Divendres, 12 d'Abril de 2024

Agents Rurals es rejoveneix amb 54 noves incorporacions

La previsió del cos és arribar als 800 agents el 2025

29 de Febrer de 2024, per ACN
  • La Carlota i en Marc, dos nous Agents Rurals de l'Àrea del Tarragonès, durant un opratiu de vigilància al Pont del Diable de Tarragona

    ACN

El cos d'Agents Rurals es rejoveneix amb 54 noves incorporacions, especialment a les demarcacions de Tarragona i Lleida. Aquesta nova promoció és la primera després d'onze anys sense convocatòries. Segons el inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, els nous efectius reforcen àrees amb plantilles "més ajustades" i la cobertura dels serveis en caps de setmana. Ara per ara, hi ha 125 aspirants a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i una convocatòria en marxa amb 110 noves places per assolir els 800 efectius el 2025 marcats al Pla Estratègic. Pel que fa a la campanya d'incendis, els Rurals preveuen que els episodis de vent i pluges primaverals poden condicionar-ne l'inici i el tancament de massissos forestals.

Entre els nous efectius s'hi troben la Carlota i en Marc, destinats a l'Àrea del Tarragonès. Tots dos van formar-se en l'àmbit del medi ambient a la universitat, un en biologia i l'altre, en ciències ambientals. En conèixer la possibilitat de formar part dels Agents Rurals, no van dubtar en apuntar-se a la convocatòria d'ara fa quatre anys i ara, després d'uns mesos de pràctica, formen part del cos i n'assumeixen tasques diverses. "El millor del nostre dia a dia és que no és gens rutinari, un dia sorgeix una trucada d'un alertant que ha vist un foc, un altre una recollida d'un animal ferit i que cal portar a l'hospital de fauna, un altre dia és un abocament d'aigües que cal anar a veure què ha passat... això és el més bonic, que treballes en defensa del medi ambient", ha apuntat a l'ACN la Carlota.

Durant onze anys, la plantilla dels Agents Rurals no ha tingut noves incorporacions. En aquesta nova convocatòria s'han afegit 54 efectius, els quals han estat formats amb la mirada posada en els efectes del canvi climàtic. Segons el sotsinspector dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, entre les problemàtiques més destacades del cos hi ha el creixement del perill d'incendis a causa de l'escalfament global i la gestió de la fauna salvatge, sobretot en l'increment d'ungulats. Per a en Marc, que ha estat l'opositor més jove de la seva promoció i exerceix des d'aquest novembre, els agents més veterans i el coneixement del medi i l'entorn són un pol de coneixement. "És mala sort que hi hagi hagut tant d'espai entre oposicions perquè ens perdem una mica tots aquests coneixements de la gent que està a prop de la jubilació; ens toca intentar aprendre al màxim de tots ells", ha assenyalat.

En aquesta línia, la secretària general d'Interior, Tamara Garcia, ha posat l'accent en la importància de rejovenir la plantilla amb una mitjana d'edat de 57 anys, així com feminitzar-la. Així, es reserva el 40% de places per a dones en les tres convocatòries que actualment hi ha en marxa. En total, suposaran la integració de 235 agents més i 35 sostinspectors al cos, fet que permetrà assolir l'objectiu marcat pel Pla Estratègic de 800 efectius de cara l'any vinent.

L'edifici del 112 a Reus ha estat el punt de trobada aquest dijous al matí per als nous efectius que s'han incorporat recentment al cos operatiu. Des d'allí, la secretària general del Departament d'Interior, Tamara Garcia i la directora general d'Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, han refermat l'aposta del Govern envers el desenvolupament i creixement del cos de cara als pròxims anys. 

Amb la mirada posada en els episodis de pluja

A curt termini, l'inici de la campanya d'incendis estarà condicionada pels episodis de pluja de la primavera. Segons Mur, el cos està "a l'expectativa" davant dels pròxims mesos. La voluntat és la de mantenir la mateixa estratègia dels darrers anys, en un context de sequera acumulada i altes temperatures. D'aquesta manera, els Rurals treballaran per identificar els escenaris de risc extrem per determinar quines mesures aplicar a cada zona en funció de les condicions meteorològiques.

Elements com el vent, la humitat ambiental o l'estrès hídric de cada espai tindrà una repercussió a l'hora de decidir sobre les activitats humanes. D'altra banda, el possible tancament o control d'accessos a massissos forestals abans de la campanya només vindria determinada pels episodis de vent que hi hagi especialment en el cas de mestral a les Terres de l'Ebre o tramuntana a les comarques gironines.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics