Dijous, 18 d'Abril de 2024

Vermut, patates i olives per a totes les butxaques

15 d'Abril de 2023, per Marc Busquets Obré
  • Flickr kerinin

Anar a fer el vermut és un d'aquells plaers dels quals tot reusenc vol gaudir, en especial en dies de festa, o el cap de setmana. A la nostra ciutat, la tradició ens permet degustar-ne diversos, de producció local, i acompanyar-los amb el ja habitual combinat de patates i olives. Seure a plaça a guaitar, fer petar la xerrada i obrir la gana abans de dinar és un ritual, per a alguns, però no tot s'hi val. N'hi ha que tenen un punt de trobada habitual; altres, més pràctics, miren sempre la butxaca. 

Al Mercadal, posem per cas, més de mitja dotzena d'establiments ofereixen el "paquet del plaer", com en diu en Toni, un maspujolenc que sempre que pot agafa taula en una de les terrasses de la plaça per degustar un vermut negre tot acompanyant-lo d'unes patates i unes olives. No és precisament un gourmet. "Sempre vaig al lloc on ho fan més barat", revela. 

 

Lluny del nucli antic, més econòmic


 

Si fem una ràpida anàlisi dels preus, veurem que els cartells dels bars a plaça marquen preus diversos. Anys enrere, per 2,95 euros es podia aconseguir la degustació més econòmica, si bé la majoria de locals l'oferien per 3,5 (el tast més elevat se n'anava als 3,65 euros). "Els bars del centre aprofiten el boom que hi ha del vermut i ben fet que fan", raona una anònima veïna. Si no volem pagar "massa", aconsella, la solució passa per sortir del nucli antic i anar als barris. Actualment, i al Mercadal, el paquet se sol oferir per preus que oscil·len entre els 3,90 i els 4 euros. Coses de la inflació, ja se sap, que afecten la butxaca dels soferts clients. 

Però encara al cor de la ciutat, al Pallol hi ha no poques opcions per fer el vermut. L'escala de preus també és variable, tot i que aquí n'hi ha de més enginyosos. 

El cas és que actualment, fer el vermut s'ha convertit en un ritual. Vermutades populars, noves marques, festes i rutes lúdiques per conèixer els secrets de la seva preparació s'han convertit en quelcom del tot habitual a la ciutat i al territori. Si Sant Pere ja en bevia, com proclamen a l'entitat Amics del Vermut, els ganxets bé que hem de continuar amb la tradició. Això sí, sense haver d'estirar més el braç que la màniga.





 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics