pròximament també s’ofereixi com a excursió programada Tarragona, Ciutat de Castells, una iniciativa per mitjà de la qual es pretén acostar el món dels castells als turistes. Rodríguez valora molt positivament el programa integral per a la recepció de creuers (PIRC) que han posat en marxa amb el port i que inclou accions bàsiques, com ara l’edició de guies i de plànols turístics, i altres eines innovadores, com aplicacions gratuïtes, de realitat virtual, de Tàrraco.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics