L’INCAVI (Institut català de la vinya i el vi) augura que la verema d’aquest 2019 serà, de forma general, de quantitat “igual o una mica superior” a l’any passat. En seran una excepció, però, les zones que van patir danys per l’onada de calor del mes de juny. L’ens assenyala especialment les parcel·les situades al Priorat, Ribera d’Ebre, Alt Empordà i Terra Alta, i casos puntuals del Bages.
Les pèrdues de producció més importants per la calorada han estat en vinyes joves, de menys de 15 anys i amb poca retenció hídrica al sòl, mentre que la varietat més afectada ha estat la carinyena. Segons els serveis tècnics de l’INCAVI i dels Consells reguladors de les Denominacions d’origen catalanes, la verema arriba amb una mica de retard respecte els darrers anys.
Per zones vitícoles, a la subzona de Raimat de Costers del Segre van començar a collir el 8 d’agost. Al Penedès i a la a la Ribera d’Ebre, en canvi, es començarà a veremar al voltant del 20 d’agost, principalment amb les varietats chardonnay i pinot noir. Pel que fa a la DO Tarragona, preveu un retard d’entre set i 10 dies, començant a collir chardonnay el 15 d’agost i macabeu cap al dia 25.
A la resta de DO, es generalitzarà l’inici de la verema la primera setmana de setembre i s’allargarà fins a mitjans o finals d’octubre. Respecte la qualitat sanitària del raïm, l’INCAVI garanteix que aquesta és “òptima”. Destaca que les condicions meteorològiques han fet que les afectacions dels fongs míldiu, oïdi i corc del raïm hagin sigut molt baixes, gairebé inexistents.
Tot i les bones perspectives, l’ens recorda que caldrà estar amatent en les precipitacions del mes d’agost i setembre, que poden incidir en el volum final de producció.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics