Divendres, 26 de Juliol de 2024

La Capona abaixa la persiana sense perdre l'esperança en el relleu

30 de Juny de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • La Llibreria La Capona, a vessar de gent aquest dijous, en el seu darrer dia oberta al públic.

    Josep M. Llauradó

Ja està. La Llibreria La Capona ha abaixat aquest dijous la persiana per no obrir mai més, si més no de cara al públic. Aquest comerç ja emblemàtic aturarà la seva activitat aquest estiu, després de retornar els llibres dels que encara disposen i deixar-ho tot "polit i net" per al següent llogater.

La festa de comiat ha començat a dos quarts de set del vespre, a la que hi han assistit entre d'altres l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, l'actual alcalde Pau Ricomà, l'exdiputat d'ERC Josep-Lluís Carod Rovira o l'exregidora d'ICV-EUiA Arga Sentís. També dibuixants, músics i escriptors que en alguna ocasió han col·laborat o han estat clients de la mateixa llibreria. Ricomà ha recordat que la història de La Capona va tenir ja un precedent amb la llibreria VYP, de la qual ja n'era un visitant habitual, fins al punt que, segons diu, era una de les persones "apuntades" per deixar a deure llibres. Amb paraules d'elogi, l'alcalde ha agraït la professionalitat dels tres propietaris i els seus "anys de dedicació" a la ciutat de Tarragona. El dia, ha afegit, "és alhora trist i bonic", donat que s'ha retrobat "amb gent que fa temps que no veia". I és que La Capona ha estat punt de reunió de desenes de persones, tant a dins com a fora del local, algunes de les quals han aprofitat els últims instants per fer la darrera compra.

Carod Rovira, que recentment va publicar un article d'opinió a Nació Digital lamentant el tancament, ha dit que "fa molta pena que Tarragona es quedi amb una sola llibreria, és una llàstima". L'exdiputat ha recordat la "confiança de poder encarregar llibres, la complicitat, la conversa sempre assegurada" que s'ha trobat sempre a La Capona. De la mateixa manera s'ha expressat Arga Sentís, que s'ha alegrat per la jubilació però ha reconegut que "tots els clients ho vivim com una pèrdua especialment dramàtica per la ciutat" ja que una llibreria "és un equipament cultural" que en opinió l'exregidora s'ha transformat en els últims anys.
 

Músics, dibuixants i escriptors s'han unit a l'acte de comiat, a La Capona. Foto: Josep M. Llauradó


Ricard Espinosa, un dels tres propietaris del negoci, ha explicat que la feina que els espera a partir de demà es pot allargar fins a l'agost: "Esperem tindre-ho tot enllestit abans de Sant Magí", ha dit. Això, si no hi ha cap persona o un grup de persones a les que els puguin traspassar el negoci.

El termini, abans de no començar a enviar caixes i caixes de llibres a les editorials i distribuïdores, s'acaba "en 5 o 6 dies", tot i que segons Espinosa "fins l'últim dia" deixaran oberta la possibilitat de passar el relleu a algú altre i que el llegat de La Capona no s'acabi de perdre. Les negociacions per ara estan "molt verdes": "Quan surti alguna cosa en ferm, tan de bo, fotrem un castell de focs al carrer i cremem Tarragona", diu Espinosa, que es mostra content per la resposta de la ciutadania al llarg de tot el mes de juny, quan han ofert descomptes per anar buidant el catàleg i, a banda, la majoria ha aprofitat per felicitar-los per la jubilació i lamentar el tancament d'aquest comerç.
 

La llibreria La Capona per dins. Foto: Josep M. Llauradó


"Per Tarragona és un sotrac molt important"


No han estat pocs els clients que han decidit aprofitar les darreres hores d'obertura de la llibreria per atansar-s'hi. Al llarg del dia, l'activitat no s'ha aturat i alguns han marxat amb bosses plenes. És el cas de Carles-Xavier Gómez, que assegura que tenia pendent la visita des de feia temps: "Al final he vingut a última hora, estava a mig camí de la feina i he donat mitja volta al cotxe perquè si no...". Tot i estar alegre per la jubilació dels tres propietaris, creu que "és evident que culturalment per Tarragona és un sotrac molt important". A més, afegeix que per a ell ha estat la seva "llibreria de referència": "Pràcticament no n'he trepitjat cap altra, quan estàs a gust en un lloc ja no en busques un altre i la trobaré a faltar".

En la mateixa línia apuntaven Ares Pallarès i Josep Foguet, que regiraven la secció de Filosofia malgrat inicialment haver entrat buscant guies docents. Ells són més joves i, tal com apunta un altre dels amos, Pitu Rovira, els hàbits de consum de llibres han canviat. "T'acabes acostumant a mirar per Internet el que vols, compres si vas un dia a Barcelona o també mires algun lloc de segona mà", explica Foguet, veí de Montblanc i que visitava La Capona quan era petit amb els seus pares. "Hem vingut per veure el que hi queda, no tant pels descomptes", afegeix Pallarès, que felicita els propietaris per la jubilació.

Però no només a l'interior del local hi ha curiosos, sinó que n'hi ha que s'ho miren des de fora. Ramon i Juani contemplen els contes de l'aparador, alguns dels quals solien regalar als seus néts. Ara hauran de buscar altres proveïdors d'històries per als familiars i també per a ells mateixos, ja que reconeixen que en alguna ocasió han aprofitat per adquirir allò que veien que els agradava. Sobre el tancament, Ramon es resigna: "No és gaire bo, però si les circumstàncies hi porten s'ha d'acceptar".

[noticiadiari]45/45147[/noticiadiari]
 

La Capona ha celebrat els seus 25 anys amb un pastís commemoratiu. Foto: Josep M. Llauradó


 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges