Diumenge, 25 d'Agost de 2024

Alcover neteja les franges protectores de les urbanitzacions del municipi amb un ramat de cabres

Aquest mètode 'ecològic i natural' evita que s'acumuli la vegetació i redueix el risc d'incendis

26 de Març de 2016, per ACN
  • Un ramat de cabres netejant una franja protectora de la urbanització Mas Gasol d'Alcover, amb el ramader i un dels seus gossos a la dreta

    ACN

Alcover (Alt Camp) ha començat a netejar les franges protectores de les urbanitzacions del municipi amb un ramat de cabres, una tasca que, fins ara, es feia un cop a l'any amb mitjans mecànics. El ramat, format per uns 250 caps, farà un mínim de tres passades al llarg de l'any. Robert Figueras, l'alcalde, ha destacat a l'ACN que amb aquest mètode "ecològic i natural" s'aconsegueix mantenir les franges netes durant més temps i reduir, així, el risc d'incendis. També es mantindrà un cert treball mecànic per complementar la feina dels animals, per treure el brancatge doble, les rames baixes o la massa d'arbre de gran densitat. La iniciativa s'ha posat en marxa gràcies a unes ajudes de la Diputació de Tarragona, a les quals s'hi sumen aportacions del consistori i de les urbanitzacions.

"Fins ara, qui se n'encarregava –de la neteja de les franges– única i exclusivament eren les urbanitzacions", ha especificat Figueras. Enguany, però, i gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament ha decidit posar-hi també recursos propis, de manera que les tres potes treballen conjuntament amb un objectiu comú, minimitzar el risc i l'efecte dels incendis que es puguin produir, així com aconseguir un manteniment més constant i acurat d'aquests terrenys.

L'alcalde ha remarcat que el principal avantatge d'aquesta iniciativa és que "estem fent una cosa totalment ecològica i natural". "El ramat està actuant de la mateixa manera que podia actuar fa 100 o 200 anys enrere", ha assegurat, i "ho estem intentant tornar a introduir". Alhora, ha apuntat que el ramat sol "no pot tenir l'eficàcia del 100%", per això complementen la seva tasca amb mitjans mecànics.

El pastor que porta el ramat és el David Arenas, que col·laborant amb l'Ajuntament aconsegueix treure's un sobresou d'un ofici que, ha manifestat, "dóna el que dóna". Segons ha detallat, guia les cabres per les diverses urbanitzacions, intentant que els animals no envaeixin els carrers. "Elles van netejant a mesura que van fent passades", ha afirmat. Cada tres o quatre dies canvia de lloc, i calcula que estaran a cada zona "quinze o vint dies". De fet, ha constatat que amb el poc temps que fa que han engegat el projecte –al voltant d'un mes– ja s'ha pogut apreciar el seu bon resultat.

També ha puntualitzat que, tot i que disposa d'un ramat d'ovelles, per fer aquesta tasca treballa només amb les cabres, entre altres perquè s'enfilen i funcionen millor per aquesta qüestió en concret. Ara en porta unes 250, però en dos o tres mesos n'hi haurà una cinquantena més, ha exposat.

La neteja de les franges es durà a terme a les urbanitzacions de Mas Llorenç, Mas Gasol, Residencial El Remei, Mas del Cano i Masies Catalanes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  26 de Març de 2016

Un bon exemple!

Si fos obligatori arreu segur que s'estalviarien diners, es crearien llocs de treball, evitaríem molts problemes i produiríem productes ecològics amb valor afegit. Pot ser una bona sortida per moltes families si es facilitat administrativament i, també, amb suports financers.