La intel·ligència artificial com a eix de futur del sector agroalimentari ha estat el tema tractat en una nova jornada del Hub Foodtech & Nutrition, un acte que ha comptat amb l'assistència, entre d'altres, del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, qui ha explicat que el pròxim 2025, Catalunya serà la regió mundial de la gastronomia.
Després de la visita institucional del conseller a l'Ajuntament de Reus, on ha signat el llibre d'honor de la corporació municipal, Ordeig s'ha dirigit, juntament amb l'alcaldessa Sandra Guaita i el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, a les instal·lacions de firaReus Events, on s'ha desenvolupat la darrera jornada del Hub.
El Hub Foodtech & Nutrition, impulsat des de REDESSA, s'encarrega de generar un ecosistema ple de sinergies entre centres de recerca, institucions i empreses per assumir els reptes que planteja el sector agroalimentari, com són la creixent demanda d'aliments i l'exigència per part dels consumidors. En la jornada d'aquest dilluns s'ha explorat com la IA pot acabar revolucionant la cadena de valor i millorant la competitivitat de les empreses.
La benvinguda institucional ha anat a càrrec de l'alcaldessa, qui ha posat en valor el Hub com a exemple de "model de país que volem", que ha ajuntat dos pilars fonamentals del territori, el sector agroalimentari i el creixent sector TIC. Abans de les ponènxies i a taula rodona, també han intervingut la degana del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, Conxita Villar, i el conseller Òscar Ordeig.
Òscar Ordeig ha començat el seu discurs detallant que el moment actual s'ha d'aprofitar per tirar endavant grans projectes en espais on col·laborar-hi, com és el Hub Foodtech & Nutrition. "No s'han de fer reflexions només del sector primeri, sense tenir en compte tot el procés de transformació", explica Ordeig, qui afegeix: "Hem de generar una estratègia conjunta". Des de la conselleria s'ha convocat una reunió de treball amb l'Ajuntament de Reus per treballar en aquest àmbit.
"Al 2025 Catalunya serà la regió mundial de la gastronomia", així ho ha deixat per escrit al llibre d'honor de l'ajuntament. Segons ha apuntat, per primera vegada a Europa, un territori ostentarà aquesta distinció, i per tant, sota una visió conjunta, s'ha de posar en valor la IA, la tecnolgoia, la robòtica, i les figures productores com la de l'agricultor o el ramader. "Catalunya pot situar-se al capdavant dels territoris més competitius", explica.
El sector agroalimentari suposa el 19% del PIB català i en els propers 25 anys s'haurà de produir un 60% més d'aliments al món. Aquest increment no vindrà d'un augment de les superfícies de cultiu, sinó per la millora en les productivitats. "Si aquí produïm més, produirem d'una manera més sostenible", declara Ordeig, qui considera que la IA permetrà generar residu 0 i ser més eficients.
El conseller Òscar Ordeig ha defensat tres vectors que s'haurien de potenciar: la innovació tecnològica, la formació, definició de perfils professionals i captació de talent, i la modernització de les infraestructures. "No pot ser que no gestionem cada gota d'aigua com toca ni que hi hagi finques sense fibra o cobertura 5G", opina Ordeig, qui assegura que "els programes de les administracions públiques van encaminats a potenciar les mancances que tenim".
De cara a l'any vinent s'aprovarà la nova llei d'alimentació i s'apostarà per la formació alimentària a les escoles perquè els infants coneguin els processos d'elaboració, les garanties de sostenibilitat o els valors nutricionals, per exemple.
La primera ponència, sobre l'ús de la IA per millorar la gestió a la cadena de valor, ha anat a càrrec del soci i director acadèmic a BIMmaster PRO i soci fundador i director de l'Àrea de Consultoria a Apogea Consulting, Agustí Jardí. Tot seguit, el catedràtic d'IA i Robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i president d'ACIA, Cecilio Angulo, ha detallat alguns casos d'ús de la IA a l'agricultura.
Abans de la cloenda a càrrec del regidor Baiges, s'ha celebrat la taula rodona 'Oportunitat empresarials de la IA al sector agroalimentari', en la qual han participat el director industrial de Frit Ravich, Vicenç Segalés; el director de Supply Chain d'Alifarma, Rubén Vigata; el director d'Advanced Analytics & Artifical Intelligence de Basetis, i el coordinador tècnic de CIDAFcat, Fran Garcia.
La jornada, organitzada per REDESSA, l'Ajuntament de Reus, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, la DOP Siurana i la Cadena SER, ha clos amb un cafè per incentivar el networking.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics