Divendres, 19 d'Abril de 2024

Govern i Port de Tarragona aposten per la digitalització en l’àmbit portuari

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat les instal·lacions de l'Autoritat Portuària de Tarragona

16 de Maig de 2019, per Redacció/ACN
  • Cruset i Puigneró, durant la visita del conseller

    Cedida

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat avui el Port de Tarragona, infraestructura que està immersa en un procés de digitalització per tal d’adaptar-se als reptes que planteja la revolució tecnològica en la logística i el món portuari. El conseller s’ha reunit amb el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, i amb el seu director general, Ramon Garcia, per tal d’establir vies de col·laboració en aquest àmbit.

La trobada s'emmarca en l’aposta del Govern de la Generalitat per estendre el concepte ‘SmartPort' entre els diferents ports catalans i per disposar d’un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents, en el marc de l’estratègia de país SmartCatalonia. “Volem posar l’estratègia digital del país al servei d’una infraestructura de país com és el Port de Tarragona”, ha assegurat el conseller Jordi Puigneró. Segons el conseller, de la mateixa manera que el Govern treballa amb ciutats i municipis perquè siguin innovadors i digitals i creadores d’oportunitats laborals en el sector TIC, cal fer-ho també amb “altres institucions del país determinants per a la seva economia, com és el cas del Port de Tarragona”.

“Aquests mesos hem estat treballant amb el Port de Barcelona per incorporar de la innovació digital en l’àmbit de la seva gestió i altres àmbits interessants, com la logística i el medi ambient. En aquest sentit, volem fer-ho també amb el Port de Tarragona”, ha afegit.

Durant la trobada els responsables del Port de Tarragona han donat a conèixer al conseller les accions estratègiques realitzades en el procés de transformació digital que des de fa anys s'està implantant a la infraestructura tarragonina per adaptar les seves instal·lacions i serveis portuaris al nou ecosistema digital. No tan sols pel que fa al moviment de mercaderies, sinó també pel que fa al transport de passatgers.

Cruset destaca la importància de la visita del conseller, Jordi Puigneró, per la possibilitat de poder connectar la voluntat de totes dues administracions per sumar esforços i sinèrgies i avançar en l'evolució tecnològica, que la nostra societat, està duent a terme.

En declaracions de Cruset aquesta trobada té l'objectiu de constituir els espais de treball i els àmbits concrets que permetin, contribuir al sistema del país, aquesta innovació tecnològica per assumir nous reptes. El president del Port s'ha referit, en concret, a la mobilitat i control d'accessos de vehicles pesants en tot el sistema portuari amb un sistema de control exhaustiu que pretén optimitzar funcionaments per fer del Port de Tarragona un port més competitiu i, alhora fer més competitives les empreses amb què treballa. Cruset aposta per llençar aquests i altres reptes de millora tecnològica i digital per poder implantar-los al sistema portuari i en el futur veure els seus resultats de millora.

La reunió ha servit per explicar al conseller el procés de transformació digital global que s’està duent a terme en el conjunt de l’organització i que permet al Port de Tarragona avançar en l’atenció al client, en l’agilitat i eficiència en els processos logístics, en els fluxos d’informació i en el treball col·laboratiu i en xarxa. Entre les accions concretes destaquen la modernització del Port Community Sytem, eina cabdal per donar una resposta àgil i eficient als clients del Port de Tarragona, i el desenvolupament d’un sistema digital propi per a la gestió del temps en el circuit logístic de les mercaderies agroalimentàries.

El Port de Tarragona és un dels ports més importants de la costa mediterrània i acaba de tancar un primer trimestre de rècord i el millor dels darrers set anys: entre gener i març de 2019 ha mogut 9 milions de tones de mercaderies, fet que representa un creixement del 6,6% en comparació amb el mateix període de l'any anterior. També té un important paper com a port de creuers. Aquest 2019 pel Port de Tarragona passaran uns 65 creuers (un 14% més respecte al 2018) amb 110.000 passatgers a bord.

El concepte ‘SmartPort’

L’aposta per convertir els ports catalans en infraestructures intel·ligents s’emmarca en un dels cinc grans eixos d’actuació política prioritària en què es basa l’agenda digital del Govern per bastir una nació digital referent: disposar d’un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents.

La primera acció realitzada per Departament de Polítiques Digitals en aquesta línia va ser promoure, ara fa dos mesos, l’aliança entre el Govern i el Port de Barcelona per impulsar la transformació digital d’aquesta infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país. Així, per primera vegada, l’edició d’aquest any del concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge promogut per Polítiques Digitals s’ha centrat a contribuir en la transformació digital del Port de Barcelona per millorar-ne la gestió i l’operativa mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics