Dimecres, 04 d'Octubre de 2023

Port Tarragona finalitza les obres del desviament del canal de drenatge de la ZAL

L’obra, necessària per poder recuperar la Xarxa Natura 2000, ha comptat amb un cost d’adjudicació de més de 900.000 euros

25 de Juliol de 2023, per Redacció
  • Imatge aèria del canal de drenatge d'aigua

    ACN

El Port Tarragona ha donat per concloses les obres de desviament del canal de drenatge de les aigües pluvials de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146 situat en l’espai portuari destinat a acollir la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL). 

El projecte s’ha executat en un termini de 8 mesos, tal com estava previst, i amb un cost de 937.829,94 euros (IVA exclòs). El desviament ha estat necessari per evitar el seu pas per la zona protegida dels Prats d’Albinyana, inclosa en la Xarxa Natura 2000. 

Moviment de terres 

Les primeres tasques es van començar al mes d’octubre i van ser principalment d’esbrossada de la zona. Durant els mesos següents, es va dur a terme el gruix de les actuacions, principalment, els moviments de terres per a la creació del nou canal. 

D’aquesta manera, el projecte ha estat enfocat principalment a l’execució d’un nou canal de terres, amb una secció de 6 metres d'amplada a la base i 2 metres d'alçada, per un nou traçat que rodeja la futura zona natural. La longitud del canal és d'aproximadament 1.750 metres. 

Un desviament necessari 

El canal transcorria pel mig dels terrenys que es restauraran mitjançant el projecte de restauració i ordenació dels Prats d'Albinyana, integrats dins de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa, s’havien de desviar per evitar que passés pel mig d'aquesta zona natural. 

Xarxa Natura 2000 

El desviament del canal és una operació imprescindible per poder restaurar les 37 hectàrees d’espai natural protegit inclòs dins de la Xarxa Natura 2000 situada al costat de la ZAL i de l’emplaçament del futur contradic de Ponent. 

El projecte de restauració preveu crear una llacuna e grans dimensions amb una illa central. L’existència de la llacuna permetrà reintroduir a l’espai espècies diverses com la tortuga de rierol, la tortuga d’estany o el fartet, un petit peix d’aigua dolça que viu a les zones humides del litoral. 

Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 metres quadrats que permetrà que aus, com ara la gavina corsa, puguin nidificar-hi, ja que reunirà les condicions òptimes per a atraure la seva presència. 

Al voltant de la gran llacuna es crearà un bosc de ribera, gràcies als més de 13.000 arbres que s’hi plantaran i que inclouran espècies com els àlbers, salzes, oms o pins. Aquest bosc, a la vegada, afavorirà la presència d’altres aus i mamífers que actualment ja són presents en aquesta zona, millorant el seu hàbitat. Així mateix, es plantaran més de 45.000 plantes i arbusts petits, com joncs i herbassars graminoides característics d’aquesta mena d’ecosistemes.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges