Diumenge, 24 de Gener de 2021

La FCAC adverteix de la caiguda del preu de l'ametlla i reclama un ajut específic per a les explotacions de secà

La cotització a la Llotja de Reus ha caigut als 3,40 euros/quilo, respecte als 5,30 euros/quilo de gener

16 de Juny de 2020, per ACN
  • La FCAC es queixa del preu de l'ametlla a la Llotja de Reus

    Reusdigital.cat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva preocupació per la caiguda de preus en el mercat de l'ametlla després que es donés a conèixer l'estimació de collita d'aquest fruit sec a Califòrnia. La cotització de l'ametlla a la Llotja de Reus ha caigut al juny fins els 3,40 euros/quilo, respecte els 5,30 euros/quilo del gener. Les cooperatives adverteixen que "l'enfonsament tindrà una greu incidència sobre el cultiu de secà", el que ocupa la major part de la superfície a Catalunya.

En aquest sentit, la FCAC reclama al Ministeri d'Agricultura un ajut específic a les explotacions de secà per garantir la viabilitat del cultiu, "donat el seu impacte mediambiental, econòmic i social". La FCAC ha reclamat que, per fer front a aquesta situació i garantir la viabilitat de les explotacions de secà, el Ministeri d'Agricultura recuperi el manteniment de l'actual ajut associat, l'establiment d'ecoesquemes que afavoreixin determinats sistemes productius i la posada en marxa d'un pla de reconversió a les plantacions tradicionals de secà, com a única via per assegurar la seva viabilitat.

El responsable de fruita seca de la FCAC i del conjunt de cooperatives de fruita seca espanyoles, Roger Palau, recorda que el cultiu de l'ametller ocupa una superfície productiva de més de 450.000 hectàrees a l'Estat, de les quals un 86% estan cultivades en secà amb rendiments significativament menors als de regadiu. "Això dificulta la seva pervivència en un context de màxima i creixent competitivitat, que deriva en ingressos escassos i baixa rendibilitat", ha assenyalat.

Palau defensa que cal protegir l'ametller de secà "tant pel paper mediambiental d'aquest cultiu com per l'impacte positiu a nivell econòmic i social en el desenvolupament rural de les regions productores". Segons les previsions d'Almond Board, les importacions d'ametlla americana a la Unió Europea augmentaran el 17,6% respecte al 2019 per la producció rècord a Califòrnia, que es preveu d'1.361.000 tones d'ametlla.

La situació del sector s'agreuja, pel tancament de canal HORECA com a conseqüència de la covid-19, la pràctica desaparició de les exportacions i la important caiguda de les cotitzacions de l'ametlla en els últims mesos en les diferents llotges nacionals. A la Llotja de Reus, l'ametlla es cotitzava al gener a 5,30 euros/quilo gra enfront dels 3,40 euros/quilo de la segona setmana de juny. Text

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges