Aquest dimarts s'ha celebrat l’última sessió del cicle de conferències 'El perquè de l’avicultura a Reus' a la fundació Privada Reddis. Sota el títol 'Valoració econòmica i social de l'avicultura. Llegat patrimonial i cultural' la proposta ha près forma d’una taula rodona on diverses veus expertes han reflexionat conjuntament sobre el paper de l’avicultura en la configuració econòmica, social i arquitectònica del territori.
L’acte ha estat inaugurat pel president de la fundació, Lluís Colomés, i el regidor de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges, que han posat en valor el projecte com una eina per recuperar i compartir la memòria productiva de la ciutat.
Tot seguit, Joaquim Brofau, veterinari i investigador emèrit de l’IRTA, ha introduït la sessió, donant pas a la intervenció de l’economista Joan Amigó, estretament vinculat a la Cooperativa Avícola de Reus. Amigó ha fet una anàlisi històrica de l’evolució del sector avícola, des dels seus anys de màxima esplendor fins a la seva davallada, destacant la importància d’aquest sector per al creixement econòmic i social del Baix Camp.
A continuació, l’arquitecte Jordi Sardà, doctor per l’ETSAB-UPC, ha parlat sobre la petjada de l’avicultura en l’estructura urbana i arquitectònica de Reus. Sardà ha convidat a sumar-se al debat el professor Josep M. Toldrà, professor de l’Escola d’Arquitectura de Reus, amb qui ha dialogat sobre la necessitat de preservar i estudiar els espais industrials com a patrimoni cultural.
Un dels moments més emotius de la vetllada ha arribat amb la intervenció de Josep Vallory i Catà, net de l’arquitecte modernista Enric Catà i Catà, que ha ofert un testimoni personal sobre la figura del seu avi i la seva influència en el paisatge arquitectònic del territori.
Aquest format col·lectiu ha permès una visió àmplia i compartida sobre com l’avicultura ha modelat no només l’economia de Reus, sinó també el seu teixit social i el seu entorn físic.
Amb aquesta sessió coral, la Fundació Privada Reddis ha posat punt final a un cicle que ha combinat recerca, divulgació i memòria, i que ha tingut una gran acollida per part del públic. El projecte, realitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, ha servit per reivindicar una part fonamental del patrimoni viu de la ciutat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics