Diumenge, 28 d'Abril de 2024

La Diputació aprova el reglament que regula l'ImpulsDipta

Durant la sessió plenària també s'ha tirat endavant el nou Pla d'Igualtat d'oportunitats entre dones i homes i s'ha llegit la Declaració Institucional de suport a la mobilització de la pagesia

23 de Febrer de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge del Ple d'aquest divendres, 23 de febrer

    Cedida

El Ple de la Diputació de Tarragona celebrat aquest divendres ha aprovat inicialment, amb els vots a favor de d'ERC, PSC, PP i VOX i l'abstenció de Junts, el reglament que ha de regir l'ImpulsDipta, el nou model de cooperació econòmica i assistencial amb els ens locals del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès mitjançant concertació. Aquest model de gestió aposta per un treball conjunt per fixar les prioritats de les polítiques municipals, tot establint una relació de bilateralitat i respectant l'autonomia local. A més, el Pla ImpulsDipta permetrà simplificar la tramitació administrativa dels ajuntaments amb la Diputació.

El text recull els principis bàsics que han de regir aquest nou pla de treball conjunt amb els ajuntaments. L'autonomia local, la flexibilitat territorial, el treball en xarxa, la sostenibilitat, la gestió eficient, el bon govern, la concertació i la suma d'esforços i recursos per assolir objectius comuns són aquests principis que estableix el Reglament regulador de la cooperació de la Diputació de Tarragona amb els ens locals mitjançant concertació. A més, el reglament també defineix els mecanismes i procediments per executar el Pla ImpulsDipta. Les meses i els convenis de concertació seran els dos principals instruments a través dels quals es durà a terme aquesta col·laboració de la Diputació de Tarragona amb els ajuntaments.

En aquest sentit, el vicepresident i diputat delegat de Concertació i Assistència Municipal, Enric Adell, ha destacat que "avui és un dia important per als ajuntaments de la demarcació, ja que l'aprovació del reglament que ha de regir l'ImpulsDipta suposa un pas endavant, no només per l'augment pressupostari, sinó també per la reducció de tràmits. Tot plegat amb l'objectiu de fer la vida més fàcil a la ciutadania".

Durant la sessió plenària d'aquest divendres també s'ha aprovat el nou Pla d'Igualtat d'oportunitats entre dones i homes de la Diputació de Tarragona que tindrà vigència fins al 2027. Entre d'altres, aquest nou pla incorpora més línies d'actuació, objectius i accions. A més, com a novetat, preveu la creació d'una unitat organitzativa d'igualtat, inclou un protocol específic d'assetjament per al col·lectiu LGTBI, a més de fer una revisió dels actuals protocols d'assetjament.

El Ple ha aprovat la resta de punts de l'ordre del dia, entre els quals l'aprovació inicial del Projecte d'actuacions puntuals de seguretat i drenatge a les carreteres T-2122, T-3116, T-3126 i T-3292, amb un pressupost d'execució d'1.917.974,24 euros.

A l'inici de la sessió, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i diputats de tots els partits polítics amb representació a la institució han llegit la Declaració Institucional de suport a la mobilització de la pagesia, amb la qual la institució mostra la solidaritat i suport ferm a la pagesia i a les mobilitzacions d'aquests darrers dies.

Pla ImpulsDipta

El nou model ImpulsDipta pretén ser un revulsiu per a la gestió, l'organització i l'economia dels diferents municipis. Amb aquest sistema se simplificarà fins a un 75% la tramitació administrativa dels ajuntaments amb la Diputació. Per aconseguir aquest objectiu, ImpulsDipta substitueix la majoria de convocatòries de subvencions repartides al llarg de l'any, incloses les de l'actual Pla d'Acció Municipal, el PAM, i les concentra en un únic pla global que inclou el finançament i també les assistències als ens locals.

D'altra banda, es tracta d'un model que s'adapta al cicle inversor de cada ajuntament i que està pensat per utilitzar i rendibilitzar al màxim les quantitats que s'atorgaran a cadascun. Es pretén, per tant, afavorir que la totalitat dels recursos que es destinen a ImpulsDipta es tradueixi en l'execució del cent per cent dels projectes que es plantegen als municipis. En el present mandat 2023-2027, el Pla ImpulsDipta posarà a disposició dels ens locals de la demarcació 147 M€, així com l'expertesa tècnica i assistencial de la Diputació per contribuir a que aquesta xifra es tradueixi en iniciatives locals que reverteixin en benefici de la ciutadania. Aquesta quantia econòmica representa un increment del 11% en comparació amb l'actual model de subvencions que es convoquen.

L'ImpulsDipta vol impulsar tres grans eixos d'acció als municipis, com són la Transició ecològica, la Salut pública i la Cultura, així com altres conceptes i inversions. Amb aquesta regulació es donarà compliment a un dels principis que regeixen l'activitat de la Diputació de Tarragona, com és el de la millora contínua en la prestació dels serveis d'assistència i cooperació amb els ens, un compromís transversal per a tota l'organització. L'actual Pla de Mandat de la Diputació, en el marc de l'Eix 4 de Digitalització i modernització de la institució i els serveis que presta, recull la Línia Estratègica 08 de Modernització dels sistemes interns i dels serveis que presta la Diputació, incloent mecanismes com la concertació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics