Dissabte, 24 d'Agost de 2024

Castellanos: «L’efecte rebot de l’economia catalana serà més ràpid del que esperàvem»

28 de Setembre de 2021, per
  • El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, amb Albert Castellanos

    Cedida

El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha pronunciat aquest dimarts la conferència Competitivitat i sostenibilitat, prioritats de país, en el marc del cicle Vermut de Reus que organitza la Cambra de Comerç de Reus i que s’ha celebrat a la Llotja, dins els actes de commemoració del 135 aniversari de l’entitat.

Castellanos, en un to "més que optimista i al mateix temps realista", segons la Cambra, ha assegurat que la sortida de l’economia catalana de la crisi provocada per la Covid 19 "serà ràpida, fins i tot més del que molts podien esperar". Abans de Castellanos, el president de la Cambra, Jordi Just, ha intervingut per subratllar la tasca que "realitzen les cambres en benefici de les empreses i, de manera ben especial, el paper que han jugat en plena pandèmia, afavorint la digitalització i la internacionalització".

A l’acte hi ha assistit una representació important del món polític, social i econòmic de les quatre comarques de la Cambra de Reus i també els presidents de les Cambres de Comerç de Tortosa, Valls, Lleida i Terrassa.

"Efecte rebot"



“L’efecte rebot de l’economia catalana serà més ràpid del que ens esperàvem” ha dit Castellanos a la part inicial de la seva intervenció, una realitat que serà possible perquè "l'economia catalana és oberta a l’exportació, com ho és la de països com Suècia o Dinamarca”. “Des de l’Estat es va reaccionar tard i malament. Comparat amb altres estats, les ajudes directes a les empreses durant el 2020 van ser inexistents i el redreçament pressupostari de l’Estat va ser més lent. En canvi, la Generalitat va ser amb molta diferència l’administració més intensiva amb ajudes públiques. Ens hauria agradat ajudar més, però vam invertir 1.500 milions d’euros al primer any, el que suposen 187 euros per habitant en el primer any, quan a la resta de l’Estat espanyol les dades se situen en un terç de la inversió catalana”, ha argumentat després.

“El 2021 recuperarem la caiguda del 2020. El creixement del PIB del segon trimestre amb més de 4,3% del PIB és superior al 2,8% del PIB estatal i del 2% de la mitjana europea. L’economia catalana genera confiança a l’exterior. Cal recordar les dades del juliol que indicaven que les exportacions han incrementat un 28% respecte del 2020, un comportament record també respecte del 2019, sense pandèmia, en un 5%. Hem superat els nivells d’exportació prepandèmica”, ha afegit.

Economia transformadora



Segons Castellanos, “la recuperació econòmica de Catalunya ha de servir per transformar l’economia catalana cap a un escenari més sostenible, més digitalitzat i que generi menys desigualtats”. “La Covid no ha canviat els objectius, però ha canviat el ritme ha afegit”, especificant que “el nostre model de creixement ha de generar oportunitats per a tothom. En la mesura del possible ha d’ajudar a generar oportunitats pel conjunt de la societat catalana. Per exemple, l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha de ser possible i tothom ha de treballar en aquesta línia”.
 

La sessió s'ha fet a la Llotja de Reus Foto: Cedida


Pel que fa a la reactivació econòmica, i sobre les línies concretes d'actuació de la Generalitat, Castellanos ha avançat que es posarà en marxa un Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025 "a partir d’un codi de bones pràctiques per processos de reindustrialització, una oficina de suport a la mobilitat i al sector de l’automoció i un fons d’inversions industrials estratègiques amb una dotació inicial de 20 milions d’euros procedents del romanent de tresoreria del Departament d’Economia i Treball”.  També ha explicat que "hem de consolidar el turisme com una font de desenvolupament sostenible. Per això aprovarem una nova Llei de Turisme que ens permeti planificar, impulsar i ordenar el turisme al país”. I finalment, ha manifestat que "aquesta ha de ser una legislatura que ens ha de suposar un salt endavant amb la innovació empresarial. Reactivarem els nuclis d’innovació industrial que incentivi (Nuclis R + D) el contacte amb centres d’investigació i coneixement".

La Llei de Cambres



En la part final de la seva intervenció, Castellanos s’ha compromès en nom del Govern a impulsar la Llei de Cambres, clarificant les seves funcions i “dotant-les econòmicament com es mereixen” i ha posat l’exemple de la Cambra de Reus com a corporació sensible amb els seus representats i amb el territori.

Per últim, ha dit que la millora de l’economia catalana ha de ser compatible i paral·lela amb la defensa del dret a decidir.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics