Ercros ha obtingut un benefici de 28 MEUR, dels quals 26,1 provindran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la limitació de compensació de bases imposables negatives. En l'exercici de 2023, la companyia també ha aconseguit una contribució de 232 milions, un ebitda de 48 milions i disposa d'una liquiditat de 149 milions d'euros. En la presentació d'aquest dimarts dels resultats anuals de la química, el president d'Ercros, Antonio Zabalza, ha explicat que repartiran 9 milions de dividends entre l'accionariat. "Estic tan preocupat com si haguéssim tingut pèrdues, però crec que aquest any serà diferent", ha dit. Alhora, Zabalza s'ha mostrat confiat que l'empresa no tindrà pèrdues aquest 2024.
L'empresa química ha assolit un benefici de 28 MEUR, el que representa una disminució dels seus guanys del 59,2%. Sense la sentència del 18 de gener de 2024 del Tribunal Constitucional (TC), que va declarar per unanimitat la inconstitucionalitat el Reial Decret Llei 3/2016, la companyia no rebria els 26,1 MEUR. Per la qual cosa, els beneficis de l'exercici econòmic de 2023 només es xifrarien en 1,5 MEUR.
El president d'Ercros ha explicat que el "reduït" benefici d'1,5 MEUR es deu a la baixa demanda de productes químics arreu d'Europa des de mitjan any 2022, sumat a la volatilitat dels mercats i a una forta competència internacional, especialment dels Estats Units i del mercat asiàtic. També ha apuntat com una de les causes l'increment dels costos energètics i de les matèries primeres arran de la guerra d'Ucraïna, unes derivades que continuen presents, sosté, tot i que van cap a la moderació.
En la presentació dels resultats anuals, Zabalza ha indicat que la companyia repartirà dividends de 7 cèntims d'euros per acció, una quantitat que s'eleva fins als 9 MEUR de remuneració a l'accionariat. També ha dit que es recompensarà la compra d'accions pròpies per un valor de 2,3 MEUR. "Malgrat l'entorn advers i les incerteses d'aquest 2024, Ercros ha decidit proposar a la junta general una remuneració de 9 milions d'euros per a l'accionariat", ha asseverat.
Zabalza ha reconegut que està preocupat pels resultats econòmics de 2023, ja que s'acosten a uns benèfics de gairebé zero, si no fos per la quantitat que arribarà amb la resolució judicial del TC. Amb tot, ha considerat que enguany hi ha "senyals forts de recuperació', sobretot a partir de la segona meitat de l'any. "Pràcticament, crec que serà impossible que entrem en pèrdues el 2024, no faré una predicció taxativa perquè no tinc una bola de cristall, a partir de setembre crec que veurem un perfil creixent en matèria de preus, quantitats, marges i, per tant, de resultats", ha sostingut.
Caigudes de vendes i volums
Segons dades de la companyia, van vendre 974.000 tones de productes el 2021 respecte a les 1.105 mil de 2022. Això representa una caiguda de l'11,8%. L'import de les vendes es va xifrar en 707,21 MEUR l'any passat enfront dels 998,53 milions de 2022, el que equival a un descens del 29,2%. Pel que fa a la contribució generada per les vendes dels productes i per la prestació de serveis va ser de 230,62 milions respecte als 332,30 assolits el 2022, és a dir, suposen una disminució de 101,68 MEUR, un 30,6% menys. Respecte a l'ebitda, aquesta es va xifrar en 48,11 milions, el que representa un 66,3% menys respecte el 2022.
Resultats per negocis
El 2023, el volum comercialitzat per la divisió de derivat de clor va reduir-se en un 13% respecte al 2022. També van disminuir les vendes d'aquesta divisió amb un 34,2%. Malgrat els "bons" resultats dels primers sis mesos de fa dos anys, les vendes a la divisió de química intermitja van caure un 24,2% mentre que la divisió de farmàcia és l'única que incrementa les seves vendes, amb un 3,2% per l'augment del volum de productes venuts.
Quant al deute financer net de l'empresa, aquest va augmentar en 14,96 MEUR i es va xifrar en 90.070 d'euros (19,9%). En el cas del deute financer brut va ser de 131.249, un 3,1% menys respecte l'any 2022. La companyia va tancar l'exercici amb una liquiditat de 148 MEUR i amb un patrimoni net de 363.115.
Pendents de les autoritzacions ambientals
El setembre de 2023, el Departament d'Empresa i Treball va emetre un informe favorable al projecte de Hard Rock, però el va condicionar a unes modificacions a les instal·lacions d'Ercros. Preguntat sobre aquesta qüestió, el president de la química ha respost que resten a l'espera de les autoritzacions ambientals per part de l'Ajuntament de Vila-seca. A més, també estan pendents que la Generalitat els envií la resolució definitiva de l'autorització ambiental integrada de Vila-seca I. Tot i això, Zabalza ha remarcat que es tracta d'unes inversions que impulsen per millorar la seguretat del recinte.
"Són actuacions que vam presentar amb independència de futurs projectes -Hard Rock-, si obtenim els permisos mediambientals, les realitzem, però no les hem proposat per afavorir a cap tercer, sinó per millorar la seguretat de la nostra activitat", ha afirmat. Malgrat que no ha especificat el calendari dels treballs, el president d'Ercros ha explicat que ja estan en marxa algunes actuacions, com ara l'enterrament de les esferes. "El projecte ja està dissenyat, i el que es farà és substituir les esferes per uns tancs, semienterrats, cilíndrics, que ocuparan l'antic aparcament de treballadors", ha tancat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics