Dijous, 18 de Juliol de 2024

Incrementaran en 3,8 MEUR la dotació dels Fons Nuclears 2024

Les 43 iniciatives que es finançaran, la majoria agroalimentàries, impulsaran la creació de més de 216 llocs de treball

04 de Juliol de 2024, per ACN
  • La Casa de Cultura Blanca d'Anjou de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha acollit la 5a reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear

    ACN

L'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha aprovat aquest dijous incrementar amb 3,8 MEUR la partida destinada per aquest 2024, que en un primer moment era de 20 MEUR. Aquests 23,7 MEUR permetran finançar fins a 43 projectes empresarials, vint més dels previstos. Segons el secretari d'Empresa i Competitivitat del departament d'Empresa i Treball, Albert Castellanos, actualment "no queda cap projecte fora per manca de pressupost". La majoria de les iniciatives que es finançaran són del sector agroalimentari. Segons Castellanos, la Terra Alta, d'on van sorgir les primeres queixes pels projectes exclosos, serà la comarca que més es beneficiarà de la nova partida, ja que rebrà 1,8 MEUR.

La Casa de Cultura Blanca d'Anjou de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha acollit aquest dijous al matí la cinquena reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear. Una trobada que ha servit per aprovar una dotació extraordinària de 3,8 MEUR dins la convocatòria d'inversions d'alt impacte que busca potenciar projectes empresarials a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears.

Tot i que en un primer moment la Generalitat va anunciar que es destinarien 20 MEUR, els quals beneficiarien una vintena d'iniciatives, s'ha evidenciat que "hi havia més projectes subvencionables dels que inicialment es pensava", segons ha explicat el secretari d'Empresa i Competitivitat del departament d'Empresa i Treball, Albert Castellanos. "Hem reubicat els recursos de la manera més eficient", ha dit Castellanos, qui reconeix que "val la pena" finançar aquestes vint iniciatives més, ja que "hi ha projectes privats que generen ocupació i activitat econòmica".

En aquest sentit, ha remarcat que ja "no queda cap projecte fora per manca de pressupost". Segons Castellanos, els que s'han quedat fora és perquè no compleixen amb els requisits de la convocatòria. Per a ells, però, des del Govern s'han compromès a "revisar les al·legacions d'aquells que no han pogut ser finançats, perquè s'hi puguin acollir en futures convocatòries". "Haurem de veure com ho fem en futures convocatòries, perquè s'inclogui el màxim nombre de projectes possibles", ha afegit.

 

Una quarantena de projectes

 

Els que sí que han estat admesos, un total de 43, són projectes provinents del sector privat i, sobretot, relacionats amb el sector agroalimentari. De fet, ha estat, justament, el sector primari qui ha protagonitzat les últimes queixes envers els Fons Nuclears. Fa unes setmanes, Unió de Pagesos criticava que el Govern els discriminés a l'hora d'accedir a les compensacions, especialment a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Ara, un mes després, Castellanos ha confirmat que la Terra Alta serà la comarca que més es beneficiarà de la nova partida de 3,8 MEUR, ja que d'aquests rebrà 1,8 MEUR.

 

Ajudes pel sector primari

 

A més, i relacionat amb aquest sector, el secretari d'Empresa i Competitivitat ha anunciat que el Departament d'Acció Climàtica traurà al juliol dues convocatòries més: una de 3,5 MEUR destinats a complementar els projectes que es poden presentar a les convocatòries del pla d'alimentació de Catalunya i una altra de 4,5 MEUR per a les cooperatives de l'àmbit agroalimentari. En aquestes dues partides s'hi podran acollir els projectes específics del sector primari que provinguin d'alguns dels 96 municipis que pertanyen a l'àmbit territorial dels Fons Nuclears.

Paral·lelament, aquest 2024 també es destinaran 3 MEUR per a projectes públics, on es podran acolli ajuntaments i altres ens locals.

Durant la reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear també s'ha "fet més explícit que el territori beneficiari dels fons sigui exactament el mateix fins que tanqui l'últim reactor nuclear". Segons Castellanos, aquesta puntualització en el reglament "respon al principi de solidaritat" que es busca per promoure alternatives de promoció econòmica i de transició energètica per al conjunt del territori.

La pròxima reunió està prevista per al 18 de setembre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges