Dissabte, 13 de Juliol de 2024

En marxa el projecte europeu per lluitar contra el malbaratament alimentari

La Diputació de Tarragona lidera la iniciativa que rep el nom de SOULFOOD i té una durada de dos anys

03 d'Octubre de 2023, per Raúl Rodríguez
  • Representants de les entitats del territori que participen al projecte al Palau Bofarull

    Raúl Rodríguez

Es dona el tret de sortida oficial al projecte SOULFOOD, impulsat per la Diputació de Tarragona, i que té com a objectiu fer front al malbaratament alimentari. Es tracta d'una iniciativa amb ànima de "continuar donant vida a excedents i que aquests arribin a col·lectius i entitats", explica la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, qui es mostra satisfeta per haver aconseguit la "suma" de socis tant locals com internacionals i el finançament del Fons Social Europeu Plus.

El projecte, amb un pressupost total de poc més de 800.000 euros, el 90% del qual prové dels fons europeus, compta amb la participació de l'Ajuntament de Reus, REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També hi col·laboren quatre socis d'àmbit europeu: el Lithuanian Innovation Center i el Digital Innovation Hub Agri-Food, ambdós de Lituània, l'Ajuntament de Roman, de Romania, i l'ONG Boroume - Saving food saving lives, de Grècia.

Malgrat que es porta més d'un any preparant, a partir d'aquesta setmana, les reunions entre els socis arrenquen. Des d'aquest moment, es començarà a compartir l'experiència de tots plegats, es desenvoluparan els diferents paquets de treball i activitats previstes i es testejaran diferents fórmules per trobar les solucions digitals i innovadores per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. Posar fi al malbaratament alimentari és "una necesitat urgent com a societat", apunta Llauradó, per tal de cercar la sostenibilitat.

"Ja hi ha empreses dins el paraigua del Hub Foodtech & Nutrition de REDESSA disposades a buscar vies de sortida dels seus excedents", confirma el regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de l'Ajuntament de Reus i diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació de Tarragona, Josep Baiges. Baiges, com a conseller delegat de REDESSA, defineix que el Hub permet "fer xarxa" i treballar en diversos eixos com ara, l'eficiència energètica o hídrica, i propiciar una economia circular. L'Ajuntament de Reus participa al projecte europeu també amb l'experiència del Centre Social el Roser.

Quant al Clúster TIC Catalunya Sud, el seu gerent, Sergi Novo, destaca el paper "clau" que tindrà la tecnologia. El clúster serà l'encarregat de desenvolupar el software, amb una partida de 40.000 euros, que permeti a les entitats socials solicitar que se'ls faci arribar els excedents de les agroalimentàries. També acompanyarà als agents en la seva implementació, disseny i digitalització.

Pel que fa a la Fundació Espigoladors, que va néixer l'any 2014, aporta l'experiència directa al camp i una gran xarxa tant de productors del sector agrari com d'entitats socials. Espigoladors recull els excedents i els apropa a les entitats encarregades de distribuir l'aliment a qui ho necessita. La fundació treballa en xarxa amb altres entitats europees sense ànim de lucre que enceten la seva mateixa activitat. El seu coordinador de l'àrea de Tarragona, Daniel Martínez, denuncia que "una tercera part dels aliments acaben a les escombraries" i que la societat en què vivim "ha transformat els aliments en una mercaderia".

Per la seva banda, els socis europeus coordinaran diverses tasques com ara, la identificació de les necessitats dels productors locals i bones pràctiques, l'organització d'esdeveniments o les proves de l'eina digital.

La voluntat de la iniciativa és de compartir els resultats i que altres governs i institucions es puguin beneficiar de les solucions. Projectes Europeus de la Diputació de Tarragona va començar les gestions per adquirir els fons socials el juliol de 2022. "El projecte és ambiciós i compta amb possibilitats", defensa Noemí Llauradó. Es pot tirar endavant i "s'ha guanyat a la primera perquè està molt ben fet", conclou Sergi Novo.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges