Dijous, 18 d'Abril de 2024

Catalunya podria suspendre fins a un 80% de les fires del 2020 si no es reprèn l'activitat a la tardor, segons la FEFIC

El sector firal veu amb 'inquietud' que se'l posi al mateix sac que els esdeveniments massius i reclama veu pròpia

14 de Maig de 2020, per ACN
  • Uns operaris munten un estand d'una fira

    ACN

El sector firal a Catalunya veu amb "inquietud" que es consideri a les fires com "esdeveniments massius" similars als concerts o als partits de futbol i avisa que cal que s'apliquin mesures "singulars" i "pròpies" per evitar un retard en la represa de l'activitat que impliqui que es deixin de fer fins a un 80% de les fires que Catalunya tenia previstes per aquest any. Així ho apunta el president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, en declaracions a l'ACN. Segons les dades de la FEFIC i la Direcció General de Comerç de la Generalitat, el coronavirus ja ha provocat que s'hagin deixat de celebrar a Catalunya un 42,5% de les fires previstes per aquest 2020, incloent els mesos de juliol i agost. "Si se'ns posa al mateix sac que els grans esdeveniments es dificultarà el retorn a la normalitat al setembre, octubre i mesos posteriors", diu Ferrando, que recorda que les fires requereixen de certeses i mesos de preparació per poder funcionar bé.

La tardor és, juntament amb la primavera, que ja es dona per perduda, el moment de més activitat per a les fires, i per això temen que imposar-los unes restriccions com les de macroconcerts o esdeveniments esportius puguin retardar la represa de l'activitat. "Volem aixecar la mà i dir que estem aquí", defensa Ferrando. "Les fires de Catalunya de diferent grandària i perfil, les que n'organitzem de professionals i populars, compartim aquesta inquietud", afirma. En aquest sentit, la FEFIC ha enviat un document al Govern on demana tenir veu pròpia en el comitè tècnic que ha d'elaborar el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que presideix el vicepresident Pere Aragonès. A més, també reivindica la seva capacitat d'oferir garanties sanitàries durant els esdeveniments i proposa solucions específiques per al sector. "Podem actuar amb seguretat als nostres recintes i fires, tenim la capacitat de controlar els accessos. Els estands o espais d'exposició són estàtics, i també s'hi pot controlar l'accés", destaca Ferrando.

De fet, fonts de Fira de Barcelona expliquen que la reivindicació és compartida per tot el sector a nivell mundial, i que es planteja com una mesura necessària des d'associacions globals com la UFI o l'espanyola AFE. I és que malgrat que moltes de les fires que es fan als recintes de Plaça Espanya i Gran Via a Barcelona i l'Hospitalet del Llobregat no s'inclouen a la llista d'esdeveniments adherits a la FEFIC -sí que hi és, per exemple, el Saló de l'Ensenyament-, els plans de Fira de Barcelona són similars als de l'organització.

Fonts de Fira recorden que per ara no han cancel·lat cap esdeveniment propi, i que tots s'han ajornat a la tardor. Les cancel·lacions han arribat de fires externes que es fan al recinte, com el Mobile World Congress o la fira del Còmic o el Manga. Però la clau per poder fer els esdeveniments de la tardor és l'evolució del coronavirus i que, també, s'exclogui les fires de les restriccions d'aforament que s'imposen, per exemple, als concerts. El president de la federació de fires de Catalunya, Ramon Ferrando, recorda que estats com Alemanya ja han diferenciat el sector firal d'altres grans esdeveniments, especialment tenint en compte el seu gran impacte econòmic i social.

A més, la FEFIC avisa que caldran partides pressupostàries destinades a ajudar el sector firal, tot i que encara no tenen xifres de quant caldria per dinamitzar-lo. D'altra banda, des del sector firal treballen amb diversos escenaris d'organització dels esdeveniments davant de l'enorme incertesa que provoca el coronavirus. "La incertesa no marxarà, però pretenem rebaixar-la al màxim i eliminar incògnites per poder començar a treballar i que algunes coses es puguin començar a planificar amb seguretat", explica el president de la FEFIC. Ferrando també es mostra "sorprès" per la decisió del govern espanyol d'imposar una quarantena de 15 dies a tota persona que arribi a l'estat, però confia que no s'allargarà en el temps. "Hi ha temps per replantejar la mesura per quan es pugui reiniciar l'activitat turística i firal, perquè si no, seria totalment contraproduent", destaca el president de l'entitat. Amb tot, admet que l'aplicació d'aquesta restricció, encara que s'acabi aixecant, pot generar "certa confusió" entre la gent que estigui plantejant-se si ve o no a Catalunya per participar en una determinada fira.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics